Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Iztok Mlakar s predstavo Sljehrnik navdušil slatinsko občinstvo


Iztok Mlakar, primorski igralec in kantavtor, je nastopil v Rogaški Slatini. V sredo, 27. februarja 2013, je v Kulturnem centru z zasedbo Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica predstavil predstavo Sljehrnik.

V okviru gledališkega abonmaja si lahko slatinski ljubitelji gledališča v letošnji sezoni ogledajo pet predstav, in sicer Shocking Shopping, Moped Show v živo, Sljehrnik, Nežka se moži in Proti severnemu vetru. Do zdaj so si abonenti ogledali tri predstave, zadnji dve pa jih še čakata. Nazadnje je bila na sporedu gledališka predstava Sljehrnik.

Dramsko besedilo, na katerem temelji predstava Sljehrnik, je napisal Iztok Mlakar, ki je svoje delo definiral kot burkaško moraliteto. Snov je Mlakar črpal iz srednjeveške dramatike in iz Hofmannsthalove priredbe moralitete Slehernik. Predstavo je pripravilo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, govori pa o bogatašu Jožefu Slehernik – Pepiju, ki je do bogastva prišel z nepoštenjem, izkoriščanjem in podkupovanjem. Čeprav je poročen, zahaja k prostitutki. Ne pozna nobenih vrednot, zatira svojo mater in ženo ter ne pozna sočutja in usmiljenja, v krogu družbenih elit pa se predaja tudi drogam. Vest se mu zdi finančna izguba, zato uživa življenje, dokler iz njegovega kamina ne prileze Smrt, ki ga skoraj ugonobi. V drami se pojavi tudi figura Boga, ki ima povsem človeške lastnosti. Smrt se na koncu odloči, da bo dala Jožefu Sleherniku še eno priložnost, saj doživi neke vrste spreobrnjenje, hkrati pa je njegova pokora, da mora ostati poročen s svojo ostro ženo, ki je težja od lastne vesti.

V predstavi se ves čas prepletata beseda in glasba – zanimive dialoge namreč dodatno popestrijo glasbene točke Slehernika, Reveža, Putane, Matere idr., v katerih osebe izpovedujejo svoje mnenje o svetu in ljudeh. Predstavo odlikujeta obilica humorja in navidezna preprostost izrečenih misli, za katerimi se skrivajo temeljna vprašanja človekovega bivanja in globoka sporočila. 

Iztoku Mlakarju je uspelo napolniti dvorano Kulturnega centra Rogaška Slatina in navdušiti gledalce, ki so ob koncu predstave igralce nagradili z bučnim aplavzom ter dvorano zapuščali z nasmehom na obrazu. 

 

t/f: M. P.