Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pisatelj Veno Taufer gost osrednje prireditve ob kulturnem prazniku v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


Minuli četrtek v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala osrednja prireditev ob kulturnem prazniku, obenem pa se je pričel ciklus sedme bralne značke za odrasle “Beremo od praznika do praznika“. Gost prireditve je bil slovenski pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Veno Taufer.

Na začetku je prisotne pozdravil direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in izpostavil številne dogodke, vezane na dvorano šmarskega kulturnega doma, ki se odvijajo od “praznika do praznika”: “Gre za prostor, s katerim skupaj dihamo, v katerem nas je veliko, ki v njem tudi ustvarjamo in menim, da je lepo in prav, da smo nocoj skupaj – vi, ki radi prihajate k nam in tudi ostali, ki nocoj morda niso utegnili priti. Z današnjim večerom, ki je posvečen jutrišnjemu prazniku, bomo tudi mi naredili prispevek k slovenski podobi kulturne dežele, kulturnih ljudi, krajine in vsega tistega, kar imamo Slovenci radi.” 

Povezovalka programa, vedno izvrstna Maja Ratej, je po uvodnem pozdravu predstavila sogovornika, Vena Tauferja, rojenega 19. februarja 1933, v Ljubljani. Taufer je leta 1960 diplomiral iz svetovne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti. S krajšimi prekinitvami je bil vse do 1990 zaposlen v slovenski redakciji radia BBC v Londonu, delal v kulturni redakciji RTV Slovenija. Nato je štiri leta deloval kot vladni svetovalec. Vseskozi se je zavzemal za umetnostni in mišljenjski pluralizem; bil je literarni urednik Revije 57. V letih 1985 do 1989 je sodeloval v gibanju za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije in bil soavtor Majniške deklaracije (1989). 

 

Veno Taufer, avtor številnih pesniških zbirk, dram, kritik in esejev je tudi prejemnik številnih nagrad (Nagrada Prešernovega sklada za poezijo 1975; nagrada Branka Miljkovića za zbirko Svirač pred paklom, kot najboljšo pesniško knjigo leta na srbohrvaškem jezikovnem področju, 1986; Nagrada Simona Jenka Društva slovenskih pisateljev za zbirko Vodenjaki, 1987; Madžarska mednarodna nagrada Bethlen Gábor, 1989; Avstrijska Mednarodna srednjeevropska nagrada, 1995; Prešernova nagrada za pesniški opus, 1996; Slovaška Mednarodna literarna nagrada Jana Smreka, 2000).

Sledil je uro in pol trajajoči pogovor, kjer so obiskovalci dodobra spoznali Vena Tauferja – življenje, delo, politične nazore in ostale številne zanimivosti. Pogovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku.  

Hkrati s slovesnostjo ob slovenskem kulturnem prazniku pa se je pričela tudi sedma sezona bralne značke za odrasle, kjer sta Jože Čakš in Martina Jagodič, slednja je med drugim aktivna udeleženka bralne značke za odrasle, z branjem odlomkov in pesmi predstavila aktualno gradivo. Kot je poudaril Čakš, je bralna značka za odrasle poseben segment branja, spoznavanja literature, mogoče nekoliko drugačne, kot bi si jo vsak sam izbral, čar pa se zagotovo skriva v številnih manj in bolj zahtevnih delih.

 

Prireditev je na klavirju dopolnila Blanka Čakš.  

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem smo pripravili nekaj kratkih insertov pogovora z Venom Tauferjem, v drugem pa celoten pogovor. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 
 
v/t/f: eH