Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilci PGD Zibika stopili v novo obdobje


V soboto, 16. februarja, so se na svojem 76. občnem zboru zbrali gasilci PGD Zibika in njihovi gostje. Pregledali so opravljeno delo v minulem letu ter zastavili načrt za naprej. Ker je letos volilno leto, so tudi podali razrešnico staremu vodstvu in potrdili novo.

Zibiški gasilci so v minulem letu ob 75-letnici društva z nabavo nove avtocisterne AC 16/50 okronali nekajletni trud in dolgoletne želje po posodobitvi voznega parka. Novo vozilo je bilo potrebno tudi ustrezno opremiti, da bo lahko učinkovito služilo svojemu namenu. Vse to pa prizadevnim gasilcem ne bi uspelo brez donatorjev, botrov in vseh drugih, ki so prispevali finančna sredstva ali kakorkoli drugače pomagali. Predsednik društva Janez Bele se je v svojem poročilu vsem še enkrat iskreno zahvalil.

 

Spomladi so izvedli akcijo zbiranja starega železa, postavili mlaj, zakurili kres in se udeležili Florjanove maše. Praznovanje zlate poroke dolgoletnih članov društva Nežike in Hinka Čokl so počastili z vodnim slavolokom. V garaži so morali zamenjati vrata in poglobiti tla. V avgustu so ob praznovanju krajevnega praznika pripravili tradicionalne Šaljive igre za pokal Zibike. Čeprav je bilo tokrat vreme zelo nenaklonjeno izvedbi Jernejeve nedelje, pa niti to ni odvrnilo nastopajočih ekip, saj se od vseh prijavljenih tekmovanja ni udeležila le ena ekipa. Jeseni so se odpravili na srečanje s pobratenim društvom PGD Gaberke in na strokovno ekskurzijo v Vipavsko dolino, v decembru pa so obiskali krajane, se jim zahvalili za pomoč v preteklem letu in jim podarili koledar.

 

Poveljnik Vlado Rančigaj je aktivnostim ob nabavi nove avtocisterne v svojem poročilu dodal podatke s področja intervencij, kjer so aprila posredovali pri manjšem požaru v kuhinji, v maju so sanirali posledice neurja, ko je hudournik zalil delavnico v Strtenici, jeseni pa so odstranjevali posledice snegoloma in poplav. Udeležili so se tekmovanj GZ Šmarje pri Jelšah, izvedli dve društveni vaji in se udeležili občinske vaje v oktobru ter izvedli druge aktivnosti. Obe poročili (predsednika in poveljnika) sta bili podprti s projekcijo bogate foto galerije, ki je dobro ponazorila prehod iz obdobja pred nakupom avtocisterne AC 16/50 v obdobje, ko lahko rečejo: »Zdaj jo pa imamo!«

 

Volitve so prinesle nekaj sprememb v vodstvu društva. Najpomembnejša je zagotovo na mestu poveljnika, kjer je Vlada Rančigaja nasledil Janez Premrl. Predsednik društva ostaja Janez Bele.

Predsednik in novi poveljnik sta v svojih načrtih za leto 2013 izpostavila naslednje: popravilo vozila GVV-1, dokončanje ureditve garaže, akcija zbiranja starega železa, ureditev intervencijskih poti pri gasilskem domu, izvedba Florjanove maše in Jernejeve nedelje, strokovna ekskurzija, srečanje z Gaberčani in drugo.

 

Podeljena so bila priznanja, odlikovanja in napredovanja v čine. S priložnostnima dariloma pa so se zibiški gasilci zahvalili dolgoletnemu poveljniku Vladu Rančigaju ob izteku njegovega zadnjega mandata ter bivši članici Tanji Rupnik ob njenem prestopu v PGD Gaberke.

 

Ob koncu uradnega dela so k besedi povabili še goste. Podžupan občine Šmarje pri Jelšah Marjan Čuješ je gasilce pohvalil za opravljeno delo in se v imenu občine zahvalil za njihovo konstantno pripravljenost priskočiti na pomoč. Predstavnik GZ Šmarje pri Jelšah Slavko Zorin je izpostavil dejstvo, da je v Zibiki vedno dovolj ljudi, ki so pripravljeni poprijeti za delo, zato se vedno veliko dogaja. Zbrane je pozdravil tudi v imenu prisotnih gasilskih društev. Poveljnik pobratimov iz Gaberk je novemu vodstvu operative zaželel čim več razvitih cevi na vajah in čim manj na intervencijah. Prisotne so pozdravili še predstavnik LD Pristava, predsednica KD Zibika in predsednik KS Zibika. 

  

t/f: T. R.