Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Civilna inciativa za rekonstrukcijo ceste Dole—Ponikva—Dolga Gora—Loče


Na našem območju so številni odseki cest, ki niso v najboljšem stanju. Eden od teh je relacija Dole—Ponikva—Dolga Gora—Loče. Za izboljšanje te trase je bila ustanovljena civilna iniciativa, ki jo sestavljajajo vidni občani teh krajev, povečini gravitirajoč k vodilni vladni stranki. V nadaljevanju preberite celotno sporočilo za javnost, ko so ga posredovali.

V mesecu decembru 2012 je bila na Ponikvi ustanovljena Civilna iniciativa za rekonstrukcijo RC III  687 Dole-Ponikva-Dolga gora-Loče. Namen ustanovitve CI  je pospešitev vseh del na RC III 687: priprava projekta in nadalje  rekonstrukcija ceste. Želja CI je, da se pri pripravi za izvajanje del in pri izvajanju upoštevajo želje uporabnikov ceste in da se na določenih odsekih ceste vključuje tudi gradnjo pločnikov in kolesarskih poti. Investitorju želijo pomagati tudi pri pridobivanju morebitnih soglasij lastnikov zemljišča ob katerih poteka cesta. Zato je civilna iniciativa sestavljena iz članov vseh krajev kjer poteka cesta.

Odbor CI sestavljajo: Jože Korže, predsednik, Janko Pušnik, Alojz Modic, Stanislav Kukovič, mag. Franc Kovač, Jelka Godec, Franc Arzenak, Jože Kadenšek, Anton Vrečko, Miha Štor.

V letu 2012 je Jože Korže, takrat še kot državni svetnik, na ministra za infrastrukturo in promet, Zvoneta Černača, naslovil pobudo za čim prejšnji začetek izvajanja projekta rekonstrukcije ceste Dole – Ponikva – Dolga gora – Loče. Konec meseca decembra je dobil odgovor ministra. V njem je zapisano, da je za omenjeno cesto odprt investicijski projekt, ki predvideva rekonstrukcijo regionalne ceste z namenom ureditve vozišča in zagotovitve ustreznih elementov ceste. Projekt je uvrščen v Nacionalni razvojni program s potrjenim dokumentom identifikacije investicijskega projekta. Izdelana je idejna zasnova, vrednost investicije je ocenjena na 21 mio EUR. Ukrep v idejni zasnovi je razdeljen na tri odseke: I. odsek Dole – Hotunje; II. odsek: Hotunje – Ponikva; III. odsek Ponikva – Dolga gora – Loče. Černač ugotavlja, da projekt zahteva etapnost gradnje, pri čemer bo prioriteta izvedbe del določena na podlagi ocene stanja ceste na posameznih delih, upoštevaje pri tem tudi višino zagotovljenih sredstev, ki bodo na razpolago za izvedbo projekta. Glede na slabo stanje ceste bodo v tem letu pospešili izvedbo projekta in zagotovili dodatna sredstva v ta namen.

CI je na državnega poslanca mag. Štefana Tisla naslovila pismo v katerem zahteva, da poslanec poda na ministrstvo pobudo za pričetek projekta. Enako je naredila tudi KS Ponikva. Tisel je pobudo naslovil na Černača in dobil enako pozitiven odgovor.

V letu 2013 je odbor naslovil več dopisov s prošnjami za sestanke in predstavitev dela CI, in sicer županoma občin Šentjur in Slovenske Konjice, mag. Marku Diaciju in Miranu Gorinšku ter direktorju DRSC, Gregorju Ficku.

Prvi sestanek je bil konec januarja pri županu Občine Šentjur, v začetku februarja pa še pri županu Občine Slovenske Konjice. Oba župana so seznanili z dosedanjim delom in namenom ustanovitve CI. Člani CI so poudarili, da delujejo dobro namerno in želijo biti v pomoč nacionalnim inštitucijam pri izvajanju projekta. To pa pričakujejo tudi od obeh Občin.