Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za zdravo in vitalnejšo starost z Ljudsko univerzo Šentjur


Po razpravi o knjigi Psi, skrivnostnem romanu neznanega avtorja, so udeleženci Univerze za tretje življenjsko obdobje imeli dve srečanji, posvečeni zdravju in dobremu počutju. Knjižno razpravo je na srečanju vodil igralec Bojan Maroševič, ki je v uvodu uprizoril pravo malo gledališko predstavo.

Zadnje oktobrsko srečanje je bilo prvo, ki je postavilo na prvo mesto zdravje in dobro počutje. Franc Kamenšek je izvedel delavnico qi gonga, delavnica je bila sestavljena iz dveh delov: prvi del je bil teoretični in je predstavljal osnove kitajske tradicionalne medicine, drugi del pa je bil praktični (vadba). Udeleženci so se učili nežnih gibov, ki odpirajo in zdravijo telo ter duha. Pri tem je bila še posebej pomembna tehnika pravilnega dihanja, ki je lahko tudi oblika terapije, saj z nadzorovanim in pravilnim dihanjem lahko tudi znižujemo krvni pritisk in si pomagamo pri zdravstvenih težavah, odpravljanju stresa …

Prvo novembrsko srečanje z naslovom Z zdravo prehrano v vitalnejšo starost je pritegnilo precej zanimanja. Z zdravo prehrano si postavimo temelje zdravja in dobrega počutja, pri tem pa je še kako pomembna zdrava telesna teža. Toda porajajo se številna vprašanja, kot so: kaj, koliko in kdaj jesti, da bomo zadovoljili potrebe po vseh hranilnih snoveh in hkrati obdržali zdravo telesno težo? Kako se zdravo prehranjevati? Kaj delam narobe? Na ta in podobna vprašanja je slušateljem Univerze za 3. življenjsko obdobje odgovorila dr. Janja Klinčar, dietetičarka in lastnica Centra Naturhouse v Celju. Predstavila je zdrav način prehranjevanja in vzpostavitev normalne telesne teže po metodi Naturhouse.

Poudarila je, da je zelo pomembno zaužiti pet manjših obrokov na dan, da je potrebno jesti čim bolj pestro prehrano z veliko zelenjave, nekoliko manj sadja, pravo mero beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Najbolje je, če posegamo po sezonskih živilih lokalnega izvora. Poleg tega je potrebno popiti dovolj vode in v svoj vsakdan vnesti primerno obliko telesne aktivnosti, ki je prilagojena naši telesni kondiciji. Izberimo tak način vadbe, ki nas veseli in nam ustreza.

Po predavanju so poslušalci imeli možnost stopiti na posebno tehtnico, ki ne določi le teže, pač pa tudi sestavo telesa, to je delež maščob, vode in mišičnega tkiva, izračuna pa tudi indeks telesne mase in določi količino maščob v predelu pasu. Brez zadržkov so se vrstili na tehtnici in izvedeli več o sestavi svojega telesa. Zadovoljni so ugotavljali, da so dobili prave in enotne smernice o svoji prehrani, ki vključujejo pestro izbiro živil ravno v času, ko smo vsi z vseh strani in neprestano informirani o tem, kaj smemo jesti in česa ne, kaj je zdravo in kaj nam škodi.

Naslednje srečanje Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki bo v četrtek, 15. novembra 2012, ob 9:00, bo delavnica za osebnostno rast in samopomoč.