Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prava kmečka ohcet po starih običajih (foto in video)


Zadnjo avgustovsko soboto so v Pristavi pri Mestinju pripravili pravo kmečko ohcet po starih običajih, na kateri so si večno zaobljubo dali trije pari iz KS Pristava pri Mestinju in okolice. Dogodek se je pričel točno opoldne s “šranganjem” pred gasilskim domom v Pristavi. Dogodek so pospremili številni obiskovalci od blizu in daleč.

Križan Janka in Vahen Simono, Vahen Tomaža in Oglajner Brigito ter Stres Janija in Jovanovič Milico so najprej, kot velevajo stari običaji, ustavili pri šrangi (na določenem mestu v nevestini vasi so vaški fantje postavili šrango ali oviro, na kateri so se ob branju ženitovanjskega pisma, napisanega v lepih verzih na pergamenti papir, pogajali o višini odškodnine za nevesto oz. za njeno čuvanje v mladosti. Višina je bila običajno odvisna od premoženjskega stanja, danes se navadno vsaj okvirno predhodno dogovorijo o višini. Če se o ceni niso mogli zediniti ali si celo pobegnili in se ne ustavili pri oviri, so se fantje maščevali in stresli kup gnoja pred nevestino hišo).

Šranga pri gasilskem domu v Pristavi pri Mestinju
Šranga pri gasilskem domu v Pristavi pri Mestinju

Pri šrangi so vaški fantje podrobno izprašali ženine, ki so s pravilnimi odgovori zbijali v začetku postavljeno ceno za neveste. Seveda ni šlo brez praktičnega znanja in ženini so se morali izkazati pri sečnji drv, luščenju koruze ter žaganju šrange. Vse naloge so ženini po mnenju “šrangarjev” opravili odlično. V uri trajajočem dogodku pri šrangi so sodelujoči obiskovalcem prikazali star običaj šranganja, ki je dandanes marsikje potonil v pozabi. Ob težjih vprašanjih so ženinom na pomoč priskočili muzikanti, člani ansambla Ljuba Užmaha. Utrinke si lahko ogledate naši galeriji fotografij (klik!). Program so popestrile Vaške pevke iz Pristave, Obsoteljski slavčki ter folklorna skupina iz Šentjurja.

Ženini so z odliko opravili z zastavljenimi vprašanji in nalogami
Ženini so z odliko opravili z zastavljenimi vprašanji in nalogami

Po končani šrangi je ženine in neveste nagovoril predsednik KS Pristava pri Mestinju Srečko Gobec, jim predal simbolična darila ter jim zaželel sreče, ljubezni in zdravja v zakonu. Bodoči mladoporočenci so pot s kočijmi nadaljevali v Olimje, kjer je sledil obred civilne poroka. 

Obred cerkvene poroke je potekal v cerkvi Svete Eme, od tam pa so se mladoporočenci vrnili h gasilskem domu Pristava pri Mestinju, kjer so jih gasilci pričakali s slavolokom. Zaključek poročnega dne oz. poročna zabava je potekala v Večnamenski športni dvorani v Pristavi pri Mestinju za povabljene svate.

V Olimju je potekal obred civilne poroke
V Olimju je potekal obred civilne poroke

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli pri šrangi in pred obredom civilne poroke, v spodnjem video posnetku pa lahko prisluhnete predsedniku KS Pristava pri Mestinju Srečku Gobcu, ki nam je več zaupal o pripravah in viziji kmečke ohceti. 

 
v/t/f: eH