Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V športni dvorani Podčetrtek so se osnovnošolci pomerili v športnem plezanju (foto in video)


Drugo junijsko nedeljo je v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek potekalo drugo tekmovanje za osnovnošolce v rekreativnem športnem plezanju na umetni steni. Tekmovanje je potekalo pod okriljem Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek, za strokovno pomoč in pomoč pri izvedbi pa so poskrbeli člani Plezalnega kluba Rogaška Slatina.

Tekmovanja se je udeležilo kar 34 mladih tekmovalcev iz štirih društev (PD AT Podčetrtek, PD Podkraj pri Ajdovščini, PD Celje in PK Rogaška Slatina), ki so tekmovali na dveh tekmovalnih smereh. Člani Plezalnega društva Rogaška Slatina so začrtali smeri, slednji so samo tekmovanje vodili in sodili. Nad pripravo in varovanjem otrok med plezanjem so skrbeli člani Planinskega društva AT Podčetrtek, kateri so imeli zadolžitev tudi vodenje zapisnikarske mize. Omeniti velja čudovito navijsško vzdušje med tekmovanjem, za kar so poskrbeli gledalci, sotekmovalci in starši otrok.

Športno plezanje se je v začetku razvijalo kot smer alpinizma, kasneje se je izoblikovalo v samostojno športno panogo. Plezanje, ki je nekoč veljalo za izjemno nevarno dejavnost, je z razvojem v športno plezanje postalo zelo popularno. Glavni vzrok je v tem, da je športno plezanje z razvojem opreme postalo relativno varna dejavnost.

Poteka v naravnih plezališčih ali umetnih stenah. Plezališča so navadno nizke lahko dostopne nekrušljive stene, včasih tudi samo balvani (nizki skalni bloki). Umetne stene so nizke (bolder stene), kjer se ne uporablja vrvi ali visoke, kjer veljajo ista pravila kot v plezališču. Na umetnih stenah se odvija večina tekmovanj.

Tekmovanje je potekalo po dveh plezalnih smereh
Tekmovanje je potekalo po dveh plezalnih smereh

Pleza se po plezalnih smereh. Plezalna smer je navidezno določen pas v steni, kjer poteka vzpon plezalca. Smeri so zavarovane z varovalnimi klini (svedrovci), ki služijo varovanju, obenem pa nakazujejo približen potek smeri. Dolžine smeri so različne, od nekaj metrov, po navadi pol raztežaja (35 m), lahko pa tudi več raztežajev. Smer opremi opremljevalec smeri, ki namesti varovalne kline in sidrišče. Smer navadno tudi prvi prepleza, poimenuje ter predlaga oceno težavnosti.

Obstaja več različnih zvrsti športnega plezanja: »klasično« športno plezanje – športno plezanje v nizkih stenah, plezališčih; balvansko plezanje – na balvanih in spodnjih delih sten ter športno plezanje v visokih stenah – odvija se v smereh, daljših od enega raztežaja, pogoj je, da so smeri ustrezno varovane s svedrovci in urejenimi varovališči.

Rezultati, ki so jih tekmovalci dosegli, so šteli tudi za društveno tekmovanje.

Tekmovalke in tekmovalci so imeli ves čas tekmovanja bučno podporo gledalcev in sotekmovalcev
Tekmovalke in tekmovalci so imeli ves čas tekmovanja bučno podporo gledalcev in sotekmovalcev

Generalne uvrstitve so bile naslednje:

V kategoriji najmlajših deklic (deklice C) je prvo mesto osvojila Lara Šalamon (PD AT Podčetrtek), druga je bila Atena Kovačič Kolar (PD AT Podčetrtek), tretja pa Ester Šalamon (PD AT Podčetrtek). Med najmlajšimi dečki (dečki C) je prvo mesto priplezal Aljaž Gobec (PD AT), drugi je bil Alen Labohar (PD AT), tretji pa Nejc Kužner (PD AT).  

V kategoriji malo starejših deklic (deklice B) se je v nedeljo najbolje odrezala Maja Majcen (PD Celje), drugo mesto je osvojila Maša Juričan (PD AT), tretjega mesta pa se je veselila Pia Drofenik (PD AT). Med malo starejšimi dečki (dečki B) je prvo mesto osvojil David Ogrizek (PD AT), drugi je bil Miha Juričan (PD AT), tretje mesto pa si je priplezal Jošt Gajšt (PD AT).

Med najstarejšimi deklicami (deklice A) je prvo mesto osvojila Anuša Kobal (PS Podkraj), druga je bila članica iste sekcije Ana Bajc, tretja pa prav tako iz sekcije kot prvi dve, Jana Rudolf, ki si je mesto delila s Saro Cverlin (PD AT). Med dečki (dečki A) se je prvega mesta veselil Jure Pažon (PK Rogaška Slatina), drugo mesto je osvojil Marcel Gajšt (PD AT), tretji pa je bil Aljaž Bajc (PS Podkraj). 

Komisija Plezalnega kluba Rogaška Slatina je odlično poskrbela za nemoten potek tekmovanja
Komisija Plezalnega kluba Rogaška Slatina je odlično poskrbela za nemoten potek tekmovanja

Rezultati društvenega tekmovanja PD AT so v kategoriji deklic in dečkov C enaki kot zgoraj, v kategoriji deklice B pa je prvo mesto pripadlo Maši Juričan, drugo mesto Pii Drofenik, tretja pa je bila Tamara Herček. Tudi rezultati v kategoriji dečki B so enaki kot zgoraj.

V kategoriji deklice A pa je na društvenem tekmovanju prvo mesto zasedla Sara Cverlin, drugo Eva Perčič, tretja pa je bila Doroteja Juričan. Med dečki A je prvo mesto društvenega tekmovanja pripadlo Marcelu Gajštu, drugo Antoniu Pavliču, tretje pa Blažu Cverlinu.

Naslednji rekreativni ciklus rekreacije otrok na umetni plezalni steni se bo odvijal vse od meseca oktobra v naslednjem šolskem letu in bo prav tako zaključen s tekmovanjem.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na tekmovanju, ogledate pa si lahko video prispevek, v katerem je tekmovanje predstavil predsednik PD AT Podčetrtek Ivan Šalamon.

v/t/f: eH