Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini odprli razstavo slik Jožeta Barachinija in vitrajev Elene Sigmund (video)


V torek, 19. junija 2012, so v Anini galeriji v Rogaški Slatini odprli razstavo slik Jožeta Barachinija, slikarja iz Radeč, in vitrajev Elene Sigmund, ruske umetnice, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji. Razstavo, ki bo na ogled do 8. julija, sta z glasbo popestrili mojstrica citer Jasmina Levičar in sopranistka Martina Zapušek, z branjem poezije pa Marija Kalčič, Anita Jazbec, Elena Sigmund in Simona Androina.

Jože Barachini se je rodil leta 1942, s slikarstvom pa se intenzivno ukvarja od leta 1989. Prejel je že nekaj slikarskih priznanj in je član društva Samorastniki ter društva ljubiteljskih slikarjev v Celju, kjer je končal dveletno izobraževanje na področju slikarstva. Imel je že veliko samostojnih razstav, v društvih pa sodeluje tudi na skupinskih razstavah. Živi in dela v Radečah, pri slikarstvu pa največkrat uporablja tehniko olje na platno. Najraje slika naravo v vseh letnih časih in še posebej ga navdihuje motiv vode. Z njegovimi motivi je bilo izdanih že več stenskih koledarjev in voščilnic.

Elena Sigmund pa se je rodila leta 1981 v Mongoliji. Večino življenja je živela v Rusiji, kjer je diplomirala iz likovne pedagogike – smer likovna umetnost. V Rusiji je delovala kot umetnica v podjetju, v katerem je oblikovala unikatne vitraje (slikana okna) in mozaike za stanovanja, pisarne, restavracije, samostane, cerkve … Že med študijem je spoznala Slovenca Francija Sigmunda, s katerim se je pozneje poročila. Danes živita skupaj v Budni vasi pri Šentjanžu na Dolenjskem, kjer imata atelje, v katerem izdelujeta umetniška dela v različnih tehnikah. Elena Sigmund je sodelovala na številnih slikarskih srečanjih in skupinskih razstavah v Rusiji ter Sloveniji.

Umetnika Jože Barachini in Elena Sigmund
Umetnika Jože Barachini in Elena Sigmund

Na tokratni razstavi se Jože Barachini predstavlja s slikami v tehniki olje na platno, Elena Sigmund pa z različnimi vitraji oziroma slikanimi okni. Razstavo, ki bo na ogled do 8. julija 2012, je odprla direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, mag. Klaudija Redenšek. Da se likovna umetnost dobro ujema z glasbeno in literarno umetnostjo, so dokazale ustvarjalke spremljevalnega kulturnega programa. Mojstrica citer Jasmina Levičar in sopranistka Martina Zapušek sta občinstvo očarali z glasbenimi zvoki, Marija Kalčič, Anita Jazbec, Elena Sigmund in Simona Androina pa z deklamiranjem pesmi Ženska in moški v slovenskem, nemškem, ruskem in angleškem jeziku. Program je povezovala Urška Klajn.  

S slikarjem Jožetom Barachinijem smo opravili kratek pogovor, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

 
Umetnico Eleno Sigmund pa smo povprašali o tem, ali se odnos do umetnosti v Sloveniji in Rusiji razlikuje. Dejala je: “S sikarstvom se v Rusiji začenja že v otroštvu in to je velika razlika med slovenskimi in ruskimi otroki. V Rusiji imamo posebno šolo za slikanje in risanje, tukaj pa tega ni. Mislim, da je treba čim prej začeti risati in slikati. Čim več prakse ima posameznik, lažja je njegova umetniška pot. Tukaj se človek ne poglobi tako hitro v umetnino – šele na fakulteti in na akademiji. S tem je treba začeti prej, tako kot z glasbo.”
 
 
t/f/v: M. P.