Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Območni sindikat v javnem pismu o stavki učiteljev in vzgojitejev


Glede na razmere in nepravične ukrepe, s katerimi želi vlada reševati krizo na grbi tistih, ki zanjo niso krivi, se mnogim ogorčenim zaposlenim pridružujemo tudi na našem območju.

Območni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Šmarje pri Jelšah želimo v imenu članstva (več kot 660 delavcev v 17 zavodih občin Šmarje pri Jelšah, Rogaške Slatine, Rogatca, Podčetrtka, Kozjega ter Bistrice ob Sotli) širši javnosti naše regije predstaviti, kaj v bistvu pomenijo varčevalni ukrepi, predlagani s strani vlade, in kako se bodo odrazili kot poslabšanje življenja in dela z otroki v javnih vrtcih in šolah ter pri vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, posledično pa tudi v življenju državljanov Slovenije v prihodnosti.

Smo javni delavci, ki varujemo, negujemo, izobražujemo in vzgajamo vaše in naše otroke, ki bodo nekoč zrasli v odgovorne odrasle osebnosti.

Žal pa ekonomska in predvsem politična situacija v državi že nekaj časa nista naklonjeni javni vzgoji in izobraževanju ter vsem, ki smo v tej panogi zaposleni. Poleg tega se zaposleni v vzgoji in izobraževanju srečujemo z vedno večjim pritiskom, ki ga povzročajo različna materialna pomanjkanja v naših zavodih. Zato imamo dovolj sprenevedanja o tem, kje naj bi se že enkrat »začelo« varčevati!

Pa še kako dobro se zavedamo gospodarske krize, saj se nas konkretno dotika že nekaj časa na tak ali drugačen način: zmanjševanje pravic in avtonomnosti, vedno več administriranja, ki je samo sebi namen, padec standarda in kupne moči na eni strani, na drugi srečevanje z otroki, ki jim starši zmeraj težje omogočajo najnujnejše za spodobno življenje…

Prav je, da se varčuje, seveda smo ZA!

Ravno zaposleni v vzgoji in izobraževanju ( in tudi drugje v t. i. javnem sektorju) se na račun krize (umetno ustvarjene s strani finančnih lobijev) že nekaj let odpovedujemo določenim pravicam, ki nam sicer po zakonodaji pripadajo. Ravno tako smo bili ves ta čas pripravljeni na pogovore in dogovore, ki pa se jih (ko so enkrat sklenjeni) vladna stran praviloma ne drži. In spet varčuje na isti skupini – na zaposlenih! Torej na že uresničena odrekanja (varčevanje zaposlenih v javnem sektorju v pošteni veri, da že dogovorjeno ima veljavo) želi vlada naložiti nova odrekanja, na vse to še ena odrekanja itd. znova in znova.

O ogromnih vsotah, ki kar tako izpuhtijo pri javnih naročilih, prevzemih, najemninah in še kje, se nekaj časa sicer govori, nato vse potihne in se nedotakljivo izginotje spet poskuša nadomestiti pri istih – pri zaposlenih. Kljub vsemu pa se na mnogih mestih še vedno delijo ogromne nagrade za (ne)uspešno delo, ker »tako predpisuje zakonodaja«. Tudi za ostale – navadne državljane velja zakonodaja, a se nanjo vladna stran požvižga, ko je treba napolniti luknjo v proračunu, ki so jo povzročili »nedotakljivi«! Zato smo v vzgoji in izobraževanju PROTI takšnim – nepravičnim ukrepom.

Kar nekaj primerov je, kjer smo se zaposleni v vzgoji in izobraževanju skozi leta na račun »pomanjkanja proračunskih sredstev« odrekali in varčevali, ko smo pristajali na pozneje neuresničene dogovore (sredstva za usklajevanje plač, ukinitev uspešnosti, ukinitev financiranja izobraževanj, zamrznitev napredovanj, zamrznitev usklajevanj plačnih nesorazmerij…) Torej so sedaj na vrsti deli plač, pri čemer je že tako veliko tehničnega osebja na minimalni plači.

V jeseni sledijo izgube delovnih mest (kot posledica napovedanih ukrepov – povišani razni normativi, dodatne naloge v delovni obvezi…)!

Prav gotovo je še veliko rezerv, kjer se da varčevati! Najlažji način pa se vladi še vedno zdi zmanjševanje plač zaposlenim, ne da bi kjerkoli drugje »počistili« in ukrepali pri izginjanju ogromnih sredstev, ki so si jih nakopičili le nekateri in so poniknila v (znano) »neznano«.

Z načrtnim nespoštovanjem, uničevanjem ugleda pedagoškega poklica, z izpodjedanjem primernih pogojev za življenje in delo z otroki v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih se na drugi strani podpira takoimenovane zasebne šole, ki jih v večjem deležu financiramo iz javnih sredstev (Čigave so te šole?!). Na ta način se kvaliteta pouka v javnih šolah načrtno poslabšuje.

Ob vseh varčevalnih ukrepih, ki jih vlada te dni navaja in nam jih poskuša vsiliti, ni največje zlo samo znižanje plač ali neizplačilo regresa, temveč skrita nevarnost za naše in vaše otroke, ki se torej kaže v načrtu vlade z izgovorom varčevanja, da sistemsko zruši kvaliteto javnega šolstva in vrtcev (skozi povečevanje oddelkov, števila otrok v razredu ali skupini, zmanjševanje števila vzgojiteljev, učiteljev, svetovalnih delavcev, knjižničarjev…) Vsak izmed teh ukrepov pomeni kamenček v mozaiku nižanja kvalitete naših javnih šol in vrtcev.

Cilj je celo zapisan v nekaterih strankarskih ali vladnih programih, kjer se izkazuje velika podpora zasebnemu šolstvu in vrtcem. Uničenje in sistematično zniževanje kvalitete javne vzgoje in izobraževanja pa pomeni ustvarjanje slabih šol in vrtcev za »navadne ljudi« (tovarn neznanja po ameriškem vzorcu) in drage, plačljive ter seveda posledično kvalitetne zasebne šole in vrtce za elito. 

Zato ZAHTEVAMO, DA VLADA UMAKNE:
– nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo,
– ukrepe, ki zmanjšujejo kakovost javnega šolstva, kulture in znanosti, in
– ukrep, ki znižuje plače javnih uslužbencev.

Javnosti želimo predstaviti objektivni pogled na dogajanja in tisto plat, ki je skozi enostransko poudarjanje le nekaterih dejstev prikrita.

Vsi državljani Slovenije bi se morali zavedati, da je naš sindikalni odpor, upor javnih uslužbencev le še zadnje upanje, s katerim se brani pravna in socialna država. Če ta pade, bomo na milost in nemilost prepuščeni razmahu nebrzdanega neoliberalnega kapitalizma elit. Elit, ki podpirajo izigravanje zakonov v svojo korist, se gredo gospodarski kriminal ter uničujejo sleherno upanje in sanje vseh nas o svetlejši prihodnosti!

Naša življenja so namreč povezana in prepletena z neštetimi nitmi skupnih usod in nevidnih vezi, a včasih ne vidimo dovolj jasno.

Območni odbor SVIZ Šmarje pri Jelšah