Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

ŠC Šentjur: znani rezultati likovnega in literarnega natečaja


Na Šolskem centru Šentjur so že v začetku lanskega decembra razpisali literarni in likovni natečaj na temi Moja najljubša (sladica) in Zgodba o kruhu. Na natečaj je prispelo 153 izdelkov, od tega 64 literarni in 89 likovnih. Večina prispevkov je bila zelo domiselnih, izvirnih, zanimivih in duhovitih, zato so se na ŠC Šentjur odločili, da bodo pri literarnih prispevkih posebej nagradili tiste, ki so pisali na temo kruha in posebej tiste, ki so pisali o najljubši sladici.

Temi so na ŠC Šentjur izbrali glede na njihove učne programe, ki so v tesni povezavi s predmeti v programih pek, slaščičar, kmetijsko podjetniški tehnik, živilsko prehranski tehnik, pa tudi pomočnik v biotehniki in oskrbi ter naravovarstveni tehnik. Tradicija priprave slaščic in kruha je globoko zakoreninjena v našem okolju, povezana je z ohranjanjem kulturne dediščine, kar je še posebej pomembno za ohranitev slovenskega podeželja. Učenje ohranjanja te kulturne dediščine je sestavni del programov ŠC Šentjur, kruh pa ima skozi vso človeško zgodovino simbolni pomen.

Tričlanska komisija (Lidija Bauman – predsednica komisije, Petra Jovan – profesorica umetnostne zgodovine in Andreja Lavrič – profesorica slovenščine in primerjalne književnosti z literarno teorijo) je pri vrednotenju literarnih del upoštevala izvirnost besedila, besedišče, stavčne strukture in povezovanje le-teh v celotno besedilo, zgradbo besedila, slogovno ustreznost, metaforiko in sporočilnost. Na temo kruha je prvo mesto in s tem zlato priznanje prejela Nina Grah iz OŠ Grad pod vodstvom mentorice Marije Štesl, drugo mesto in s tem srebrno priznanje je prejela Lucija Ojsteršek iz OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice pod vodstvom mentorice Milene Suhodolčan, tretje mesto in s tem bronasto priznanje je prejel Urban Uduč iz OŠ Dobje pod vodstvom mentorice Stanislave Hrovatič.

Na temo slaščic je prvo mesto in s tem zlato priznanje prejela Nejka Pažon iz II.OŠ Rogaška Slatina pod vodstvom mentorice Barbare Štefančič, drugo mesto in s tem srebrno priznanje je prejela Neja Krampl Mastnak iz OŠ Hruševec Šentjur pod vodstvom mentorice Marije Arbajter, tretje mesto in s tem bronasto priznanje je prejela Ana Zdolšek iz OŠ Lava Celje pod vodstvom mentorice Nine Senica.

Na likovnem področju, kjer je komisija ocenjevala izdelke glede na njihovo likovno kvaliteto in izvirnost v prikazovanju razpisane tematike, je 1. mesto in s tem zlato priznanje prejela Tjaša Romšak iz OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice pod vodstvom mentorice Irene Mlakar, 2. mesto in s tem srebrno priznanje je prejel Boštjan Planko iz OŠ Slivnica pri Celju pod vodstvom mentorice mag. Marije Artiček, 3. mesto in s tem bronasto priznanje pa je prejela Maruša Mlakar iz OŠ ob Dravinji v Slovenskih Konjicah pod vodstvom mentorice Nade Hrovat.

Razglasitev rezultatov je bila 7. februarja, ob tej priložnosti so pripravili kratek kulturni program s pogostitvijo. Vsak udeleženec natečaja je prejel priznanje za sodelovanje, Zbornik izbranih likovnih in literarnih prispevkov ter simbolično nagrado, najboljši trije iz vsake kategorije pa so prejele še posebne nagrade – košaro dobrot slaščičarskih in pekovskih izdelkov ter darilni bon.                                                                                        

Vir in foto: ŠC Šentjur in Lidija Bauman