Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gnojenje za nekatere zelenjadnice sploh ni tako nujno


 
Šentjursko turistično olepševalno društvo je včeraj v veliki sejni dvorani šentjurske občine pripravilo predavanje o pridelavi zelenjadnic v domačem vrtu za samooskrbne namene. Predaval je Igor Škerbot, specialist za področje zelenjadarstva in okrasnih rastlin. 
 
O prehranski samooskrbi se v zadnjem času govori vedno več, saj zaradi njene nizke stopnje mnogi bijejo plat zvona. Škerbot je dejal, da si je v Sloveniji na tem področju veliko prizadeval še aktualni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Veliko se premika tudi na področju zmanjševanja uporabe fitofarmacevtskih sredstev, saj čez dobro leto o konvencionalni pridelavi sploh ne bomo več govorili, njeno mesto pa bo nekako zavzela integrirana.
 
Med zanimivostmi je poslušalstvo izvedelo, da sta znaka za integrirano in ekološko pridelavo zelo podobna, saj se razlikujeta le po odtenku zelene, kar ni ravno naklonjeno potrošnikom. Zakoreninjena predstava o obveznem vsakoletnem gnojenju vrtov je pravzaprav zmotna, saj mnoge rastline tovrstnega dodatka ne potrebujejo, ampak je to dovolj na nekaj let. Na drugi strani je predstavil zanimive izsledke slovenske raziskave, da npr. mehkolistna solata nase veže precej nitratov, zlasti v jesensko-zimskem času. Namesto k limonam se lahko po vitamin C zatekamo kar h kislemu zelju, ki pa ga ne smemo skuhati. 
 
TOD Šentjur bo v soboto organiziral pohod po poteh dediščine Šentjurja. Zbor bo ob 9. uri ob Muzeju Južne železnice, kjer bo na voljo voden ogled zbirke s seznanitvijo o novostih in sprehod po obronkih Resevne do Ferleževega mlina, kjer bo zadišalo po domačem kruhu.

 
 
 
 
t/f/v: bR