Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Prevorju odprli četrto sezono Aninih večerov; ljudski pevci s Prevorja na regijskem srečanju


 

V organizaciji Kulturnega društva Prevorje se je pred tednom dni začela četrta sezona Aninih večerov. V goste so povabili idejnega očeta teh prireditev patra Karla Gržana. Z voditeljico Marijo Frece Perc sta razpredala temo o pomenu podob v našem življenju. Sprehodila sta se skozi vsa obdobja človekovega življenja. Gržan pa je največji poudarek namenil otroštvu, kajti podobe tako pozitivne, kot negativne se takrat vsidrajo v razsežnost njegovega telesa, duha in duše. Posebne podobe, ki predstavljajo škodljivost so računalniške igrice, prav posebno podobo pa si vsakdo ustvari, ko mu nekdo umre….

V sklopu večera so odkrili poslikavo odrske stene, ki je nastala izpod peres članov Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur. Z diapozitiva pa so obiskovalci lahko spoznavali upodobljene zgodbe, ki jih nosi leseni kip razbojnika Guzaja pred šolo, umetnika Francija Črneliča. Večer so glasbeno obogatili člani etno skupine Nojek iz Bistrice ob Sotli.

 

S pesmijo in vižami od Celja do Koroške 

Takisto, pred tednom dni, se je v kulturnem domu Dobrna odvijalo regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž s celjskega in koroškega območja. Organizatorja Občina Dobrna in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Celje sta gostila 15 skupin, ki jih je iz območnih srečanj izbrala strokovna spremljevalka in selektorka Vesna Sever.

Obiskovalce so s pesmijo najprej pozdravile gostje večera, sicer domačinke Ljudske pevke Dobrna. V samem programu pa so se z dvema pesmima ali vižama predstavili: Pevska skupina Folklornega društva Brusači Radeče, Pevke z Dobrave, Družina Miklavž, Ljudski pevci iz Šentruperta, Pevke treh vasi Šempeter, Ljudski pevci Lipa, Ljudski pevki iz Nove Štifte, Ljudski pevci Vitanje, Ljudski pevci iz Libelič, Ljudski pevci iz Tepanja, Sestre Jakob iz Dobrne , Trio prijatelji, Pevci Folklorne skupine Ajda iz Besnice, šentjursko občino pa so zastopali Ljudski pevci s Prevorja in člana skupine, godca Drago Žekar in Bogdan Vodeb. 

Srečanje je spremljala Jasna Vidakovič, znana etnomuzikologinja, ki je na koncu vodjem skupin podala »oceno« . Po njenem mnenju je bila revija kvalitetna, tako po izboru in pestrosti vsebin, kot podajanju petja v svoji barvitosti. Pri nekaterih skupinah se zazna trema, ki pa ne odraža sproščenosti, kot je to zaželjeno. Skupni imenovalec zadnje ugotovitve je odrska predstava, ki ne more nadomestite spontanosti in pristnosti, ki se porodi nekje v domačem okolju, v veseli družbi, brez soja luči in odrskih zaves.

Poudarek na letošnjih revijah in na državnem srečanju je čim več mladih med pevci, zato bo na odločitev za izbor na državno srečanje Vidakovičeve med drugim odtehtala tudi ta težnja.

M. Re


*Na sliki godca s Prevorja Drago Žekar in Bogdan Vodeb