Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predsednik uprave Alposa odstopil?


Po poročanju medijev naj bi predsednik Alposove uprave Ljubomir Osovnikar odstopil, ker ne verjame v uspeh prisilne poravnave, ki je bila potrjena nedolgo tega – junija, sam pa je bil na mesto imenovan marca. Pred kratkim je bil odstavljen tudi prisilni upravitelj Andrej Marinc. Pod velikim vprašajem je plačilo prvih obrokov upnikom v prisilni poravnavi.
 
 
 
 

 

Skupščina Alposa: Je prisilna poravnava ogrožena?  Šentjurske novice, 31. 8. 2011

 
Delničarji Alposa na skupščini niso sprejeli letnega poročila za leto 2010, zavrnili so tudi razrešnico nekdanji upravi Mirjana Bevca in razrešnico nekdanjemu nadzornemu svetu, ki ga je vodil Vladimir Šprah. Tekoče poslovanje je oteženo tudi pod vodstvom nove uprave Ljubomirja Osovnikarja, julija so ponovno pridelali izgubo. Brez dodatnih ukrepov je ogrožena celo prisilna poravnava.

Alpos še zdaleč ni iz najhujših težav. Novica o začetku prisilne poravnave je pred poletjem po nekaj mesecih nejasnosti delovala spodbudno, a v resnici sprememb na bolje ni. To je potrdila tudi skupščina delničarjev, ki je 24. avgusta potekala v upravnih prostorih družbe. Na njej sicer ni bilo formalnih presenečenj. Novi delničarji, v večini so to zdaj predstavniki bank upnic, pričakovano niso izglasovali razrešnice upravi Mirjana Bevca (člana sta bila še Stane Flander in Rado Marot), ki je dolga leta vodil največjo šentjursko gospodarsko družbo. Prav tako je bilo zavrnjeno lansko letno poročilo. »Nova uprava je pripravila letno poročilo na podlagi podatkov, ki so bili do njenega prihoda evidentirani v poslovnih knjigah. Navedeno je pregledal tudi pooblaščeni revizor, ki je izdal mnenje s pridržki. Letno poročilo bi lahko sprejel že nadzorni svet, vendar ga je prepustil v sprejem skupščini. Predpostavljam, da letno poročilo na skupščini ni bilo sprejeto zaradi možnosti, da se nekateri podatki in dejstva v njem na podlagi naknadnih ugotovitev še spremenijo,« je po skupščini za Šentjurske novice izjavil predsednik uprave Ljubomir Osovnikar.

Alpos ima nov nadzorni svet

Na skupščini so izvolili tudi nov nadzorni svet družbe. Nova Ljubljanska banka je podala nasprotni predlog na predlagano izvolitev članov nadzornega sveta. Po mnenju banke Alpos glede na obseg poslovanja v nadzornem svetu ne potrebuje pet predstavnikov kapitala, temveč tri. Tako so bili v nov nadzorni svet izvoljeni Vasilij Prešern, Andrej Šporin in Andreja Bizjak Bosilj.

Za letošnjega revizorja so delničarji imenovali ljubljansko podjetje za revidiranje KPMG Slovenija. 

Skupščina je določila tudi sejnine nadzornikom v bruto zneskih. Sejnina za udeležbo na posamični seji nadzornega sveta za prvega nadzornika tako znaša 300 €, za člane pa 240 €. Predsednik NS bo za udeležbo na posamični dopisni seji prejel 240 €, člani NS pa 192 €. Sejnina za udeležbo na posamični seji komisij NS za predsednika znaša 240 €, člani pa bodo prejeli po 192 €. 

Še naprej izguba

Predsednik uprave Osovnikar je na skupščini tudi pojasnil, da je tekoče poslovanje Alposa še vedno precej oteženo in da se bodo novi lastniki morali odločiti, ali je prisilna poravnava, v kateri je prijavljenih 106 terjatev v skupni višini 103 milijonov €, bila pa je potrjena junija, sploh izvedljiva. Družba je namreč tudi julija poslovala z izgubo, junijska izguba pa je znašala več kot 400.000 €, medtem ko so čisti prihodki od prodaje znašali 282.934 €. 
Alpos torej še naprej tone, saj nima obratnih sredstev, zato opravlja le dodelavne posle. Dodatna težava so razmere na trgu jeklenih cevi, saj prodajne cene vztrajno padajo. Osovnikar ni pretirano optimističen, saj so pogoji poslovanja zelo težki: »S pravnomočnostjo prisilne poravnave 13. julija letos so nastopili zgolj formalni pogoji za nadaljevanje poslovanja družbe, ki so potrebni za postopno zagotavljanje ostalih potrebnih pogojev, kot je povečevanje obsega poslovanja in za to potrebna zagotovitev obratnih sredstev ter uravnoteženje prihodkov s stroški. Za vse to bo potrebno še zelo veliko trdega dela. Trenutni pogoji poslovanja so drugačni, kot so bili predvideni za prisilno poravnavo, saj veliko dejstev odstopa od izhodišč. Prisilna poravnava, kakor je bila predvidena v načrtu finančnega prestrukturiranja, brez dodatnih ukrepov pod sedanjimi pogoji poslovanja ni izvedljiva.«

Alpos čaka težka jesen …

L. H.