Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentvidu že 11. tradicionalno žegnanje konj (foto in video)


Prejšnjo nedeljo je pred cerkvijo sv. Vida v Šentvidu pri Grobelnem potekalo 11. tradicionalno žegnanje konj. Šentviški župnik je blagoslovil več kot sedemdeset konj, ki jim je simbolično ponudil sol in kruh. Po končanem obredu je sledilo druženje pod bližnjim kozolcem v Selcah.

Žegna so se udeležili konjeniki in lastniki konj skoraj vseh bližnjih društev, videli smo tudi konjske vprege in ponije. Navzoče sta pozdravila predsednik KS Šentvid pri Grobelnem in šmarski župan Jože Čakš, ki je poudaril pomembnost dogodka tako za Šentvid kot za Šmarje, saj je dogodek potekal v okviru občinskega praznika. V Šentvidu so se namreč že v preteklosti ukvarjali s kmetijstvom, poljedelstvom in živinorejo, zato ima ta dogodek še posebno težo za lokalno in širšo skupnost. Žegnanje konj in druženje konjenikov vsako leto sovpada tudi z župnijskim praznikom sv. Vida.

Župnik je konje blagoslovil ter jih okrepčal s soljo in kruhom
Župnik je konje blagoslovil ter jih okrepčal s soljo in kruhom

Po končanem blagoslovu je zbrana povorka krenila k bližnjemu kozolcu v Selcah, kjer je potekal Dan odprtih vrat in konjeniško tekmovanje za pokal občine Šmarje pri Jelšah, v organizaciji Konjeniškega društva Šmarje pri Jelšah. 

Vabimo vas k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem smo ujeli nagovor predsednika KS Tomaža Hvale in šmarskega župana Jožeta Čakša, obenem pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), kjer si lahko ogledate nekaj ujetih trenutkov nedeljskega dogodka.

 
v/t/f: Egon Horvat