Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku otvoritev najdaljšega hruškovega nasada v Sloveniji (video)


Zadnji letošnji pomladanski dan je v občini Podčetrtek minil v znamenju otvoritve najdaljšega hruškovega nasada v Sloveniji. Več kot dva kilometra dolg drevored z dvestotimi drevesi tradicionalnih sort hrušk bo domačinom, obiskovalcem, sprehajalcem, kolesarjem in turistom nudil senco in okrepčilo na poti od Podčetrtka do Olimja.

Na otvoritvi, ki jo je vodil ravnatelj OŠ Podčetrtek Darko Pepevnik, sta prisotne nagovorila župan občine Podčetrtek Peter Misja in direktor Kozjanskega parka mag. Teo Hrvoje Oršanič. Oba sta poudarila pomen vzajemnega sodelovanja med Občino Podčetrtek in Javnim zavodom Kozjanski regijski park, ki se je močno poglobilo z nastopom nekdanjega v.d. direktorja Iva Trošta. Po besedah Petra Misje bo drevored v prihodnjih letih oblikoval cesto in kolesarsko stezo od Podčetrtka do Olimja, s tem pa bo privabil tudi veliko gostov. Mag. Teo Hrvoje Oršanič pa je prisotnim med drugim orisal kratek zgodovinski pregled sadjarstva. Nekdaj so namreč sadni drevoredi ob cestah popotnikom ponujali blagodejno senco in hlad, v času zorenja pa vir okrepčila in osvežitve.

Slavnostni prerez traku: Ivo Trošt, Peter Misja in mag. Teo Hrvoje Oršanič
Slavnostni prerez traku: Ivo Trošt, Peter Misja in mag. Teo Hrvoje Oršanič

V drevoredu lahko najdemo tradicionalne sorte hrušk: vinsko moštnico, kramarjevo moštnico, črno tepko, belo tepko, medvenko in vinogradovko. Na otvoritvi so nastopili predšolski otroci in osnovnošolci iz vrtca in OŠ Podčetrtek, ki so z nastopi popestrili otvoritev.

Otroci so popestrili dogodek, na koncu drevoreda je čakalo presenečenje
Otroci so popestrili dogodek, na koncu drevoreda je čakalo presenečenje

Po prerezu slavnostnega traku so se obiskovalci in nastopajoči sprehodili po dvokilometrskem drevoredu in si ogledali nasad, ki je nastal pod taktirko Adrijana Černelča. Na koncu drevoreda je pohodnike pričakalo presenečenje v obliki osvežilnih pijač in simbolike poti – hrušk, oblitih s čokolado. Župan Peter Misja je prepričan, da ne gre le za najdaljši drevored hrušk v Sloveniji, temveč širše, v Evropi.

 
 
v/t/f: Egon Horvat