Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvič razglasili naj šentjursko salamo


Novost Šentjurjevega 2011 je bilo tudi ocenjevanje domačih salam. Organizacijo in pobudo so prevzeli člani Vinogradniškega društva Šentjur (VDŠ) in poleg tradicionalnega ocenjevanja vin po novem pravilniku, sprejetem na zboru VDŠ, pred nekaj dnevi ocenjevali tudi salame. Ocenjevalna komisija, katere predsednik je bil Jože Štiglic, je na pokušino dobila 15 salam. Sodniki so ocenjevali zunanji izgled (2 točki), sestavo prereza (3 točke), barvo prereza (3 točke), teksturo (4 točke), vonj (3 točke) in okus (5 točk). Največje število možnih točk je bilo torej 20. Najboljšo salamo je pridelal Jože Kolar, komisija pa jo je ocenila z 18,33 točke. Tako je najvišje uvrščena salama dosegla srebrno priznanje. Bronasto priznanje je dosegla drugouvrščena salama lastnika Gregorja Voge, ki je bila ocenjena s 17,63 točke. Tretje mesto je s 16,75 točke dosegla salama Martina Zdolška.

Predsednik Štiglic je nato predlagal, da se mimo sprejetega pravilnika podelijo za prva tri mesta zlato, srebrno in bronasto priznanje, četudi salame niso dosegle zadostnih točk ocenjevalne komisije. Izgovoril se je predvsem na strog kriterij, ki so ga imeli ocenjevalci. Seveda so se prisotni salamarji na razglasitvi doseženih točk s tem strinjali in tako nevede povozili pravilnik, sprejet na zboru članstva VDŠ. Ostalim so bila podeljena priznanja za sodelovanje. Salame so bile ocenjene v rangu 10,5 do 18,33 točke. Predsednik VDŠ Jurij Malovrh je še dodal, da

so sodniki imeli nekaj težav pri usklajenosti kriterijev, motila jih je premalo osvetljena vinogradniška klet in neprimerna temperatura salam. V šali je dodal, da se nobeni od preskušenih ne bi odrekel.

Zanimiva prireditev ni požela prevelikega zanimanja oči javnosti, verjetno tudi zaradi tega, ker se je v Šentjurju in v okolici na termin ocenjevanja salam dogajalo kar nekaj prireditev.

jg / Šentjurske novice, 20. 4. 2011