Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev razstave karikatur akademskega slikarja Jožeta Trobca (video)


Minulo sredo je v Anini galeriji v Rogaški Slatini na ogled karikature postavil akademski slikar Jože Trobec, avtor Vučka, znane maskote zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984. Njegova dela sodijo v zvrst t.i. “glavonožcev” (osebe z velikimi glavami in majhnimi telesi).

Svoje portretne karikature, ki so postale izredno priljubljene, je sredi sedemdesetih let začel risati za zagrebško revijo Studio. Danes dela kot karikaturist in ilustrator pri ljubljanskem Dnevniku, njegove risbe je moč zaslediti tudi v drugem dnevnem in revijalnem tisku. Jože Trobec je odličen risar, katerega risbe se ozirajo na aktualno angloameriško karikaturno risbo oziroma tovrsten princip karikiranja, kar mu je očitno pisano na kožo. Na papirju je upodobil politike, športnike ter nekatere domače in tuje pomembneže. Na risbah mu je uspelo ohraniti njihov značaj, posebnosti in tudi pomanjkljivosti, kar dokazuje, da je avtor med drugim mojster hudomušnega in igrivega humorja, kar je najbrž glavna značilnost njegove karikaturne risbe.

Karikature so si obiskovalci z zanimanjem ogledali
Karikature so si obiskovalci z zanimanjem ogledali

V kulturnem programu so nastopili kvartet klarinetov učencev Glasbene šole Rogaška Slatina: Katja Medved, Tilen Plavčak, Vid Sovič ter Matija Krumpak, mentor kvarteta je Faruk Dreca, prof. Moderatorka odprtja razstave, ki jo je odprl predsednik Športne zveze Rogaška Slatina Branko Pucelj, je bila Jelena Verdnik. Otvoritvi razstave je prisostvoval tudi Ivo Čarman, ki ga poznavalci olimpijskih iger poznajo kot tistega, ki je na olimpijskih igrah v Sarajevu kot zadnji nesel olimpijsko baklo.

Ivo Čarman je dober prijatelj z Jožetom Trobcem
Ivo Čarman je dober prijatelj z Jožetom Trobcem

Vabljeni k ogledu nekaterih del Jožeta Trobca, ki smo jih strnili v spodnjem video prispevku: 

 
t: jC
v/f: eH