Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uveljavljanje pacientovih pravic v praksi


Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so regijski zastopniki pacientovih pravic organizirali razpravo o uveljavljanju pravic pacientov v praksi. Problemske situacije pri uresničevanju zakona o pacientovih pravicah sta prikazali mag. Biserka Inkret, zastopnica pacientovih pravic za celjsko regijo, in Jožica Trošt Krušec, zastopnica v obalno kraški regiji. Razprave so se udeležili tudi prim. Janez Remškar in Vesna Kovač, predstavnika Ministrstva za zdravje, ter prim. Božidar Buhanec iz Splošne bolnišnice Celje. Dogodka se je udeležilo več kot 30 zdravstvenih strokovnjakov.

Pisarne zastopnikov pacientovih pravic delujejo v vseh slovenskih regijah že drugo leto in so namenjene pacientom, ki so v sistemu zdravstvenega varstva v javnem ali zasebnem sektorju doživeli domnevne kršitve pravic. Zastopniki jim svetujejo, jih informirajo, po potrebi zastopajo in nudijo brezplačno strokovno pomoč. V letu 2009 se je na zastopnike pacientovih pravic v vseh slovenskih regijah obrnilo približno 2.000 pacientov, v prvi polovici leta 2010 pa že več kot 2.200. »Pacienti so vse bolj ozaveščeni o svojih pravicah in tudi delo zastopnikov pacientovih pravic je zato vedno bolj prepoznavno. Regijski zastopniki ugotavljamo, da bodo spremembe zakona o pacientovih pravicah morale zajeti reševanje problemov, ki so se razkrili v okviru varstva pacientovih pravic. Eden ključnih problemov je, kako izvajati pravico do drugega mnenja in pravico do spoštovanja pacientovega časa. Potrebno bo tudi podaljšanje pritožbenih rokov, saj so ti prekratki, kadar pacienti poiščejo pomoč pri zastopnikih. Vsaka pacientova komunikacija z zastopnikom sicer ne pomeni pritožbe, saj se pacienti velikokrat želijo le informirati o svojih pravicah. Delovanje zastopnikov pacientovih pravic je močno vplivalo na zmanjšanje števila pritožb, ki jih prejmejo na Ministrstvu za zdravje, saj zastopniki svetujemo pacientom pri reševanju težav, jih po potrebi zastopamo in zanje opravimo poizvedbe za rešitev pritožb,« je povedala mag. Biserka Inkret, zastopnica pacientovih pravic za celjsko regijo.

Zastopniki pacientovih pravic so posebej izpostavili pomen kakovosti v zdravstvu. »Govoriti o kakovosti v zdravstvu pomeni spregovoriti tudi o varnosti pacientov v zdravstvenih ustanovah. Tudi nacionalna strategija kakovosti in varnosti v zdravstvu, začrtana od leta 2010 do 2015, prinaša novosti in terja spremembe. Zagotavljanje sistema kakovosti pomeni večjo varnost, strokovnost in učinkovitost. Sistem kakovosti pomeni nenehno spremljanje in izboljševanje sistema ter uporabo načela ‘načrtuj-stori-preveri-ukrepaj’. Na ta način gradimo pozitivno kulturo v timu, oddelku in ustanovi ter soustvarjamo sodelovalne in uspešne odnose. Bitka za kakovost je pot brez konca, a obenem pot, na katero se danes mora podati prav vsaka zdravstvena ustanova,« je še poudarila mag. Biserka Inkret. Regijski zastopniki menijo, da se začne kakovost v zdravstvu z razumevanjem pacientovih potreb in pričakovanj, pri tem pa poudarjajo, da tako izvajalci zdravstvenih storitev kot tudi regijski zastopniki delujejo v pacientovo dobro. Cilji, ki jih zastopniki prepoznavajo skozi povečanje kakovosti, se nanašajo na izboljšanje kakovosti na vseh področjih delovanja, uvedbo evropskih standardov poslovanja, visoko organizacijsko, kadrovsko in tehnično usposobljenost ustanove, izpolnitev ali preseganje pacientovih potreb in pričakovanj, permanentno izobraževanje, usposabljanje in motiviranje zaposlenih v zdravstvu ter optimizacijo stroškov poslovanja. Pomemben gradnik kakovosti v zdravstvu je spodbujanje vrednot, kot so skrb za pacienta in sodelavce, pripadnost organizaciji, timsko delo in fleksibilnost.

Pisarna zastopnice pacientovih pravic za celjsko regijo deluje v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, na Ipavčevi 18 v Celju. Uradne ure pisarne za zastopanje pacientovih pravic so štiri dni v tednu – ob ponedeljkih in sredah od 12. do 19. ure ter ob torkih in četrtkih od 10. do 17. ure. Zastopnica pacientovih pravic je dosegljiva na telefonski številki 03 425 11 61, pacienti pa se lahko nanjo obrnejo tudi po elektronski pošti na naslov [email protected]. V letu 2009 so v pisarni zastopnice pacientovih pravic za celjsko regijo obravnavali 586 pritožb. Med njimi se 189 pritožb nanaša na kršitev pravice do ustrezne zdravstvene oskrbe in 165 na odnos zdravstvenih delavcev do pacientov. Letos so pacienti iz celjske regije v celjsko pisarno v prvih desetih mesecih naslovili že več kot 900 pritožb.