Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred odhodom v tujino si uredite zdravstveno zavarovanje!


Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) pred poletno turistično sezono obvešča zavarovane osebe o postopkih uveljavljanja pravice do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini, s čimer se lahko izognejo neposrednemu plačilu praviloma visokih stroškov za opravljene nujne oz. potrebne zdravstvene storitve v tujini. S tem namenom je ZZZS lani izdal zavarovanim osebam skupno 789.047 listin za tujino, od tega 574.592 evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja, 147.526 certifikatov, ki nadomeščajo evropsko kartico, in 66.929 konvencijskih potrdil.

Zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Republiki Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oz. potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, ali zavarovane osebe uveljavljajo zdravstvene storitve:

1.)    v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, za katere velja evropski pravni red, ali

2.)    na Hrvaškem, v Makedoniji, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji[1]*, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, ali

3.)    v ostalih državah.

 

V državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, v Švici, na Hrvaškem in v Makedoniji imajo zavarovane osebe na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, ki jo izdaja ZZZS, zagotovljene pravice do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev, in sicer pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. V Bosni in Hercegovini ter Srbiji* pa imajo te storitve zagotovljene na podlagi konvencijskega potrdila, ki ga prav tako izdaja ZZZS. V kolikor zavarovane osebe v navedenih državah uveljavljajo pravico do zdravstvenih storitev pri zasebnih zdravnikih ali klinikah, ki nimajo pogodbe s tujo zdravstveno zavarovalnico, bodo morale stroške poravnati same. V takem primeru lahko po vrnitvi v domovino uveljavljajo povračilo teh stroškov na pristojni območni enoti ali izpostavi ZZZS. Za povračilo je potrebno predložiti medicinsko dokumentacijo (tudi recepte za zdravila…) in originalne račune, na podlagi katerih se po postopku, ki je določen z evropskim pravnim redom oziroma z meddržavnim sporazumom, v upravičenem primeru povrnejo stroški v višini, kot to prizna tuja zdravstvena zavarovalnica v kraju, kjer so bile storitve opravljene.

V ostalih državah morajo zavarovane osebe zdravstvene storitve plačati same in nato vložiti vlogo za povračilo pri ZZZS. Vlogi morajo biti priloženi originalni računi (priložena mora biti tudi medicinska dokumentacija, recepti…), hkrati pa ZZZS preverja tudi nujnost oz. potrebnost posegov in opravljenih storitev. Na tej osnovi ZZZS povrne stroške zdravstvenih storitev v višini povprečne cene teh storitev v Republiki Sloveniji.

 

Prevoz zavarovane osebe iz tujine v domovino ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja!

 

1. Uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v drugih državah članicah Evropske unije (EU) in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ter v Švici

Slovenske zavarovane osebe so med začasnim bivanjem v drugih državah članicah EU in EGP ter v Švici na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja upravičene do »zdravstvenih storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v drugi državi članici« (Uredba EGS št. 1408/71, Uredba ES št. 883/04). Zavarovanim osebam zato svetujemo, da si pred odhodom v druge države članice EU in EGP ter v Švico elektronsko naročijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Države članice Evropske unije (EU) so: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Združeno kraljestvo (Velika Britanija in Severna Irska)[2].**  

Države Evropskega gospodarskega prostora (EGP) so: Islandija, Liechtenstein in Norveška.

Zavarovane osebe prejmejo evropsko kartico brezplačno po pošti, in sicer v 4 delovnih dneh po naročilu. Podlaga za pridobitev evropske kartice je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in veljavna slovenska kartica zdravstvenega zavarovanja. Evropsko kartico se izda praviloma za obdobje 1 leta. V primeru, da zavarovana oseba zaradi nujnega odhoda v tujino nemudoma potrebuje dokument za uveljavljanje zdravstvenih storitev v drugih državah članicah EU in EGP ter v Švici, lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS zaprosi za certifikat – papirno potrdilo, ki nadomešča evropsko kartico. Z evropsko kartico lahko zavarovane osebe uveljavljajo zdravstvene storitve, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v drugi državi članici EU in EGP ter v Švici. Obseg zdravstvenih storitev, ki jih bo deležna zavarovana oseba, bo opredelil zdravnik, ki bo osebo sprejel na nujno oz. potrebno zdravljenje. Evropska kartica ne velja za potovanja, katerih namen je načrtovano zdravljenje oz. porod v tujini, saj o napotitvi na zdravljenje v tujino po posebnem postopku odloča ZZZS. Z evropsko kartico se uveljavljajo nujne oz. potrebne zdravstvene storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Navedene storitve se uveljavljajo skladno s predpisi države, kjer se storitev uveljavlja, kar pomeni, da je potrebno v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati enako, kot to velja tudi za zavarovane osebe teh držav. Pri zasebnih zdravnikih ali na klinikah, ki nimajo pogodbe z tujo zdravstveno zavarovalnico, pa bodo morale zavarovane osebe stroške zdravstvenih storitev poravnati same in po vrnitvi v domovino uveljavljati povračilo teh stroškov pri ZZZS.

Po preteku veljavnosti evropske kartice je potrebno v primeru ponovnega odhoda v tujino naročiti novo kartico. Evropsko kartico se lahko naroči največ 15 dni pred iztekom veljavnosti prejšnje kartice ali kadarkoli kasneje.

 

2. Uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum:

Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija* 

 

S Hrvaško in Makedonijo je Slovenija podpisala dogovor o uporabi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na območju Hrvaške oziroma na območju Makedonije, na podlagi katerega lahko slovenske zavarovane osebe v teh dveh državah uveljavljajo pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči*** z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oz. certifikatom, ki nadomešča evropsko kartico. Zavarovane osebe lahko uveljavljajo storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže pri čemer morajo poleg evropske kartice zdravstvenega zavarovanja obvezno predložiti tudi spremni dopis z izpisom osebnih podatkov. Navedeni dopis zavarovani osebi pošlje ZZZS skupaj z naročeno evropsko kartico.

V Bosni in Hercegovini ter Srbiji* pa so slovenske zavarovane osebe med začasnim bivanjem  upravičene do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči*** na podlagi konvencijskega potrdila, ki je dogovorjen z meddržavnim sporazumom o socialnem zavarovanju. Potrdilo se izda največ za obdobje 1 leta. V primeru uveljavljanja zdravstvenih storitev v teh državah zavarovana oseba predhodno predloži konvencijsko potrdilo zdravstveni zavarovalnici v kraju začasnega bivanja, v nujnih primerih pa se lahko zglasi neposredno pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

 

Pri zasebnikih, ki nimajo pogodbe z zdravstveno zavarovalnico v teh državah, bodo morale zavarovane osebe  stroške plačati same in po vrnitvi v domovino uveljavljati povrnitev teh stroškov na podlagi originalnih računov pri ZZZS, in sicer po postopku, ki je določen z meddržavnim sporazumom in v višini, kot to prizna tuja zdravstvena zavarovalnica v kraju, kjer so bile storitve opravljene.

 

3. Uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v ostalih  državah:

Avstralija, Črna gora, Kanada, ZDA…

 

Z ostalimi državami Republika Slovenija nima sklenjenega meddržavnega sporazuma, ki bi urejal področje zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da morajo zavarovane osebe v primeru uveljavljanja storitev nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v teh državah storitve plačati same. Na podlagi predloženega zahtevka in medicinske dokumentacije ter originalnih računov pa bo ZZZS v upravičenih primerih opravil povračilo stroškov v višini povprečne cene teh storitev v Republiki Sloveniji.

 

4. Zavarovanim osebam svetujemo:

 

  • Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino ali Srbijo je potrebno naročiti pravočasno, in sicer vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino.
  • Spremni dopis (z izpisom osebnih podatkov) k evropski kartici zdravstvenega zavarovanja za uveljavljanje nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči na Hrvaškem in v Makedoniji je, zaradi možnosti večkratnega uveljavljanja zdravstvenih storitev, smiselno fotokopirati.
  • Nepotrebnim stroškom se je mogoče zlasti v državah, v katerih ne velja evropski pravni red in s katerimi niso sklenjeni meddržavni sporazumi o socialni varnosti, izogniti tudi s sklenitvijo komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini, in sicer pri zavarovalnicah, ki ponujajo taka zavarovanja. Tovrstna zavarovanja namreč krijejo stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini brez neposrednega plačevanja storitev tako v zasebnih kot tudi v javnih, državnih zdravstvenih ustanovah in nudijo vrsto drugih praktičnih storitev (npr. prevoz zavarovane osebe do zdravstvene ustanove v tujini ali po potrebi v domovino, pravno pomoč, premagovanje jezikovnih ovir, pomoč svojcem…). To zavarovanje priporočamo tudi vsem, ki se nameravajo v tujini ukvarjati s tveganimi dejavnostmi, se podajajo na tvegana območja ali če obstaja tveganje za poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja.

 

* Meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo bo pričel veljati predvidoma 1. avgusta 2010.

*** Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč pomeni vse tiste zdravstvene storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo življenje ali zdravje zavarovane osebe.


[1] * Meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo bo pričel veljati predvidoma 1. avgusta 2010.

 

[2] ** Predpisi Evropske unije veljajo tudi za francoska ozemlja Guadeloupe, Martinique, Reunion, St. Pierre et Miquelon in Francosko Gvajano ter portugalski ozemlji Azori in Madeira; Danska – predpisi veljajo tudi za Grenlandijo; Velika Britanija – predpisi veljajo tudi za Gibraltar, izvzeti pa so Kanalski otoki (Jersey, Guernsey, Harms, Jetou, Shark in Man); Norveška – izvzeti so Spitzberski in Medvedji otoki; Španija – predpisi veljajo tudi za afriški mesti Ceuta in Mellila ter za Mallorco in Kanarske otoke.

 

 

*Na fotografiji je utrinek s praškega mednarodnega letališča