Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Davkarji pozivajo k samoprijavi v zvezi z davkom od premoženja in dohodkom iz oddajanja premoženja v najem


Davčna uprava Republike Slovenije je sporočila, da bo začela s poostrenim nadziranjem plačevanja obveznosti na področju davka od premoženja (stavb, delov stavb, stanovanj in garaž ali prostorov za počitek oz. rekreacijo) in dohodkov iz oddajanja premoženja (nepremičnin in premičnin) v najem. Pridobljeni so bili namreč podatki o lastništvu nepremičnin, iz katerih izhaja, da ima večje število zavezancev v lasti nepremičnine, za katere ne plačujejo vseh predpisanih dajatev.

Vse zavezance, ki premoženja in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem za leti 2010 oz. 2009 (pa tudi pretekla leta) niso napovedali, pozivamo, da predložijo davčne napovedi. Glede na to, da je rok za oddajo napovedi potekel, lahko napovedi oddajo v obliki samoprijave (na izpolnjeno napoved se na vidno mesto in na pregleden način napiše »samoprijava«).

Ta je možna do izdaje odmerne odločbe, do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora ali do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka. V kolikor davčni zavezanci ne vložijo davčne napovedi ali ne vložijo davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1.200 evrov pa se kaznujejo za prekršek zavezanci, če v davčni napovedi navedejo neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke. V primeru dohodka iz oddajanja premoženja v najem bo zavezancem poleg izrečene globe izdana tudi odločba na podlagi primerljivih podatkov iz napovedi iz območja, za katero se obdavčuje nepremičnina. V primeru davka od premoženja pa bo davčni organ poleg globe po uradni dolžnosti vodil davčni postopek, ugotovil dejansko stanje in izdal odmerno odločbo.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem je po Zakonu o dohodnini dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem.

Davek od premoženja plačujejo fizične osebe, ki posedujejo: stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže ali prostore za počitek oziroma rekreacijo. Zavezanec za davek od stavb in prostorov za počitek oziroma rekreacijo je lastnik oziroma uživalec. Davek se plačuje ne glede na to, ali lastnik oziroma uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem.

Samoprijava pomeni, da zavezanec na izpolnjeno napoved na vidno mesto in na pregleden način napiše »samoprijava«.

Na spletni strani DURS so objavili tudi pogosta vprašanja in odgovore v zvezi z obdavčitvijo teh dveh dohodkov:

Pogosta vprašanja in odgovori – davek od premoženja

Pogosta vprašanja in odgovori – dohodnina od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem

 

 

 

*Na fotografiji je del naselja Šentjur