Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Celjskem kadi 12 odstotkov žensk in 22 odstotkov moških


Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so ob svetovnem dnevu brez tobaka opozorili na vzgojo mlade nekadilske generacije in smiselnost zmanjševanja kajenja med odraslimi. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, si lahko pomagajo z različnimi svetovalnimi viri, vključitvijo v delavnice za odvajanje kajenja v zdravstvenih domovih, na voljo pa imajo tudi več farmakoloških metod. V vsakem primeru potrebujejo močno motivacijo, ki jih podpira pri spremembi življenjskega sloga. Po ugotovitvah raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki so jo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje opravili v letu 2008 med približno 1100 odraslimi prebivalci, kadi na Celjskem skoraj 17 odstotkov odraslih, med njimi 22 odstotkov moških in 12 odstotkov žensk.

»Iz raziskave je razvidno, da je zaradi škodljivih posledic kajenja na zdravje v celjski regiji zaskrbljenih približno 60 odstotkov kadilcev. Med anketiranimi je 36 odstotkov kadilcev brezposelnih, 34 odstotkov jih opravlja težko delo v industriji, 21 odstotkov lažje ali kombinirano delo, 15 odstotkov jih študira, prav tako 15 odstotkov jih opravlja pisarniško ali intelektualno delo, 10 odstotkov težko delo v kmetijstvu, 10 odstotkov jih ima status gospodinje in 8 odstotkov je upokojenih. Anketirani so se glede na materialno preskrbljenost uvrstili po svoji presoji v družbeni sloj in znotraj te razvrstitve je 70 odstotkov kadilcev iz spodnjega, delavskega in srednjega sloja, 28 odstotkov iz višjega in zgornjega, 12 odstotkov kadilcev pa se ni uvrstilo v nobenega od navedenih družbenih slojev. Med moškimi je več sedanjih kot tudi nekdanjih kadilcev. Med prebivalci celjske regije, ki so bili vključeni v raziskavo, jih 58 odstotkov ne kadi in nikoli niso kadili. Kar 40 odstotkov sedanjih kadilcev je začelo kaditi v starosti od 16 do 18 let, 11 odstotkov pri petnajstih ali manj. Podatki potrjujejo, da se kadilske navade praviloma vzpostavljajo prav v obdobju adolescence. Zato se v preventivnih pristopih intenzivneje usmerjamo na vzgojo mladine za nekadilski življenjski slog,« je povedala Lucija Beškovnik, zdravnica na oddelku za socialno medicino in promocijo zdravja Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Po podatkih iz raziskave želi na Celjskem kajenje opustiti 29 odstotkov kadilcev, 10 odstotkov jih o tem ne razmišlja, 61 odstotkov kadilcev pa s kajenjem ne želi prenehati. Delež tistih, ki se v Sloveniji skušajo odvaditi kajenja, od leta 2007 narašča in delež kadilcev v državi upada. K temu je gotovo pripomogel tudi protikadilski zakon. Kajenje dokazano povečuje umrljivost med aktivnimi in pasivnimi kadilci. Kajenje prizadene celoten organizem: povzroča rakave bolezni, bolezni srca in ožilja, bolezni pljuč ter osteoporozo, sivo mreno, impotenco, neplodnost, motnje spanja, depresijo in še mnogo drugih težav. Ljudje kadijo, ker so zasvojeni z nikotinom, a tudi to obliko zasvojenosti je mogoče uspešno premagati. Opustitev kajenja bo prinesla pozitivne spremembe v vsakem obdobju življenja in ne glede na število do tedaj pokajenih cigaret. V povprečju kadilci poskusijo prenehati s kajenjem vsaj trikrat, preden jim uspe. Ne glede na morebitne spodletele poskuse je ponovni poskus prenehanja pametna odločitev.

Povezovalna vsebina letošnjega svetovnega dneva brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, je osredotočena na vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske ter zmanjševanje uporabe tobaka med ženskami. Ne glede na to, da so letos v središču ženske, pa morata biti oba spola vselej enakovredno informirana in zaščitena. Tobačna industrija vse pogosteje usmerja svoje aktivnosti med mladostnice. Med njimi je danes v marsikateri državi porast kajenja zaskrbljujoč. V nekaterih državah že kadi več deklet kot fantov. V Sloveniji v zadnjih letih v deležu kadilk ne beležimo večjih sprememb. Po podatkih raziskave HBSC iz leta 2006 v Sloveniji kadi manj deklet kot fantov, vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi nekaj več kot 16 odstotkov petnajstletnic.

Na svetovni dan brez tobaka, 31. maja, bodo strokovni delavci Zavoda za zdravstveno varstvo Celje in Projektne pisarne Celje Zdravo mesto (Javni zavod Socio) pripravili v središču Celja informativno strojnico z gradivi o vplivih kajenja na zdravje. S posebno aparaturo bodo obiskovalcem – kadilcem in nekadilcem – lahko izmerili tudi ogljikov monoksid v izdihanem zraku. Visoka vsebnost ogljikovega monoksida v izdihanem zraku je najpogosteje posledica kajenja. Ta dan bodo dijaki Srednje zdravstvene šole Celje delili gradiva o kajenju obiskovalcem Splošne bolnišnice Celje in Zdravstvenega doma Celje.