Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razkošje šolskih prevozov


Problem šolskih prevozov je na eni od zadnjih sej občinskega sveta načel podžupan Jože Korže. Po njegovem mnenju šolski prevozi niso organizirani dovolj racionalno, Izletnik naj bi jih opravljal s starimi vozili in razmeroma predrago, poleg tega pa starši kar pogosto vozijo otroke v šolo kar sami, razmeroma stari in iztrošeni avtobusi pa vozijo sem ter tja po občini precej prazni. Za šolske prevoze gre iz občinskega proračuna zavidljiva vsota 550.000 € letno. Predlagal je, da občina na naslednjem razpisu poišče ustreznejšega prevoznika.

Povzemamo odgovor pristojne občinske službe.
V šentjurskih šolah je vpisanih 1630 otrok, od tega jih ima 1038 pravico do organiziranega prevoza. Prevoze opravlja Izletnik Celje, in to s 14 avtobusi s kapaciteto 620 potnikov in še s štirimi manjšimi vozili s skupno 60 sedeži. Povprečna starost voznega parka je 3,6 let in je nadpovprečno ugodna. Izletnik Celje je bil izbran kot najugodnejši ponudnik. Koliko šolarjev dejansko uporablja ponujene avtobusne prevoze, ni znano. Občinarji si bodo še naprej seveda prizadevali za najbolj racionalne in kvalitetne prevoze šolarjev …

Ta odgovor Koržeta očitno ni zadovoljil, saj je povedal, da bo Odboru za lokalno samoupravo Državnega sveta dal pobudo, da skupaj s predstavniki šolskega ministrstva razpravlja o tej temi in predlaga rešitve.

Nesporno je, da je proračunska postavka za šolske prevoze razmeroma visoka, zlasti še, če jo primerjamo z nekaterimi drugimi javnimi stroški. Ker se šolskih prevozov po Koržetovem mnenju poslužuje la dobra polovica šolarjev, pomeni, da prevoz vsakega šolarja stane kar okrog 1000 € letno, kar je res že pravo razkošje. Toda kot vse kaže, se tu ne da kaj veliko narediti. Po eni strani šolske prevoze urejajo zakonska določila, po drugi strani pa vsaj iz odgovora Koržetu ni razbrati, da bi si občina kaj veliko prizadevala za racionalizacijo teh prevozov. Težave ima očitno tudi s prevoznikom, saj je Izletnik na tem področju domala monopolist. Toda starši zahtevajo še širitev obstoječih prog, kar pomeni, da bodo skupni stroški samo še rasli.

Kje se bodo ustavili, o tem za zdaj šolski minister Lukšič menda še ne razmišlja.

 

FK / Šentjurske novice