Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ivan Cajzek: “Jelšingrad si vsekakor želimo kupiti” (video)


Ivan Cajzek, GIC gradnje
Ivan Cajzek, GIC gradnje

Dvorec Jelšingrad utegne kmalu dobiti novega lastnika. Kot smo že poročali, se za nakup po prodajni ceni 343.800 evrov zanima podjetje GIC Gradnje oziroma njihov direktor Ivan Cajzek. Tudi občinski svet v Šmarju pri Jelšah se je odločil, da se odpove predkupni pravici in jo podeli zaenkrat edinemu zainteresiranemu kupcu. Pri Ivanu Cajzku smo preverili, kako resni so njegovi nameni o nakupu dvorca. Pogovor si oglejte v videoposnetku ali ga preberite v spodnjih vrsticah.

Občinski svet Občine Šmarje pri Jelšah je na četrtkovi seji potrdil, da gre predkupna pravica za nakup dvorca Jelšingrad vam oziroma vašemu podjetju. Jo boste uveljavili?
Pred dobrim mesecem dni smo se ogreli za to lokacijo in začeli z nekaterimi aktivnostmi. S tem v zvezi je nepremičninska agencija Arnes, ki zastopa 90 procentnega lastnika g. Zečevića, izkoristila priložnost termina seje sveta Občine Šmarje pri Jelšah in prosila za izjasnitev glede uveljavitve predkupne pravice Občine. Kot nam je znano, so na seji sprejeli sklep, da je predkupno pravico podelila našemu podjetju. Mi bomo približno v mesecu ali dveh naredili vse nadaljnje aktivnosti, predvsem glede bodočih vsebin tega gradu, ki ga delimo na tri vsebine: javno – dve dvorani, ki sta zelo znameniti in dragoceni, naj bi bili za potrebe širše javnosti, morebiti tudi za poročne dvorane ali kaj podobnega; javni gostinski del odprtega tipa, povezano z golf igriščem v Šmarju, z Golf klubom Erlachstein; tretja vsebina pa bi bila nekako hotelska ali apartmajska, bolj kot ne privatno. Te tri vsebine moramo “sčekirat,” združit in ko bomo imeli vse te analize narejene, bo sledila dokončna odločitev, ali se bomo odločili za nakup. Grad pa si vsekakor želimo kupiti.

Na prvi pogled cena za dvorec ni visoka, ampak k temu je potrebno dodati še stroške restavriranja in obnove. Imate morda že kakšne ocene, koliko bi prenova gradu stala?
Tudi razgovori z Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine pogojujejo to našo odločitev. V terminu pred nami bomo preverili zahteve zavoda. Odvisno od njihovih zahtev in pričakovanj bo ocenjena velikost te investicije, ki se pa giblje nekje med 5 in 10 milijonov evrov. Nato bomo ocenili, kako je s Skladom kmetijskih zemljišč. Nekatera zemljišča, ki bi morala po neki funkcionalni logiki pripadati dvorcu, so še v lasti sklada. Tam moramo preveriti, če jih je možno odkupiti ali vzeti v dolgoročni zakup ali najem. Ko bomo vse skupaj združili, bomo prišli do neke končne ocene investicije.

V kolikor boste odkupili dvorec Jelšingrad, to ne bo vaš prvi grad. Se vam je investicija v dvorec Strmol, v Rogatcu, izplačala? Je tam koncept, ki bi se lahko uveljavil tudi v Šmarju?

Na dvorcu Strmol, kjer smo leta 2002 odprli eno vsebino, ki je naša, nekako čez finančno, dohodkovno plat ne moreš pokriti te investicije, vsaj na kratek rok ne. V nekem sinergijskem efektu, gledano čez imidž podjetja, čez druženja, ki jih tu in tam naredimo na tej lokaciji, pa se ta investicija dolgoročno tudi povrne. V Šmarju bi vzeli popolnoma drugačen koncept, tudi investicija je neprimerno večja. Investicijo moramo zaokrožiti tako, da se nam v nekem doglednem času povrne, kar je namera vsakega vlagatelja.

Veljate tudi za navdušenega golfista. Lahko iščemo povezave med vami, kot lastnikom dvorca, in urejajočim se igriščem. Ste se o investiciji morda pogovarjali tudi z Damjanom Gobcom, predsednikom golf kluba in ustanoviteljem igrišča v okolici gradu?

Jelsingrad
Odkupna cena za dvorec Jelšingrad je 343.800 evrov

Vsekakor. Vse ideje, ki so nastale v preteklem mesecu, so nastale v povezavi z razgovori z gospodom Gobcem, ki je s svojo ekipo zelo veliko naredil na tem igrišču. Oni so naredili praktično vsa groba pripravljalna dela. Manjkajo samo zelenice in udarjališča na teh devetih luknjah. Jelšingrad brez golfa ne predstavlja neke posebne vrednosti in seveda obratno, golf igrišče brez aktiviranega gradu ne bi predstavljalo zaokrožene ponudbe. Tesno, z roko v roki, dogovarjamo te bodoče vsebine ravno z Golf klubom Erlachstein oziroma s predsednikom gospodom Gobcem.

V kolikor se odločite za nakup, kdaj lahko pričakujemo Jelšingrad v stari oziroma obnovljeni obliki?
Vsekakor je to parletna aktivnost. Zelo težko je napovedat, v katerem času bi to bilo, ravno zaradi tega, ker je ta vsebina povezana z golf igriščem. Idealno bi bilo, če bi golf igrišče 18 lukenj, ne samo 9. Ker je toliko odprtih zadev, v zvezi z golf igriščem in samim gradom, je zelo težko napovedati, v katerem terminu bi vse te aktivnosti zaključili oziroma izvedli. Vsekakor pa si želimo, če bomo seveda šli v odkup, da to naredimo v čimkrajšem času. Interes vsakega vlagatelja je, da projekt zaključi čim prej in ga spravi v življenje, oziroma mu da svojo vsebino čim prej.

Sicer pa je bilo na četrtkovi seji nekaj pripomb svetnikov, predvsem Franca Jagra, glede podelitve predkupne pravice vam. Poteza občine naj bi bila po mnenju nekaterih nedemokratična, ker ste vi edini možni kupec, o katerem se je lahko glasovalo, svet pa je bil zgolj postavljen pred dejstvo, da lahko sklep, ki ga je pripravila Občina, zgolj potrdi. Kako bi odgovorili na te pomisleke? Svetniki se bojijo, da grad ne bo zaživel, tudi če se vam podeli predkupna pravica.
To težko komentiram, ker ne poznam natančnih razprav, ki so bile na občinskem svetu. Občina je imela v preteklem obdobju dovolj časa in tudi tokrat je imela možnost, da predkupne pravice ne podeli nikomur oz. da jo sama izkoristi. Izkoristila je ni. Razlogi, zakaj tega ni storila, niso na naši strani, tako da zadevo težko komentiram. Če bomo izkoristili predkupno pravico in kupili grad, bomo seveda naredili vse, da damo vsebino in življenje temu gradu čim prej in na tak način, kot si to grad tudi zasluži. Če pa predhodnih aktivnosti, ki jih bomo izvajali, ne zaključimo v takšnem smislu, kot si želimo, pa tudi te predkupne pravice ne bomo izkoristili.

Marko Kovačevič