Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župani obmejnih občin o arbitraži – Peter Misja in Martin Mikolič


kartaMejni spor med Slovenijo in Hrvaško naj bi počasi dobil svoj epilog. Sodeč po poročilih iz slovenskega in hrvaškega parlamenta, tihi diplomaciji in pogovori med Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor bo o odprtih vprašanjih odločala mednarodna arbitraža. Kakšno je njihovo stališče do te poteze, smo povprašali župane naših obmejnih občin, ki skoraj vsak dan sodelujejo s sosedi preko Sotle. Tokrat preberite, kaj sta povedala župan Občine Podčetrtek Peter Misja in župan Občine Rogatec Martin Mikolič. V prihodnjem tednu boste na Kozjansko.info lahko prebrali, kaj menita župana Rogaške Slatine in Bistrice ob Sotli.

Peter Misja: “Zagorci od nekdaj dobro povezani s Kozjanci”

Gordijski vozel obmejnega spora s Hrvaško se počasi odpleta. O mejnem sporu naj bi odločala mednarodna arbitraža. Kakšno je vaše stališče do tovrstnega reševanja mejnega spora?
Peter Misja: Najprej moram povedati, da v našem delu nimamo problemov z mejo. Meja je rešena. Tukaj ne bomo imeli težav. Peter MisjaJe pa res, da je tam, kjer meja ni rešena, nujno, da se ta problem reši. Moje osebno mnenje je, da bi se to moralo rešiti leta 1991. Če tistega leta ni bilo rešeno, je pa prav da spor, v katerem imata obe državi svoje stališče, nekdo reši na način, v katerem ni nihče oškodovan. Torej, arbitraža da, vendar takšna arbitraža, ki bo sledila načelu pravičnosti.

Kako ocenjujete paradoks, da se v nekaterih obmejnih delih Slovenije spori vlečejo desetletja, v drugih, recimo na območju Obsotelja in Kozjanskega pa ljudje dobro sodelujejo med sabo, gasilska društva pripravljajo skupne vaje ipd.?
Peter Misja: Kot sem že prej povedal, če bi bila meja rešena leta 1991, s tem ne bi bilo nikjer težav. Je pa res, da smo v našem delu mogoče drugačni ljudje, ki se znamo dobro povezovati, tudi zgodovinsko so na tem območju Zagorci od nekdaj bili dobro povezani s Kozjanci, zato do takšnih sporov in špekulacij ne prihaja.

Martin Mikolič: “Arbitraža ni najbolj posrečena varianta”

MArtin MikolicGordijski vozel obmejnega spora s Hrvaško se počasi odpleta. O mejnem sporu naj bi odločala mednarodna arbitraža. Kakšno je vaše stališče do tovrstnega reševanja mejnega spora?
Martin Mikolič: Glede arbitraže bi povedal to, da smo tu na obmejnem območju občine na obeh straneh v preteklosti kar dobro sodelovale. Župani obmejnih občin na zaplete iz preteklosti, oziroma tisto, kar se ni rešilo leta 1991, gledamo malo drugače. Naš interes je, da zadeve uredijo. Tako tudi jaz gledam na ta spor, čeprav sem skeptičen do tega arbitražnega sporazuma, ker mislim, da ni vredu, da o tem odločata kar na Hrvaškem parlament pri nas pa vlada. Mislim, da končni cilj tudi ni tako blizu, kot si ga nekateri predstavljajo.

Kaj bi bila pa po vašem mnenju optimalna rešitev spora?
Martin Mikolič: V končni fazi jaz še vedno zagovarjam, da je najbolj optimalna rešitev, ko sta dva v sporu, da se dogovorita. Sicer je zgodovina tukaj pokazala, da tako slovenska kot hrvaška politika, ne glede na to, katera opcija je bila na oblasti, tega nista bili sposobni storiti. Na žalost … Ker to ni bilo rešeno v preteklosti in še danes ni, dvomim, da bi se to v kratkem času rešilo z arbitražo. Zdaj, da bi jaz imel neko boljšo rešitev … je nimam. Še enkrat pa pravim, da arbitraža po mojem mnenju ni najbolj posrečena varianta.

Je morda v občini Rogatec kakšen kos ozemlja, kjer državna meja ni natančno določena?
Martin Mikolič: Glede meje na območju občine Rogatec ni bilo nikoli vprašanj, ker meja pravzaprav poteka ob reki Sotli. Tako mi kot sosedi na hrvaški strani se s tem nismo nikoli ubadali in ravno zaradi tega so odnosi tudi po letu 1991 ostali tako pristni, kot so bili prej.

Marko Kovačevič
f: Podcetrtek.si, Rogatec.net