Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odkritje – preslikava ozvedja Oriona tudi na slivniškem Gradišču


 

Pred dobrim letom dni je pater Karel Gržan, pionir astro-arheologije, v knjigi V znamenju Oriona nakazal, kako so nekdanji prebivalci teh prostorov izkoriščali povezanost neba in zemlje tako, da so svoja gradišča oziroma svetišča naredili kot preslikavo zimskega zvezdnega neba. Nekaj podobnega je uspelo tudi svobodnemu umetniku Roku Vodebu – Keltu, ki je zvezdnati lik grškega mitološkega bojevnika umestil na območju Gradišča nad Gorico pri Slivnici.

Kelt je že pred časom na svojem matičnem območju umestil t.i. žusemski pentagram.

Več o slivniškem Orionu v blogerskem zapisu Wernerja, ki je z Vodebom izvedel tudi intervju v katerem je o pomenu odkritja povedal:

“Nakazuje predvsem dve stvari, ki kljubujeta očitno ideološkim postavkam uradnega zgodovinopisja glede naše in splošne zgodovine.

Prvič govori o kontinuiteti prebivalstva vsaj od bronaste dobe, drugič pa (pomembneje) o njegovi visoki (predvsem duhovni) razvitosti.

Poudarja pomembnost osredotočenosti na domače okolje nasproti zagledanosti na Bližnji Vzhod in njegove nam tuje kulture, saj je očitno, da naši davni predniki za njimi niso bistveno zaostajali. Vsekakor pa naši kraji skrivajo še veliko informacij glede tega.”

 

 

 

*na sliki je ozvezdje Oriona, ki ga je posnel vesoljski teleskop Hubble