Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Šolskem centru Šentjur med prvimi v Sloveniji prikazali setev z dronom (video)


Na Šolskem centru Šentjur so v začetku junija pripravili dogodek, imenovan Dan žit, ki ga je, ob predstavitvi različnih žit, zaznamovala setev z dronom, saj so si želeli prikazati, kakšna je prihodnost v kmetijstvu. Izvedli so ga v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Celje. 

Foto: ŠC Šentjur

 

Dogodek se je pričel s predavanjem v prostorih šolskega centra. Predavala sta Igor Škrebot iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje in Vesna Zalokar, ki je predavala na temo fitofarmatsevtskih sredstev. Po končanih predavanjih so si udeleženci ogledali mehanizacijo, ki je v lasti Šolskega centra Šentjur, in sicer šolsko škropilnico, česalo za česanje,… Poleg šole je svoje stroje predstavilo tudi podjetje Betec iz Jakoba pri Šentjurju, ki je predstavilo nizki izpust gnojevke.

Foto: ŠC Šentjur

Sledila je setev z dronom, ki so jo prikazali med prvimi v Sloveniji. Potekala je tako, da so v stoječo žito zasijali oljno repico, da jo bodo uporabili kot gnojenje. Na šolskem centru si namreč prizadevajo za čistost okolja in si želijo, da bi to bila prihodnost kmetijstva.

Direktor šolskega centra Branko Šket je z obiskom dogodka in številom obiskovalcev zelo zadovoljen, saj so se ga udeležili kmetijski svetovalci, predstavniki kmetijskih zadrug, med njimi tudi iz Ptuja, okoliški kmetje, na dogodku pa niso manjkali niti dijaki šentjurskega šolskega centra kot tudi dijaki Biotehniške šole Maribor. Na dogodku so bili prisotni tudi profesorji in študenti Agronomske fakultete iz Zagreba.

Za Šolski center Šentjur je bil to izjemno pomemben dogodek, vsaj so se navzoči lahko udeležili predavanj, ogledali so si lahko šolsko mehanizacijo ter dobili občutek izvedbe setve žita z dronom.