Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odhajajoči dijaki ŠC Šentjur v šolo ponovno s traktorji, ključ so predali naslednikom (foto)


Šolsko leto se bliža koncu in dijake čaka še takšen ali drugačen zrelostni preizkus. Pa ne gre vedno le za maturo ali zaključni izpit, temveč tudi še kaj drugega. Denimo iniciacijski obredi o prenosu ključa šole na naslednje generacije.

Pri tem so zelo inovativni na Srednji poklicni in strokovni šoli Šolskega centra Šentjur (SPSŠ). Pred tremi leti so se dijaki zaključnih letnikov na predajo ključa pripeljali s traktorji in danes to postaja že tradicija. Obenem prihajajočo generacijo v domiselnih igrah temeljito preizkusijo, kateri razred si zasluži v varstvo ključ šole.

Vir foto: FB profil ŠC Šentjur

Tradicionalna predaja ključev zaključnih letnikov mlajši generaciji na Srednji poklicni in strokovni šoli ŠC Šentjur je potekala v ponedeljek. Traktoristi so parkirali ob prizorišču in v “roke vzeli” dijake, ki bodo zasedli njihovo mesto izhodnih letnih v šoli. Znanje in sposobnosti predstavnikov osmih različnih razredov so temeljito preverili preko iger kot so vožnja dijakov s samokolnico in premagovanje ovir, navijanje matic, skakanje z vrečo in drugo. Del izbirnega postopka je tudi kviz s strokovnimi vprašanji, o katerih se učijo na šoli.

Vir foto: FB profil ŠC Šentjur

Naloga, da igre domislijo in izvedejo, vsako leto pripade generaciji, ki je leto poprej zmagala v bitki za šolski ključ.

Zadnja in najpomembnejša vrlina, ki med tremi najuspešnejšimi dokončno odloči zmagovalca, je izkaz surove moči z vlečenjem vrvi. “Tekma za ključ je bila težka, vendar so si jo po vlečenju vrvi zaslužili 2. letnik programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev,” so zmagovalca objavili na FB strani ŠC Šentjur. Ob tem pa so razglasili še Naj dijaka ŠC Šentjur 2024, kar je postal učenec 2. letnika smeri kmetijsko-podjetniški tehnik, Gregor Kumer.

Vir foto: FB profil ŠC Šentjur
Naj dijak ŠC Šentjur: pozitivno naravnan, vzoren, rad pomaga …

Predaja ključa je potekala pod budnim očesom direktorja ŠC Šentjur, mag. Branka Šketa in ravnateljice SPSŠ Monike Očko. Pri slednji smo se pozanimali, kaj točno pomeni naziv “naj dijaka”, kakšne lastnosti mora imeti fant ali dekle, ki to lahko postane.

Vir foto: FB profil ŠC Šentjur

Po njenih besedah so kandidati dijaki, ki so pozitivno naravnani do šole in sošolcev, radi pomagajo, so solidarni, pravični in vzor razredu. Takšnih je seveda na ŠC Šentjur kar nekaj, zato najprej vsak od 19 razredov izbere svojega kandidata, nato pa v anketi o njih glasujejo prav vsi dijaki in zaposleni na Šolskem centru Šentjur. Postati naj dijak ŠC Šentjur tako ni od muh in Gregor Kumer si ob takšnem selekcijskem postopku naziv zagotovo zasluži.

In kaj ravnateljica Monika Očko polaga na srce še eni generaciji, ki so jo vzgojili in na poklic pripravili na njihovi šoli? “Želim jin, da še naprej ostanejo tako ponosni za svoj poklic, za katerega se izobražujejo, kar so pokazali tudi z izvedbo teh iger in prihodom s traktorji v šolo. Naj jim bo to vodilo v težkih časih tudi v prihodnje.”