Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z mrežo MATIjA do bolj kakovostnega življenja vse do pozne starosti


Matija Danes je bilo na Ljudski univerzi Šentjur predavanje Iztoka Polaka, direktorja podjetja CareDesign, ki nam je predstavil njihovo mrežo MATIjA.

Gre za mrežo aktivnosti, trženja, informacij in asistence z namenom zagotavljanja informacij, storitev in blaga za starejše in tudi druge osebe, ki so dolgotrajno odvisne od tuje nege in pomoči. Namen predavanja je bil predstavitev mreže ter prikaz, kako se mreža uporablja v praksi. Za uporabnika je najpomembnejša njihova brezplačna telefonska številka, na kateri dobijo vse informacije, ki jih potrebujejo. Mreža je predvsem uporabna za tiste starostnike, ki še vedno bivajo doma, vendar potrebujejo pomoč pri raznih opravilih in si včasih za to pomoč ne upajo prositi oziroma nimajo nikogar, ki bi jim storitev opravil.

S klicem na telefonsko številko operaterji poskrbijo, da se ponudnik storitve in uporabnik najdeta. V praksi to zgleda takole: potrebujete nekoga, da vam odmaši zamašen odtok. Pokličete na mrežo MATIjA, kjer vam v najkrajšem možnem času posredujejo številko prostovoljca oziroma mojstra, ki bi to storitev opravil. Če gre za prostovoljca, je storitev seveda brezplačna, pri mojstru bo za storitev potrebno plačati po njegovem veljavnem ceniku, vendar bo vaš problem rešen. Prav tako preko njih lahko dostopate do zdravstvenih storitev, trgovin in podobno. Ena izmed njihovih akcij se imenuje »PRoSToFER«, pri kateri posredujejo brezplačne prevoze, potekajo pa tudi akcije »MATIjA DELA« , kjer gre za posredovanje dela starejših in »MATIjEVE TAČKE«, kar je pomoč starejšim pri posvojitvi in skrbi za domače ljubljenčke.

Mreža MATiJA je med člani Univerze za tretje življenjsko obdobje naletela na zelo pozitiven odziv, saj so udeleženci predavanja le temu z zanimanjem prisluhnili in obljubili, da o MATiJI povedo še drugim.

N.P.