Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Komedija Skopuh, tretja abonmajska predstava Zavoda za kulturo Rogaška Slatina


Moliérjeva komedija Skopuh je dodobra nasmejala abonente tretje gledališke predstave Zavoda za kulturo Rogaška Slatina. Gregor Čušin, ki je profesionalno odigral vlogo skopuha. je prejel naziv žlahtni komedijant na Dnevih komedije 2011.
 
Šestdesetletni Harpagon je tako zadrt skoporitnež, da nima samo kočijaža in kuharja v eni osebi in na smrt sestradanih konj v hlevu, ampak bi se celo ob smrti svojih lastnih otrok Cléanta (Jurij Drevenšek) in Élise (Ana Dolinar) zamislil, ali mu to mogoče ne prinaša tudi določenih koristi. Na primer dediščino, ki sta jo otroka dobila po pokojni materi. Od jutra do večera je njegova edina misel, kako nagrabiti, prihraniti in obvarovati čim več denarja. No, skoraj ednina misel. Druga je namreč ta, da bi se rad oženil z mlado, revno Mariane (Tjaša Železnik). Vendar se stvar zaplete, saj se za lepim dekletom ozira tudi njegov sin. Za povrh mu tudi glede hčerine poroke ne gre vse po načrtih, zlasti pa ga ves čas skrbi ta nesrečni denar. Vse našteto je vir številnih komičnih situacij in dialogov, dokler nazadnje prav Harpagonova nečedna lastnost ne pripomore k srečnemu razpletu dogodkov.
 
Utrinki iz gledališke predstave.
Režiser Moliérjeve komedije Skopuh je Boris Kobal, igralska zasedba pa je naslednja: Gregor Čušin, Jurij Drevenšek, Ana Dolinar, Matej Puc, Tjaša Železnik, Marko Simčič, Bernarda Oman, Jožef Ropoša, Gaber K. Tresglav, Boris Kerč, Tomaž Pipan, Tomislav Tomšič.   
Poklon igralcev ob koncu predstave.
t/f Polona Bercko
vir: Zavod za kulturo Rogaška Slatina