Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Steklarni zanikajo, da je sadra na poljih njihova, jo bodo pa vseeno odstranili


Inšpektorat RS za okolje in energijo je v ugotovitvenem postopku zaključil, da je izvirni povzročitelj sadre, ki se je pred dvema letoma znašla na kmetijskih zemljiščih na Koroškem, Steklarna Rogaška, in ji naložil njeno odstranitev.

Iz Steklarne odgovarjajo, da so se na odločbo Inšpektorata pritožili, saj se z vsebino odločitve ne strinjajo. Bodo pa sadro kljub temu odstranili.

Pred dvema letoma je v javnosti veliko pozornosti pritegnila sadra, potresena po kmetijskih zemljiščih na Koroškem. Kmetje so jo po ugodni ceni kupili v prepričanju, da gre za nekakšno apno, s katerim izboljšujejo kakovost kmetijskih zemljišč, šlo je pa s težkimi kovinami obremenjeno sadro.

Zadevo so preiskovali kriminalisti in avgusta za pet fizičnih oseb in dve pravni podali ovadbo za osem kaznivih dejanj. V predkazenskem postopku so namreč ugotovili, da je sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma). Sodna izvedenka za področje ekologije je ocenila, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo.

Inšpektorat kaže na Steklarno Rogaška, ta pravi, da sadra ni iz njihovega obrata

V Inšpektoratu za okolje so zaključili, da je Steklarna Rogaška izvirni povzročitelj sadre in podjetju z izdano odločbo naložili, da mora do 10. aprila letos s štirih lokacij na Koroškem odstraniti skupno 358 kubičnih metrov odpadne sadre in predložiti dokazila o obdelavi.

V Steklarni odgovarjajo, da se z ugotovitvami Inšpektorata za okolje ne strinjajo in so se na odločbo pritožili. “Dejansko stanje v odločbi ni bilo pravilno ugotovljeno, saj odložena sadra ne izvira iz Steklarne Rogaška, kar je bilo ugotovljeno v drugem inšpekcijskem postopku, ki je tudi že pravnomočno zaključen,” so zapisali v Steklarni Rogaška, pri čemer niso navedli, za kateri “drugi inšpekcijski postopek” gre.

Kot zatrjujejo, vedno delujejo v skladu z okoljsko zakonodajo, zato bodo spoštovali mandat in odstranili sadro s polj, čeprav pritožbeni postopki do 10. aprila letos še ne bodo končani.

Kot nadalje pravijo v Steklarni, ne komentirajo ravnanj njihove dobavne verige, vendar “v celoti spoštujemo vsa okoljska in druga varnostna vprašanja in pričakujemo enako od naših partnerjev.” Po poročanju STA pa na vprašanja o tem, koliko prevzemnikov sicer iz podjetja odvaža sadro in kam jo odvažajo na obdelavo, niso odgovorili.

In kdaj bo znana sodba v tej zadevi? Po poročanju POP TV so na slovenjgraškem tožilstvu v zvezi s tem danes navedli, da bo državnotožilska odločitev v tej zadevi sprejeta v kratkem, vsekakor do konca marca letos.