Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2023: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med njimi najdemo pisano druščino na svojem področju izjemno uspešnih ljudi: orglarskega mojstra, komika, diplomata, mednarodnega podjetnika, nekdanjega politika in zdaj tudi mednarodnega podjetnika, arheologa, trgovca, še enega podjetnika, županjo in zdravnika.

Med tretjo deseterico je tudi  drugo najvišje uvrščeni novinec ter najvišje uvrščeni povratnik na lestvico, torej nekdo, ki je v zadnjih 14 letih vsaj enkrat med 50 vplivneži že bil.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2022. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2023)
21. – 3

Anton Škrabl

Slatinskemu mojstru izdelovanja orgel bo težko ponoviti dosežek iz predlani, ko je v koncertni dvorani v Katovicah na Poljskem postavil največje nove cevne orgle v Evropi s 7 tisoč cevmi, na katere igrajo največji svetovni organisti, kot sta denimo Francoz Thomas Ospital in poljski virtuoz, prof. Julian Gembalski.

Pa vendar, po nekaj projektih v tujini se je Orglarstvo Škrabl vrnilo v Slovenijo: postavili so nove orgle v župnijski cerkvi Sveta Marjeta niže Ptuja, v občini Gorišnica. Za občutek, nove, sodobne orgle so župnijo stale 402.600 € z DDV-jem.

Letni prihodki podjetja vseskozi naraščajo in so lani prvič presegli 3 milijone evrov. Čistega dobička je bilo 244 tisoč evrov, delo je opravilo 31 zaposlenih s povprečno plačo 1636 evrov bruto.

Na njihove orgle lahko naletite v več kot 25 državah po vsem svetu. Njihove piščali piskajo tudi v orglah v daljni Aziji. (Lanska predstavitev: 18. mesto)

22. Aleš Novak

– 1

 

 

 

Komik iz šmarske občine je v lanskem letu še naprej na odrih po Sloveniji zabaval na stotine ljudi. Že lanskega februarja je stand up komedija Mali otroci, veliki problemi, ki jo dela skupaj še z enim mladim očetom, Urošem Kuzmanom, presegla sto ponovitev, ta številka pa se z novimi nastopi veča tudi v letošnjem letu. Ob jubilejni ponovitvi komedije sta s Kuzmanom poskrbela, da je imel dogodek dobrodelno noto. Pet evrov od vsake vstopnice sta namenila društvu Žarek upanja, ki se zavzema za otroke iz družin, ki trpijo za posledicami odvisnosti od alkohola.

Že od leta 2020 s Sašem Staretom snema podcast, kar predstavlja zvočne posnetke, kjer razpravljata o različnih temah, te pa nato objavita na spletna omrežja, da jih lahko poslušajo drugi. Še vedno jih tedensko objavljata, v letošnjem letu pa sta dosegla že 196 objav.

V svoji karieri je komik kot voditelj nastopal tudi v raznih televizijskih oddajah, kot sta Slovenija ima talent in Štartaj! Slovenija. Lani je postal tudi prepoznaven reklamni obraz Celjskega sejma. Še vedno ga neredko videvamo na odrih vsakovrstnih prireditev Kozjanskega in Obsotelja. (Lanska predstavitev: 21. mesto)

23. + 21

Franci But

 

Nekdanji soustanovitelj Slovenske kmečke zveze, kasneje predsednik Slovenske ljudske stranke, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter dolgoletni diplomat na Češkem, v Srbiji in Nemčiji je, po uspešnem lobiranju za slovenski sedež v Varnostnem svetu OZN, dobil novo pomembno veleposlaniško mesto. Poleti je postal slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, v Vatikanu torej. Gre za pomembno veleposlaniško mesto, saj slovenski politiki, ne glede na barvo, po vzponu na oblast brez izjeme med prvimi obiski romajo k papežu v Vatikan.

61-letni Kostrivničan je poročen in ima 2 otroka. Diplomiral je na Biotehniški fakulteti iz kmetijskih ved, magstriral pa na Ekonomski fakulteti v LJ iz organizacije in managementa. Po diplomatskem parketu se suče že 18 let, po naši lestvici vplivnežev pa vse od druge lestvice za leto 2010, ko je služboval v Beogradu. (Lanska predstavitev: 44. mesto)

24. novinec

Bine Štancar

 

Dolgo se je izmikal pozornemu očesu novinarjev-raziskovalcev Kozjansko.info, pa vendar smo ga odkrili, Mestinjčana, ki je v srednješolskem času odšel tja, kamor ga je vleklo srce – na obalo, na morje. Vpisal se je namreč na srednjo pomorsko šolo Portorož, leta 2000 pa diplomiral iz pomorstva na Fakulteti za pomorstvo in promet. S tem je bila njegova življenjska pot v domačem Mestinju tudi končana.

Bine Štancar, zdaj Koprčan, oče dveh otrok, je danes generalni direktor pisarne francoskega ladjarja CMA CGM za regijo Adriatik v Kopru. Gre za tretjega največjega ladjarja na svetu po številu prepeljanih kontejnerjev. Kako pomemben položaj zavzema, priča priznanje s strani države, za katero posredno dela: je namreč dobitnik odlikovanja vitez nacionalnega reda za zasluge Francoske republike, ki so mu ga podelili kot priznanje za njegovo dinamično in zavzeto držo ter večletno razvijanje in ohranjanje aktivnih gospodarskih odnosov med Francijo in Slovenijo.

25. povratnik

 

dr. Slavko Ciglenečki

 

Arheolog in zgodovinar s koreninami v Šmarju pri Jelšah, sin slavnega šmarskega fotokronista Slavka Ciglenečkega, je v minulem letu objavil izjemno zgodovinsko delo

Knjiga zgodovinarja arheologa Slavka Ciglenečkega Between Ravenna and Constantinople. Rethinking Late Antique Settlement Patterns je obsežna predstavitev naselbinske podobe prelomnega časa (konec 3. do začetka 7. st.) v zgodovini Evrope na izpostavljenem geografskem območju med prestolnicama poznoantičnega sveta Raveno in Konstantinoplom. To pomeni, da je ozemlje današnje Slovenije v knjigi dobro zastopano in prikazano v širšem kontekstu. Večkrat je omenjen tudi šentjurski Rifnik, tako kot ena od vojaških postojank, zgrajenih v času rimskega cesarja Justinijana v katerih so posadke skupaj z družinami varovale pomembne komunikacije. Tudi po padcu rimskega imperija, ko so mesta opustošili barbari in so se ljudje umikali v hribe, je Rifnik ostal utrdba, kakršne so postale značilnost celotnega Balkana, piše Ciglenečki.

Knjiga je sicer izšla v angleškem jeziku, a brali jo bomo lahko tudi v slovenščini.

Ciglenečki, ki je v sredo praznoval 75. rojstni dan, je še vedno sodelavec Inštituta za arheologijo ZRC SAZU, s področjem preučevanja poznoantičnega obdobja, (posebej naselbinske arheologije), zgodnjekrščanske arheologije, staroslovanske arheologije in mitologije.

Na naši lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja ga sicer nekaj zadnjih let ni bilo, smo ga pa leta 2019 izpostavili kot 44. najvplivnejšega lokalnega rojaka zadnjega desetletja.

26. – 4

Zdravko Počivalšek

 

Olimčan je približno sedem let in pol ter v treh različnih vladah opravljal delo ministra za gospodarstvo Republike Slovenije, pred tem pa 15 let vodil Terme Olimia. Ves ta čas je zasedal vrhnja mesta naše lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, leta 2019 pa smo ga na Kozjansko.info izbrali za najvplivnejšega Obsoteljčana zadnjega desetletja.

Od 2020, ko je bil še zadnjič prvi na naši letni lestvici najvplivnejših, Počivalšek počasi drsi navzdol – ni več minister, niti politik, niti direktor velikega zdravilišča. Zaradi poteze, ki so jo na levici razumeli kot izdajo – vstop v 3. Janševo vlado, so mu zdaj številna vrata v Sloveniji zaprta. Zato ne čudi, da je še do 27. avgusta lani prejemal nadomestilo 80 % funkcionarske plače, namenjeno nekdanjim funkcionarjem, ki ne najdejo nove zaposlitve.

Zdaj jo ima, in sicer v hrvaškem podjetju Works Rights, ki je registrirano za posredništvo pri zaposlovanju in svetovanje pri najemanju delavcev za začasno opravljanje del.V medijih lahko preberemo, da se ukvarja predvsem z uvozom tujih delavcev iz Azije, predvsem Indijcev in Filipincev na hrvaški trg. Podjetje je leta 2021 v Zagrebu ustanovil izraelski državljan Or Peled. Šlo naj bi za sina Yossija Peleda, upokojenega generala izraelske vojske in ministra v eni od vlad Benjamina Netanjahuja. Ali Azijsko delovno silo zagotavlja tudi za svojega nekdanjega domačega delodajalca, nam za zdaj ni znano.

66-letni Počivalšek sicer za zdaj ostaja predsednik stranke Konkretno, naslednice nekdanje velike SMC, ki pa je povsem pasivna in v javnomnenjskih raziskavah dobiva zanemarljivo malo glasov. Njegove bogate izkušnje pa je v svoj strokovni svet vpel njegov nekdanji vladni šef, Janez Janša – in ga pritegnil k vodenju gospodarskega odbora SDS. (Lanska predstavitev: 22. mesto)

27. -4

Boštjan Kukovičič

images_slike3_ured8_vplivni_bostjan_kukovic_mali

 

Direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o., ki ima po Kozjanskem in Obsotelju več trgovin s Tuševo franšizo, še naprej uspešno vodi podjetje. V drugi polovici lanskega leta so odkupili več kot 300 kvadratnih metrov velike poslovne prostore v Cerkvenjaku, kjer bo zaživela še ena izmed njihovih trgovin.

V letu 2022 je podjetje ustvarilo 47 milijonov evrov prihodkov, kar je 1,7 milijona evrov več kot leto prej. Kljub temu se jim je dobiček iz 2,5 milijona znižal na 1,7 milijona evrov.

Konec leta 2022 so zaposlovali 265 delavcev, katerih povprečna mesečna plača je znašala 1.429 evrov bruto. (Lanska predstavitev: 23. mesto)

28. +3

Aleš Seidl

Uspešen podjetnik, priseljen v Šmarje pri Jelšah, še naprej vodi Območno obrtno-podjetniško zbornico Šmarje pri Jelšah in podjetje AS System d.o.o. To je leta 2022 v primerjavi s prejšnjim obdobjem konkretno izboljšalo poslovanje. Predlani so namreč leto zaključili s skoraj desetimi milijoni evrov prihodkov, kar je 3 milijone več, kot leto prej. Prav tako jim je uspelo povečati dobiček, ki se je iz 260 tisoč evrov leta 2021 skoraj podvojil in leto kasneje znašal 440 tisoč evrov.

Hitro rast podjetja ponazarja tudi število zaposlenih, ki je leta 2019 znašalo 28, tri leta kasneje pa že 50.

Seidl ob vodenju podjetja predseduje še dobrodelnemu Lions klubu Rogaška, ki šteje okoli 40 članov. Da se Aleš zaveda pomena dobrodelnosti, pokaže tudi mnogo dobrodelnih dogodkov, ki jih prireja klub, prav tako pa ob raznih priložnostih ljudem potrebnim pomoči nesebično pomagajo s šmarsko območno obrtno-podjetniško zbornico.(Lanska predstavitev: 31. mesto)

29. + 19

Milenca Krajnc

 

Edina županja na območju Kozjanskega in Obsotelja v času svojega tretjega mandata še naprej uspešno vodi Občino Kozje. Po lanski uvrstitvi na rep lestvice je za precejšen skok zaslužnih mnogo razvojnih projektov, ki izboljšujejo kvaliteto življenja in višajo raven turizma v občini.

Da je poskrbljeno za vse generacije, dokazujeta skoraj končan dom za ostarele ter novi prostori vrtca v kraju, ki so bili svojemu namenu predani sredi lanskega leta.

Z željo, da bi v kraj privabili nove prebivalce, bodo v Mačkovi hiši, ki pridobiva novo podobo, vzpostavili sedem javnih najemnih stanovanj. Prenove pa je deležen tudi Grad Podsreda, kjer bodo ustvarili nove turistične produkte, ki bodo močno okrepili obstoječo turistično ponudbo na gradu.

Zaradi pomanjkanja prostora in boljše logistike, so se na občini odločili tudi za širitev zbirnega centra v Kozjem. Prav tako si veliko investicij na občini obetajo v prihodnje, saj so za leto 2024 sprejeli proračun z rekordno višino investicijskega denarja.

Ves trud je bil prepozan tudi izven občine, saj je ta lani prejela regijski Zlati kamen za območje od Koroške do Posavja. Ta je namenjen spodbujanju in spremljanju razvoja na ravni lokalne samouprave. Lanska predstavitev (48. mesto)

30. + 17

Prim. dr. doc. Gorazd Voga

 

Zimzeleni sosed šentjurskega kulturnega centra je celjski zdravstveni fakulteti kot izredni profesor nosilec več predmetov: Zdravstvena nega starostnika z geriatrijo, Zdravstvena nega internističnega bolnika z interno medicino, Intenzivna medicina in nega bolnika na intenzivnem oddelku, Zdravstvena gerontologija, Proces umiranja, dostojna smrt in Paliativna oskrba v zadnjih dnevih življenja.

Kot predavatelj se pojavlja na različnih strokovnih konferencah.

V zadnjem letu je bil tudi sourednik učbenika: Izbrana poglavja o srčno-žilnih boleznih. Še vedno je sodelavec kardiološke ambulante Splošne bolnišnice Celje. Lanska predstavitev (47. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako zadovoljni ste z bivanjem v vaši občini? Kaj je dobro urejeno in kaj pogrešate? Sodelujte v anonimni anketi …

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info objavljeni konec januarja oz. začetek februarja