Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2023: od 31. do 40. mesta


V drugem predstavitvenem članku o najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vas seznanjamo z aktivnostjo razvrščenih od 31. do 40. mesta.

Med drugo deseterico od spodaj navzgor imamo kar štiri novince: direktorico javne ustanove, čokoladnega mojstra, javno uslužbenko s področja zaščite in reševanja ter strokovnjakinjo naravne in integrativne medicine.

Med ostalimi so sedanji in nekdanji poslanec državnega zbora, visoka uradnice Evropske unije, diplomat in gospodarstvenik, košarkarski trener ter podjetnik, ki je nekoč, davnega leta 2013, veljal za najvplivnejšega človeka Kozjanskega in Obsotelja.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev  posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2022.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2023)
31. + 15

Anton Šturbej

63-letni Rogatčan se dobro znajde kot poslanec državnega zbora. Stranko SDS zastopa v treh parlamentarnih odborih, za obrambo, notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odboru za kulturo, je tudi član komisije za poslovnik in komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

V poslanskih klopeh je zelo aktiven, podal je že  59 poslanskih pobud, dvakrat več od povprečja (29). Manj pogosto se oglaša na sejah, v povprečju le enkrat, medtem ko poslanci na sejo v povprečju govorijo štirikrat.  S svojo poslansko skupino se ne ujema v 18 % glasovanj, a hkrati se s šefico, vodjo poslancev SDS-a Jelko Godec, ujame v 99 % glasovanj.

V parlamentu ga najbolj zaznamujejo besede Kozjansko, Brežice, Kozjanski, mejen. Slednje pomeni, da je območje s katerega prihaja v njegovih mislih in na ustnicah tudi v beli Ljubljani. Lanska predstavitev (46. mesto)

32. +11

Marjeta Jager

Visoka uslužbenka Evropske unije, po rodu iz Šentjurja, se je v lanskem letu udeleževala tudi konferenc v Sloveniji, kot so bili npr. Slovenski razvojni dnevi ali Nacionalna konferenca o o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva.

Njeno ime je najti na mnogih mednarodnih dogodkih v okviru Evropske unije, kakor tudi pri projektih, kjer EU sodeluje z Afriko. Je v špici slovenskih uradnikov v Bruslju in ob zadnjih evropskih volitvah  Lanska predstavitev (43. mesto)

33. +5

dr. Štefan Bogdan Šalej

Lansko leto je zakorakal v deveto desetletje življenja, ki ga je iz Ljubljane najprej popeljalo na Kozjansko, potem pa v Južno Ameriko.

Kot nekdanji diplomat in gospodarstvenik ter nenazadnje novinar in doktor politologije je še vedno zelo aktiven v gospodarskih vodah, saj se kot ustanovitelj Slovenske poslovne globalne povezave (SGBN) pojavlja na različnih dogodkih, kjer se povezujejo Slovenci in predstavniki domovine na zahodni strani Atlantika in to tako v Južni kot v Severni Ameriki.

Na njegovem Facebook profilu lahko zasledimo komentarje razmer v Braziliji in južnoameriškem kontinentu ter tudi širše, ki jih piše v portugalščini. (lanska predstavitev: 38. mesto)

34. – 9

dr. Vinko Gorenak

https://kozjansko.info/wp-content/uploads/2023/01/vinko-gorenak.jpg

Vplivni politik največje slovenske stranke, SDS, je, čeprav v pokoju, še vedno družbeno-politično aktiven. Ne samo, da redno piše svoj blog, temveč tudi javno nastopa, kamor ga povabijo. Najpogosteje na televiziji Nova24TV. Komentira politiko in tudi notranjevarnostne zadeve, ki so njegova profesija.

Kako pomemben je (bil) za svojo stranko, priča priznanje, ki so mu ga februarja lani podelili: iz rok Janeza Janše je namreč prejel diamantni znak SDS-a, kar je najvišje strankino priznanje. Obenem je 68-letnik iz Vršne vasi pri Zibiki prevzel vodenje “sveta modrecev” SDS, svetovalnega telesa veteranov stranke, ki s svojimi izkušnjami aktualnemu vodstvu svetujejo glede strateške usmeritve stranke.  Lanska predstavitev (25. mesto)

35. novinka

mag. Valerija Slemenšek

Novinko je na našo lestvico ponesla zasedba položaja direktorice javnega zavoda Kozjanski park, vodenje katerega je prevzela sredi lanskega leta. Funkcijo vršilke dolžnosti je Slemenškova sicer opravljala že od septembra 2022, ko je njeni predhodnici Mojci Kunst potekel mandat direktorice.

Domačinka z Bistrice ob Sotli je sicer v javnem zavodu zaposlena že 27 let, od tega več kot 15 na vodstvenih mestih. Je tudi vodja Praznika kozjanskega jabolka in Glasbenega poletja na gradu Podsreda.

Medtem, ko je Kozjanski park mnogo priznanj za svoje delovanje prejel že v preteklosti, jih je nekaj pridobil tudi lani, pod novim vodstvom. Konec lanskega leta so pridobili certifikat Green key, kakor tudi postali nosilci znakov Slovenia Green Attraction za Grad Podsreda in Slovenia Green Accommodation za sobe in apartmaje na tej lokaciji.

S tem je grad postal prva zelena atrakcija na območju širše Savinjske regije. Prav tako lanskega novembra so na zaključku projekta Moja dežela, lepa in gostoljubna v organizaciji Turistične zveze Slovenije v izboru za naj tematsko pot s potjo “Grajska pot Podsreda” dobili tretje mesto.

Naslednje leto se obeta 25. izvedba enega izmed največjih dogodkov, ki jih javni zavod prireja, Praznika kozjanskega jabolka.

Čeprav priseljenka, mama dveh otrok v Bistrici ob Sotli živi že večino svojega življenja in se zato, kot pravi, ima za Šempetranko. Svojevrstno potrditev tega je doživela na predlanskih lokalnih volitvah, ko so jo soobčani izvolili v bistriški občinski svet.

36. novinec

Urban Videtič

Videtič, sicer lastnik in direktor podjetja Syncerus d.o.o., ki upravlja s Čokoladnico Olimje, je še en novinec letošnje lestvice. Z ženo Matejo v vasici sredi podčetrtške občine že tri desetletja proizvajata čokolado, ki še dodatno bogati že tako pestro ponudbo občine.

Družinska ljubezen do čokolade se je začela s prednikom Alfonzom Videtičem, ki je na Dunaju deloval kot slaščičar. Urbanov oče je želel nadaljevati s tradicijo, ker pa se je želel vrniti h koreninam, je odkupil staro ljudsko šolo v Olimju in tam vspostavil dve čokoladni liniji. S tem je nastala danes dobro poznana Čokoladnica Olimje, ki jo upravljata Urban in žena Mateja.

Svoje sladke dobrote seveda prodajajo v Olimju, butike pa imajo tudi v Piranu, Mariboru, Celju in Novem mestu. Čokoladnica je prav tako tako soorganizator enega izmed največjih dogodkov na Kozjanskem, festivala Vino in Čokolada.

Podjetje sicer, z izjemo koronskih let, posluje s konstantno rastjo. Če so imeli leta 2019 okoli 650 tisoč evrov dohodkov, so leto 2022 končali s 780 tisoč evri dohodkov. Iz 25.000 v letu 2019 na 60.000 v letu 2022 se je prav tako povišal dobiček. Raste tudi število zaposlenih, ki jih je v letu 2022 bilo že 10.

Videtič ob vodenju podjetja predseduje tudi Krajevni skupnosti Podčetrtek. V začetku lanskega leta je prejel priznanje za Naj lastnika turističnega podjetja 2022, ki ga podeljuje lokalni TIC.

37.  

-13

Peter Markovinovič

Po skoraj dveh desetletjih delovanja v različnih vlogah pri Košarkarskem klubu Rogaška, kjer je bil nazadnje eno sezono trener članske ekipe, je svojo pot nadaljeval v Šentjurju. Trenutno je dobil obe tekmi z bivšim klubom, po 16. krogih 1. lige Nova KBA pa je Šentjur na 6. mestu, tri mesta višje od Rogaške.

Poleti je kot selektor reprezentance mlajših članov (do 20 let) na evropskem prvenstvu v Grčiji na zasedel 11. mesto. Med svoje uspehe šteje, da je kadete Rogaške popeljal v finale državnega prvenstva, v slovenskem prostoru pa je odmevalo 3. mesto na EP leta 2019, kar je bila prva slovenska medalja po 17 letih. Lanska predstavitev (24- mesto)

38. novinka

Natalija Plemenitaš Fuchs

Diplomirana obramboslovka in magistrica splošnega kadrovskega managementa je nekdaj želela postati vojakinja, zaposlitev pa je našla na sorodnem področju.

Do nedavnega je službovala na celjski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer je prišla do položaja vodje. Precej izpostavljena je bila v času poletnih ujm, kjer je celjska URSZR odigrala svojo vlogo.

V Dobju je že nekaj mandatov občinska svetnica, pred leti pa je malo manjkalo, da bi postala županja, poskusila pa se je tudi kot kandidatka za poslanko v državnem zboru, na listi Zavezništva Alenke Bratušek.

Aktivna je v dobjanskem svetu za varnost in preventivo v cestnem prometu, nekateri pa so jo spoznali tudi kot pooblaščenko za sklepanje zakonskih zvez. Z decembrom je postala inšpektorica svetnica v Inpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

39. novinka

dr. Tina Prodnik

 

Molekularna biologinja, zdravnica naravne in integrativne medicine pravi, da najraje dela z ljudmi in jim pomaga pri iskanju vzrokov neravnovesij ali njihovih problemov na naraven in celosten način.

Kariero je začela v farmacevtski industriji, nakar se je poročila in preselila v Švico in si tam z možem ter tremi sinovi ustvarila novo življene. Hkrati se se vrnila k naravni, integrativni medicini in na to temo doktorirala na Quantum Univerzi v ZDA .

V zadnjem letu je zelo prisotna na različnih spletnih omrežjih, kjer predaja svoje znanje, opravlja pogovore z znanimi sogovorniki ali pa predvaja jutranjo telovadbo.

Za 48-letnico so številni intervjuji v slovenskih revijah z žensko ciljno publiko, novembra pa je za celodnevni seminar skupaj z odmevnimi gosti napolnila Linhartovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani.

Ima tudi lastno blagovno znamko kozmetičnih proizvodov, ki nosi ime po vibrantni dolgoživosti, kar je tudi moto njenega delovanja.

40.  

– 21

Franc Jager

Ustanovitelj in dolgoletni direktor podjetja Jagros že nekaj časa ni več lastniško in vodstveno vpet v uspešno matično trgovsko podjetje. Na stara leta, šteje jih 76, se je vrgel v gradbene posle, kjer mu zaenkrat ne gre tako dobro kot v trgovini. Podjetje Gradnje Jager je v tretjem letu ustvarilo 1,2 milijona prihodkov in poslovalo s 33 tisočaki izgube. Zadnja leta se bolj kot vesti o izvedenih investicijah v medijih kopičijo projekti, katere je odpustil. V zadnjem letu lahko tako preberemo, da je Franc Jager opustil idejo o gradnji zdravilišča pri Rimski čardi. Kakšno leto poprej pa je obupal nad Jelšingradom.

Se je pa Franc odločil formulo svojega uspeha sodobnikom in zanamcem zaupati v knjigi o njegovi podjetniški in poslovni poti, ki mu jo je pomagala napisati Petra Škarja. Naslov je enostaven, a sporočilen: Franc Jager, zgodba najuspešnejšega slovenskega trgovca.

Sicer zagotovo nepovezano s Francem Jagrom iz Laš pri Podplatu, a navedimo kot znamenitost: na mednarodnem trgu se prodajajo sefi znamke Franz Jäger, ki so, preko istoimenskega nemškega podjetja v lasti norveške firme, imenovane Franz Jager AS. In čeprav je naš Franc, glede na življenjsko pot, pravi AS, pa do Norveške vsaj po naših virih še ni segel. Lanska predstavitev (19. mesto)

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako zadovoljni ste z bivanjem v vaši občini? Kaj je dobro urejeno in kaj pogrešate? Sodelujte v anonimni anketi …

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info objavljeni konec januarja oz. začetek februarja