Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

LAS Obsotelje in Kozjansko 2021 – 2027

Lokalna akcijska skupina (LAS) Obsotelje in Kozjansko tudi v programskem obdobju 2021-2027 deluje v petih občinah in kot tripartitno pogodbeno partnerstvo združuje predstavnike javnega, gospodarskega in socialnega sektorja iz občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Kozje.

Februarja letošnjega leta je Lokalna akcijska skupina (LAS) Obsotelje in Kozjansko za programsko obdobje 2021-2027 tudi uradno začela delovati. V pogodbeno partnerstvo je pristopilo 38 članov, ki so podpisali pogodbo o ustanovitvi LAS Obsotelje in Kozjansko za programsko obdobje 2021-2027. Podlaga za črpanje nepovratnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) po pravilih CLLD je Strategije lokalnega razvoja do leta 2027, ki je bila spisana in oddana do konca julija. V strategiji je bila pripravljena analiza potrebe lokalnega okolja, ki je sledila pravilom CLLD, hkrati pa izpostavila posebnosti in potrebe Obsotelja in Kozjanskega.

Delavnica za pripravo SLR v Kozjem, FOTO: Arhiv RA Sotla

Strategija vsebuje jasno opredeljene cilje in ukrepe za uresničevanje zastavljenih ciljev s pomočjo evropskih sredstev v novem finančnem obdobju. Ukrepi so usmerjeni v krepitve trajnostnih oblik kmetijstva, podjetništva in turizma, s poudarkom na sodelovanju, izobraževanju, manjših naložbah, trženju, promociji, partnerskem povezovanju, trajnostnih oblikah kmetovanja, krožnem gospodarstvu, digitalizaciji in inovativnosti.

Druga področja strategije vključujejo trženje lokalnih produktov in storitev ter razvoj družbene infrastrukture in medgeneracijsko povezovanje. Cilj je izboljšati pogoje za življenje lokalnih prebivalcev, zadovoljiti potrebe različnih generacij ter spodbujati vključevanje ranljivih skupin.

Strategija podpira tudi projekte, ki prispevajo k ohranjanju narave, zlasti na zavarovanih območjih, ter spodbuja okoljsko in energetsko učinkovitost, s poudarkom na načelih krožnega gospodarstva in biogospodarstva.

Delavnica za pripravo SLR v Rogatcu, FOTO: Arhiv RA Sotla

Pričakuje se, da bo strategija potrjena v mesecu decembru, kar bo omogočilo objavo prvih javnih pozivov v letu 2024. Za več informacij in aktualnosti obiščite spletno stran LAS Obsotelje in Kozjansko: https://www.las-ok.si/.

 

 

 

Naročnik: Razvojna agencija Sotla