Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prevorski gasilci praznovali 50 let delovanja


Prostovoljno gasilsko društvo Prevorje je eno mlajših v teh krajih, a za krajane tamkajšnjih vasi nič manj pomembno. Gasilci so v kraju pomembni tudi za družabno dogajanje, združujejo ljudi in vzgajajo mladino s plemenitim namenom, ob vsakem času nesebično priskočiti na pomoč sočloveku, ki se znajde v stiski.

Jure Jevšnik, Boštjan Novak in Jože Užmah; foto: PGDP

V soboto, 21. oktobra, so s slavnostno sejo počastili 50 let delovanja in to v domovanju, ki so ga v upravljanje prejeli leta 2015 v sklopu izgradnje večnamenskega doma.

Slovesnost so po poročanju Jasmine Levičar začeli s slovensko himno. Po uvodnem pozdravu je navzoče pozdravil predsednik PGD Prevorje, tovariš Jure Jevšnik. Povzel je zgodovino in razvoj društva, od prve garaže pa do novega objekta, ki je spremenil tako krajinski pogled kot pridobitev primernih, lepo urejenih prostorov za dobro delovanje društva. Gasilci so vseskozi odlično skrbeli za opremo in posodobitve. V letošnjem letu čakajo še na novo gasilsko vozilo GV1, kateri bo nadomestil 25 let staro gasilsko vozilo GVV1.

Gostje slavnostne seje; foto: PGDP

“Naša zgodovina ni najdaljša, bili so dobri in slabi časi, treba se je zavedati, da smo tukaj povezani ljudje različnih starosti, z različnimi hobiji, z različnim slogom življenja, vsem pa nam je dan skupen plemenit gen, da smo vedno pripravljeni pomagati ljudem, ko jih doleti kakšna nesreča ali pa naravna katastrofa. Pravijo da je prvih 100 let težkih, potem pa je malo lažje. Smo na pol poti in verjamem, da se bo zgodba nadaljevala še mnoga leta”, je zaključil govor predsednik Jevšnik.

Utrinek s podelitve priznanj; foto: PGDP

V nadaljevanju so podelili priznanja najbolj zaslužnim članom PGD Prevorje in se zahvalili za preteklo delo. Podelili so priznanja Gasilske zveze  III. in II. stopnje. Gasilsko plamenico I. stopnje je prejel Boštjan Novak, poveljnik društva.

Da društvo uspešno deluje v kraju in širše, je veliko odvisno tudi od lokalne skupnosti in povezovanja drugih društev, kar so izkazali s podelitvijo zahvalnih plaket predstavnikom lokalne skupnosti, vsem društvom v kraju, Podružnični osnovni šoli Prevorje in vsem gasilskim društvom v občini in okolici.

Žiga Polšak; foto: PGDP

Čestitke ob jubileju, za delo in poslanstvo so izrekli tudi gostje: podžupanja Občine Šentjur –  Silva Koželj, predsednik Gasilske zveze Šentjur – tovariš Aleš Guzej in predsednik Krajevne skupnosti Prevorje – Jožko Pacek.

Za glasbeno popestritev sta poskrbela člana PGD Prevorje harmonikar Žiga Polšak, ki je z živahnimi vižami navdušil poslušalce in citrarka Jasmina Levičar z nežnimi in čutnimi zvoki citer.

Spomenik sv. Florijanu na Prevorju; foto: Boštjan Novak

Večer in slavje se je nadaljevalo v prijetnem klepetu in ogledu ter občudovanju novega kipa, zavetnika gasilcev, sv. Florijana, ki je postavljen na parkirišču pri  gasilskem domu v čast 50. obletnici delovanja PGD Prevorje.