Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V ekipi svetovnih podprvakov v vodenih robotih tudi Slatinčana, Šentjurčan in Šmarčan


Šestčlanska ekipa Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje (SŠ SMM) je na svetovnem prvenstvu v robotiki RoboCup 2023 v Franciji osvojila drugo mesto. Juliji, Tadeju, Aljažu, Mateju, Anžetu in Luki so pot v Bordeaux zagotovili njihovi predhodniki v finalu svetovnega prvenstva v Avstraliji leta 2019, na katerem so bili tretji in s tem najboljši Evropejci v kategoriji »reševalnih robotov«. Ob vrnitvi v Slovenijo sta podprvake na matični šoli sprejela ravnateljica Simona Črep in podžupan Mestne občine Celje Uroš Lesjak.

Utrinek s tekmovanja; foto: ŠCC

Ekipo so sestavljali dijaki 4. letnika programa tehnik mehatronike: diamantna maturantka Julija Weiss iz Tabora, Tadej Cerovšek iz Šmarja pri Jelšah, zlati maturant Aljaž Herodež iz Prebolda, Matej Jančič in Anže Mesarič iz Rogaške Slatine in Luka Podkrižnik iz Šentjurja.

Večina ekipe prihaja z našega območja; foto: ŠCC

»Naša naloga je bila ustvariti 3D natisnjenega robota, primernega za vožnjo po različnih terenih s pomočjo kamere in za zaznavanje različnih ovir, s katerimi se lahko srečamo na terenu. Rezultat je presegel vsa naša pričakovanja, nas povezal kot ekipo in nas ponesel do naslova svetovnih podprvakov,« je povedala Julija.

»Izziv je bilo odpravljanje posameznih tehničnih problemov na tekmovanju, ki so se velikokrat pojavili. Tako so morali dijaki pokazati veliko timskega dela, samoiniciativnosti, odziv v stresnih situacijah, iskanje dobrih rešitev,« pa je sodelovalni duh pohvalil mag. Matej Veber, ki je skupaj z Matjažem Cizejem bdel nad nadebudno ekipo.

Z uvrstitvijo na letošnjem svetovnem prvenstvu si je šola zagotovila vstopnico za RoboCup 2024, ki bo naslednje leto v nizozemskem Antwerpnu.