Kozjanski park 40. obletnico praznuje ob prejemu mednarodne Unescove nagrade

2. 12. 2021 0:08

Kot smo že pisali v prejšnjem prispevku, je Javnemu zavodu Kozjanski park uspelo nekaj, kar še ni nobenemu v Sloveniji. Kot prvi so dobili mednarodno Unescovo nagrado po imenu Melina Mercouri. Unesco je sicer organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo. 

Nagrada je bila Javnemu zavodu Kozjanski park podeljena 22. novembra 2021 na sedežu UNESCA v Parizu.  Podelitve so se udeležile predstavnice JZ Kozjanski park – direktorica Mojca Kunst, Vesna Zakonjšek in Barbara Ploštajner ter predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Območne enote Celje Andreja Mihelčič Koželj. Priznanje in nagrado je direktorici v simbolnem pomenu podelila grška ministrica za kulturo in šport, ga. Lina Mendoni, z izročitvijo kipa grške boginje Hygee, boginje zdravja kot simbola prihajajočih boljših časov na področju svetovnega zdravja.

Za prijavo je Kozjanski park ob 40 letnici pozivalo Ministrstvo za okolje in prostor. Prijavo sta pripravili Vesna Zakonjšek in Barbara Ploštajner, intenzivno pa so sodelovali s konservatorko Andrejo Mihelčič Koželj iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Celje. Javni zavod Kozjanski park je bil izbran med več kot 47 prijavljenimi nominacijami, v Sloveniji je zavod prvi prejemnik te nagrade, v Evropi tretji in na svetu trinajsti.

Kot so zapisali podeljevalci nagrade, v Kozjanskem parku upravljajo z izjemnim območjem v Sloveniji, ki obsega skupaj 314 enot nepremične kulturne dediščine in 66 naravnih vrednot. Za pestro krajino so značilni predalpski gozdnati hribi, ki se zlivajo v razgibano gričevje, to pa nato preide v rodovitno ravnino ob reki Sotli. Najpomembnejši elementi te kulturne krajine so travniški sadovnjaki in sadni vrtovi, ki pomembno prispevajo k izjemni biotski raznovrstnosti območja.

O nagradi Melina Mercouri

Mednarodna nagrada je bila ustanovljena leta 1995, podeljuje pa se za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin. Namenjena je kulturni krajini, kjer se izvajajo številne aktivnosti za ohranitev in trajnostno upravljanje. Poimenovana je po Melini Mercouri, nekdanji grški ministrici za kulturo, ki je bila močna zagovornica celostnega varovanja. Nagrada se podeljuje vsaki 2 leti in je finančno ovrednotena, znaša 30 000 dolarjev.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X