Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko in Obsotelje prvič praznovalo dan Unesco biosfernih območij Slovenije


Zdi se, kot da smo 23. Praznik kozjanskega jabolka praznovali šele včeraj, pa njegov organizator Kozjanski park  že ponovno viha rokave. V Unescov program »Človek in biosfera« so v Sloveniji uvrščena štiri območja; Julijske Alpe, Kras, Mura ter Kozjansko in Obsotelje. Letos so prvič skupaj praznovali »Dan biosfernih območij«, ki ga je Unesco razglasil ob svojem 50-tem jubileju.

Praznik, ki bo od te sobote dalje najverjetneje vsakoletna stalnica, bo s široko zasnovanim praznovanjem prebivalce teh biosfernih območij in preostalo javnost ozaveščal o pomenu globalnega programa Človek in biosfera. Skozi tega želijo predstaviti svoje vrednote in delovanje. Slovenska biosferna območja so lahko odličen primer prakse sožitja med človekom in naravo.

»Tu sem doma«

Čeprav slovenska biosferna območja ohranjajo tesen odnos, so tokrat povezani bolj kot kadarkoli prej. Projekt »Tu sem doma« je namenjen ozaveščanju lokalnih skupnosti območij in slovenske javnosti o trajnostnem obstoju le teh. Skupno oziroma sočasno praznovanje dneva biosfernih območij, ki ga Unescov program Človek in biosfera letos prvič praznuje po vsem svetu, so v teh štirih slovenskih biosfernih območjih v soboto tudi primerno obeležili.

Kranjska gora, Park Škocjanske jame, Murska Sobota in Kozje so bili včeraj v središču dogajanja. Čeprav so si območja dovolj različna, si delijo skupne vrednote med katerimi ne manjka trajnostnih prizadevanj in pomembnih dosežkov, ki jih prebivalci slovenskih biosfernih območij kujejo v vzorno, prijazno prihodnost.

V Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje so v soboto vabili na bogato dogajanje, ki ga organizira Kozjanski park. Od 10. do 16. ure je na gradu Podsreda potekal dan odprtih vrat za vse obiskovalce od blizu in daleč. Ob 10. uri pa se je za vse gobarje in druge vedoželjneže prav tako pričela Gobarska delavnica pod  vodstvom Slavka Šeroda iz Mikološke zveze Slovenije, s katerim so se zbrani odpravili po Grajski poti do gradu Podsreda.  Na poti so nabirali in spoznavali gobe, s seboj prinesli tudi gobe od doma in za nasvet za rokav pocukali strokovnjake. Na cilju, na gradu Podsreda, so si ogledali Razstavo gob Kozjanskega in Obsotelja.

Za zaključek dopoldanskega druženja so se okrepčali z domačo gobovo juho grajske kuhinje. Ob koncu Dneva biosfernih območij, ki je bil prvi, a zagotovo ne zadnji, pa je Kozjanski park v večnamensko dvorano Kozje pripeljal najslavnejšo rock skupino naših koncev, Mi2 in vsem zagotovil prost vstop. Več fotografij z večernega druženja si oglejte v fotogaleriji (FOTO: Jernej Šulc, časopis Naše OKO).