Na območju Dobja opažen medved

4. 8. 2021 15:40

Danes ob 13.20 uri je na Policijsko postajo Šentjur poklical občan in povedala, da je izven naselja Suho v občini Dobje bil opažen medved. Vse, ki se bodo na tem območju danes odpravili v gozd, opozarjamo naj bodo pozorni.

Policija je o dogodku obvestila pristojne službe in sicer Ministrstvo za okolje in prostor ter Regijski center za obveščanje Celje, kateri je obvestil lovce.

Pred dnevi je bil medved opažen tudi na območju Šenjturja.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete tukaj.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 1,121 seconds.