Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2019


Pri predstavitvah 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je pred nami zgolj še lestvica desetih najpomembnejših ljudi, ki bodisi živijo, bodisi izvirajo iz osmih občin našega območja. Vsi so stari znanci naših lestvic, med njimi ni nobenega novinca. So pa se skozi leta proti vrhu prebijali predvsem uspešni podjetniki, ki jih je med prvimi desetimi kar sedem.

Dva sta iz političnih vrst, eden pa sodi med najvplivnejše odvetnike v državi, ki pa ga v naših krajih skorajda ne vidimo.

Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (za leto 2019)
1 +0

Zdravko Počivalšek

pocivalsek

 

Potem ko je septembra postal predsednik nekdanje Stranke Mira Cerarja, zdaj Stranke modernega centra, se je po nepričakovanem odstopu predsednika vlade Marjana Šarca kar naenkrat znašel v središču pozornosti slovenske politike. Od njega in strankinih 10 poslancev bo namreč v veliki meri odvisno ali bo Slovenija brez pretiranih zapletov dobila novo vlado v tem mandatu, ali pa bomo volivci zgolj po slabih dveh letih morali na ponovne, že četrte zaporedne predčasne volitve.

Počivalšek je sicer naklonjen nadaljevanju dela, saj si za Slovenijo ne želi mrtvega teka, ki ga prinaša brezvladje. A pritiski predvsem z levega pola nanj in njegove so veliki in videli bomo ali bo zdržal. Če bosta on in njegova poslanska skupina ostala trdna, bo Počivalšek ostal minister za gospodarstvo vsaj še nekaj časa. Če ne, ga čaka negotovost predčasnih volitev.

Mu pa je s potrditvijo vlade, ki opravlja tekoče posle, uspel veliki met konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja državnih turističnih družb v okviru Slovenskega državnega holdinga (SDH). Počivalškov načrt je, da družbe združi, prestrukturira in jih nato kot takšne proda najboljšemu ponudniku. Dokončna izpeljava načrta je seveda v dobršni meri odvisna od razpleta aktualne politične krize. Če bi mu spodletelo in bi se moral od politike posloviti, ga v Termah Olimia po pogodbi še vedno čaka direktorski stolček. Predlanska predstavitev (1. mesto)

2  + 1

Iztok Špan

Španova oz. Tajfunova zgodba poleg matičnega podjetja na Planini že nekaj let šteje vse bolj uspešno postojnsko vejo Tajfun LIV, obe podjetji skupaj pa sta v letu 2018 izkazali za 37,7 mio EUR prihodkov, kar je precejšen skok glede na leto poprej, ko so skupaj ustvarili 31,9 mio prihodkov.

Dobiček je znašal dobra dva milijona evrov, kar je ustvarilo povprečno 264 zaposlencev.

Tajfuna se pojavljata na specializiranih sejmih in prejmeta tudi marsikatero priznanje, kot npr . za dvigalo z inovativnim mehanizmom, ki je prvo tovrstno.

Tajfun se še vedno podpira šentjursko košarko, zaznati ga je bilo na kolesarski dirki po Sloveniji, v zadnjem času pa tudi v šahu. Direktor se je vrnil na lestvico stotih najpremožnejših. Predlanska predstavitev (3. mesto)

3 + 1

Franc Pišek

Obrtnik z Jazbin ostaja 99 % deležnik njegovega življenjskega projekta, mednarodno uspešnega podjetja Vitli Krpan, ki je leta 2018 ustvaril že 35 milijonov evrov prihodkov in 1,66 milijona čistega dobička.

Slednje sicer ni zadostovalo, da bi se podjetnik leta 2016 ohranil med 100 najbogatejšimi Slovenci, ki jih vsako leto izpostavlja revija Manager. A Franc verjetno na to ne da kaj dosti, saj je znan po svojem skromnem in prizemljenem načinu življenja.

Je pa v minulem letu pomembno posegel v družabno življenje domačega kraja s tem, da je odkupil in oživel že nekaj časa zaprto gostišče Štorman. Pod novim imenom Gostilna Krpan in vodstvom spretnega in izkušenega gostinca Tonija Goleša je gostilna zacvetela in med vikendi je brez pravočasne rezervacije praktično nemogoče dobiti prosto mizo. Pišek s tem ni rešil samo očitno velike šmarske potrebe po kvalitetni restavraciji, temveč tudi vprašanje vsakodnevne malice za svojih 214 zaposlenih na bližnjem griču v Jazbinah. Vse to pa ga nedvomno postavlja v sam vrh ljudi, ki bistveno vplivajo na življenje ostalih na širšem območju.  Predlanska predstavitev (4. mesto)

4 -2

Franc Jager

franc jager

Drugi najvplivnejši človek Kozjanskega in Obsotelja zadnjega desetletja, Franc Jager, se je po lanskoletnem spomladanskem umiku iz lastništva in vodenja trgovske verige podal v nepremičninske in gradbene posle.

Julija je najel in odprl hotel Colentum na Murterju, na Pagu ima ob morju pet hektarjev veliko zemljišče, kjer načrtuje hotel in apartmaje, zanimanje kaže tudi za Jelšingrad.

Sicer pa so Jagrovi na lanski lestvici najbogatejših Slovencev izgubili tri mesta, tako da so uvrščeni na 20. mesto, pa čeprav se je njihovo ocenjeno premoženje letos povečalo za 2 milijona evrov in znaša 72,7 mio evrov (lani 70,7 mio).

Jagros, kjer Franc po uradnih podatkih še ohranja 11 odstotni delež, je lani postavil nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič presegli 131 milijonov evrov, letos pa načrtujejo doseči 150-milijonsko znamko. Največji do zdaj je bil tudi čisti dobiček, 7,4 milijona evrov, sodeč po načrtih, pa bo tudi ta mejnik kmalu presežen, saj letos ciljajo na 7,9 milijona evrov čistega dobička.

V prvem polletju so prihodke povečali za desetino. Predlanska predstavitev (2. mesto)

5 +2

Roman Moškotevc

 

Zgodba okoli podjetij Romana Moškotevca se je uspešno nadaljevala tudi v računovodskem letu 2018. Ahac do.o. je ustvaril 47,7 mio EUR prihodkov (+5,5 glede na leto 2017), imel 1,17 mio dobička in zaposloval 97 ljudi.

VOC ekologija je ustvarila 14,6 mio prihodkov (+3,5), imela 1,3 mio dobička in zaposlovala 33 ljudi. To podjetje je tudi 100 % lastnik podjetja VOC, ki je leta 2018 ustvarilo 44,9 mio prihodkov (+9), milijon dobička in zaposlovalo 359 ljudi.

Radio Štajerski val je posloval z nekaj manj kot pol milijona prihodkov in zaposloval 7 ljudi.

Lanskega januarja je Moškotevcpostal lastnik šentjurskega hotela, njegove načrte z njim pa smo nedavno predstavili v posebnem članku na Kozjansko.info. Predlanska predstavitev (7. mesto)

6  +0

Aleš Rojs

 

V odvetniškem in poslovnem svetu izjemno vplivni Šmarčan nadaljuje z zastopanjem strank najvišjega nivoja. Njegova odvetniška družba zadnje čase igra pomembno vlogo v boju Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani proti zdravnikom, ki javno opozarjajo na domnevne nepravilnosti v tej ustanovi, predvsem pri nakupu preplačanega medicinskega materiala, kot je bil primer žilnih opornic.Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji tako toži nekdanjega zaposlenega na UKC LJ, dr. Blaža Mrevljeta, ki je v navezi še z eno lokalno rojakinjo, Jelko Godec, v parlamentarni preiskovalni komisiji pripomogel k drastičnem znižanju nabavne cene žilnih opornic in dobaviteljem močno pristrigel mastne dobičke.

Rojsovi v imenu UKC seveda Mrevljeta uradno ne tožijo zaradi tega, temveč nekaterih njegovih javnih izjav, ki naj bi škodile ogledu največje slovenske bolnišnice. Tožbo je sicer sprožil tedanji direktor in sedanji minister za zdravje v odhodu, Aleš Šabeder. UKC pa zastopajo tudi v nekaterih sodnih postopkih med centrom in nekdanjimi bolniki.

V zadnjem desetletju je tako odvetniška družba, katere direktor in 28 % lastnik je Aleš Rojs, od UKC Ljubljana prejela za skoraj pol milijona nakazil. Sicer še vedno ostaja največja in tudi najbolj dobičkonosna slovenska odvetniška pisarna.

v 2018 so ustvarili  7,7 mio evrov prometa, 3,2 mio čistega dobička in imajo 46 zaposlenih,

Finance so avgusta lani pisale, da naj bi Aleš Rojs leta 2018 kupil tudi podjetje Flycom, katerega del, ki se ukvarja s helikopterskimi pregledi elektroenergetskih omrežij, je kasneje prodal naprej. Direktor podjetja Flycom Technologies, vodilnega ponudnika preventivnih zračnih vzdrževalnih storitev, obdelave podatkov in upravljanja podatkov za infrastrukturna podjetja pa je predstavnik nove generacije, Filip Rojs. Podjetje ima 100 % lastnika Flycom Holdings Limited  s sedežem v Limassolu na Cipru. Mladi Rojs je sicer v tujini izobražen poslovnež in odvetnik. Dodiplomski študij pa je leta 2013 končal na Pravni fakulteti v LJ z diplomsko nalogo primerjave davčnega sistema Slovenija in Cipra. Predlanska predstavitev (6. mesto)

7 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 + 16

Iva Cajzek

ivan-cajzek

Podjetja Slatinčana Ivana Cajzka, združena v skupino GIC, predstavljajo uspešno skupino, ki letno ustvari 70 milijonov evrov prometa in ki redno zaposluje več kot 250 delavcev.

Ta hip je najbolj odmevna gradnja novega potniškega terminala na Brniku, zato je pričakovati, da bo poslovanje tega podjetja prihodnje leto še boljše. Gradijo tako v lokalnem okolju, kjer so pred novim letom dokončali trgovini Hofer in DM v Šmarju pri Jelšah, zadnjih nekaj let je družba GIC GRADNJE uspešna tudi na Hrvaškem.

Ivan Cajzek se je lani uvrstil na 19. mesto lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zadnjega desetletja.

Podjetje GIC Gradnje zadnja leta dosega konstantno rast poslovanja. Celotni prihodki podjetja so lani tako znašali 37 mio evrov, kar je za dobre 4 mio evrov (cca. 11 %) več kot leto poprej. Podjetje beleži rast tudi pri ustvarjenem čistem dobičku. Ta se je lani povečal za okoli 22 tisoč evrov in se je ustavil pri 603 tisoč evrih. Tudi zaposlenim v tem podjetju se je plača lani povečala za slabih 7 % in je presegla mejo dveh tisočakov bruto, pri čemer pa ni nepomembno, da precej izvedbenih del za Cazka opravijo podizvajalci, kar vpliva na strukturo zaposlenih.

Za skoraj 40 % se je izboljšal tudi kazalnik EBITDA. Ta je namreč še leta 2017 znašal 1,2 mio evrov, lani pa že dobrih 1,6 mio evrov. Bonitetna ocena podjetja je še vedno 7, kar ga označuje za podjetje s katerim poslovati predstavlja nizko tveganje. Predlanska predstavitev (23. mesto).

8 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 + 4

 

Vinko But

vinko-but

 

Osmo mesto na letošnji lestvici zaseda sedaj že nekdanji direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, Vinko But. V letu 2018 so v zadrugi ustvarili več kot 18 milijonov evrov prometa in občutno povečali dobiček. Istega leta je postal osebnost leta po izboru bralcev Rogaških novic.

Še preden se je poslovil od dirketorovanja v šmarski zadrugi, so v Hiši vin Emino začeli z največjo naložbo od gradnje kleti pred 31 leti. Do konca avgusta 2019 so 1.300.000 evrov namenili za povečanje proizvodnih prostorov in za razširitev gostinsko-turističnega dela, kjer potekajo vinske degustacije.

S 1. julijem 2019 je Kostrivničan prevzel vodenje ene izmed največjih slovenskih mlekarn, Mlekarne Celeia in se soočil s kislim jabolkom – potrebo po racionalizaciji in odpuščanju. Predlanska predstavitev (12. mesto)

9 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 +8

Danica Zorin Mijošek

Urednistvo_vplivni_danicazm_mala

Prva dama Kozmetike Afrodita, Danica Zorin Mijošek, ki se je urstila na 8. mesto najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja zadnjega desetletja, skupaj s sinom Ivom Mijoškom, vodjo programa Afrodita Professional, še vedno prodira na trg z znamko, ki je prepoznana v očeh vedno večjega števila uporabnic profesionalne kozmetike.

V minulem letu so obnovili in povečali poslovne prostore v Rogaški Slatini, torej proizvodne zmogljivosti.

Zgodba podjetja, ki vstopa v peto desetletje poslovanja, je zgodba življenja njene ustanoviteljice, ki je razumela in se spoprijela z izzivi v panogi ter seveda uspela. Celotni promet je v letu 2018 znašal 15,7 milijona evrov, čisti poslovni izid pa 1,1 milijona evrov.

V tem izredno uspešnem podjetju se vse bolj ozirajo na okolje, v prihodnje med drugim načrtujejo uporabo materialov, ki bodo reciklabilni, torej ekodizajn. Predlanska predstavitev (17. mesto)

10 – 5

Jelka Godec

jelka-godec2

 

Sprva precej izpostavljena poslanka v tem mandatu ni toliko v ospredju, čeprav ostaja podpredsednica SDS.

Morda zato, ker se je po pogumnem preganjanju korupcije v zdravstvu septembra znašla na medijskem tnalu zaradi “afere” okoli zaposlitve moža leta 2012 na LUŠ, kar se je na koncu izkazalo kot medijski “spin#.

Tudi sama je stvar povezala z delom pri preiskovalni komisiji o otroški srčni kirurgiji, kar glede na to, kaj se je dogajalo nekaterim zdravnikom, ki so sodelovali s komisijo, ni iz trte zvito.

Novembra je dopolnila 50 let. V prejšnjem letu je zastavila 40 poslanskih vprašanj, kar je veliko manj od prejšnjih let. Predlanska predstavitev (5. mesto)