Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivneži Kozjanskega in Obsotelja 2017: od 11. do 20. mesta


50-najvplivnejsih-2017-11-20Po nekaj odmevnih aktualnih vsebinah, povezanih z razprtijami v občinah Rogatec in Šmarje pri Jelšah, se končno vračamo k predstavitvam najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Tokrat so na vrsti razvrščeni med 11. in 20. mestom, med katerimi najdemo lokalnega in državnega politika, dva vrhunska akademika, tri podjetnike, glasbenika, odvetnico in igralko.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2016. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2017)
11 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 13

dr. Vinko Gorenak

 

Za vidnega poslanca stranke SDS bi lahko dejali, da velja ravno nasprotno kot naj bi veljalo za Slovence: bližje kot je upokojitvi, bolj je aktiven.

Pravzaprav v parlamentu podpira vse rekorde; je namreč prvi med poslanci po številu poslanskih vprašanj in pobud; v tem mandatu jih je podal že 403, kar je denimo 399 več od poslanske kolegice stranke SMC iz Šentjurja, Anite Koleša.

Neredko ga vidimo tudi v osrednjih informativnih oddajah naših televizij, kjer zastopa stališča stranke v odmevnih temah; denimo oustavni obtožbi predsednika vlade zaradi migranta Ahmada Shchamieha, o drugih vprašanjih v zvezi z varnostjo in migracijami in podobno.

A čeprav je že zatrdno dejal, da se s koncem tega mandata dokončno poslavlja, bo stranki s svojo avtoriteto pomagal še na prihajajočih državnozborskih volitvah. Kandidiral bo v okraju Celje II, v katerem glede na preteklost  izvolitev kandidata SDS meji na čudež.

A v stranki še kako dobro vedo, da vsak glas šteje, Gorenakova zvestoba pa nikoli ni bila sporna. Lanska uvrstitev (24.)

12 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 13

Vinko But

Direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, je s svojim delom in načrti zagotovo glavni “krivec” za odlične rezultate v Kašči, ki je marca doživela celovito prenovo in s tem povečala promet za 30%.

To je bila s 150 tisoč evro tudi največja investicija Kmetijske zadruge v minulem letu. Poleg prenovljene zunanjosti in notranjosti je prinesla razširjeno ponudbo približno 30 domačih in lokalnih izdelkov iz Obsotelja in Kozjanskega.

Prihodki v zadrugi, ki zaposluje 72 ljudi, so v letu 2016 zrasli za 5% in bodo znašali približno 17 milijonov evrov. Promet v Hiši vin Emino, ki bo prihodnje leto praznovala 30-letnico, se je v letu 2017 povečal za 20%, zadružniki vinogradniki pa so prejeli 15% več plačila kot lani.

Ob tem je potrebno dodati, da so v zadrugi zelo zadovoljni tudi z novim letnikom vin, ki so jih pridelali v njihovi Hiši vin Emino v Imenem. Letos so odkupili slabih 300.000 ton grozdja, torej okoli 200.000 litrov vina.

Tudi od novih vin si obetajo visoke ocene, saj so z čanskim letnikom že drugič zapored prejeli bronasti priznanji za sauvignon in chardonnay in to na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter v Londonu.

Vse glasnejše pa so govorice o načrtovanju povečanja kleti v Hiši vin Emino. Lanska predstavitev (25.)

13 – 7

dr. Tonček Kregar

 

Celjski Muzej novejše zgodovine še stoji. Samostojno, kar pred leti ni bilo gotovo dejstvo.Za njegovim krmilom že četrto leto stoji Tone Kregar – Tonč, za uradne potrebe tudi Tonček. Nekoliko mlajša in starejša mladina ga sicer pozna kot priljubljenega vokalista rockerjev Mi2.

Ti nikoli ne počivajo in resno sestavljajo plato Črno na belem, ki bo končana, “ko bo notranji del ovitka napolnjen z njim” pravijo. Od novih sta letos odmevno zazveneli predvsem Lanski sneg in Proklete violice, največ ljudi pa so zbrali v največji slovenski hali  – Stožice, kjer so zaigrali skupaj z dolenjskimi sorodnimi dušami Dan D.

Če se vrnemo domov, dr. Tonček Kregar je na podelitvi priznanj Celjske zvezde ob slovenskem kulturnem prazniku kot glavni govorec zbranim položil na dušo, da mora  kultura ostati dostopna vsem, in da ne smemo pozabiti na srčno kulturo. Lanska predstavitev (11.)

14 -1

Nina Zidar Klemenčič

 

Odvetnica iz Šmarja pri Jelšah je verjetno še zadnje leto v senci svojega moža, ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki mu pravkar ni uspelo postati komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope.

Moževi politični nasprotniki ji očitajo, da njenem odvetniškem biznisu v času moževega ministrovanja ne gre tako slabo in opozarjajo na velik dvig poslovanja z državnimi institucijami in podjetji.

In res ji je samo v tem vladnem mandatu s tovrstnimi posli uspelo zaslužiti dobrega pol milijona evrov, medtem ko jih je bilo v letih pred tem zgolj za dobrih sto tisočakov.Nekateri mediji so ju z možem vzeli pod lupo tudi zaradi nakupa vile v Lukovici.

Njeno poslovanje (za razliko od kolega z lestvice Aleša Rojsa) ni javno objavljeno, kar je privilegij pravne statusne oblike “odvetnika”, ki ga ima odvetnica Klemenčičeva.

Seveda pa ni dvomiti, da je njeno poslovanje, s privatnimi ali državnimi strankami, legalno in v skladu z zakonom. Lanska uvrstitev (13.)

15 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1

+ 7

Mag. Branko Kidrič

 

Vse od leta 1994 je župan občine Rogaška Slatina, od 2012 še predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije, ki predstavlja 31 članov – županov občin Savinjske regije.

V letu 2016 je imela slatinska občina malo nad 9 milijonov evrov prihodkov.

Zavzema se za nov sodoben poslovni center, ki so ga lani pričeli gradili na območju ‘starega Elektra’, končan bo predvidoma letos poleti. Naložbo, 2,3 milijona evrov, bo v celoti financirala občina. V kar štiri nadstropnem centru, ki naj bi zagotovil 56 delovnih mest, bo 34 pisarniških enot, predavalnica in sejna soba.

Minuli konec leta pa sta z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom podpisala Dogovor za razvoj regije, in sicer za projekta Vonarsko jezero, 1. faza in Regijska štipendijska shema Savinjske regije. Lanska predstavitev (22.)

16 – 2

ddr. Igor Grdina

 

Poleg mnogih člankov in prispevkov z njegovim imenom je bil lani avtor znanstvene monografije: Pluti je treba: kontraadmiral Bubnov ter njegove domovine in vojne.

Med drugim je sodeloval v zborniku ob 500-letnici reformacije Univerze v Mariboru.

Na prireditvi ob 100-letnici smrti Janeza Evangelista Kreka v gorenjskih Selcih je bil slavnostni govornik.

Ob lanskih predsedniških volitvah je prispeval podpis h kandidaturi Romane Tomc za predsedniško kandidatko SDS, kar je prvič, da je koga tako podprl. Lanska uvrstitev (14.)

17 +1

Danica Zorin Mijošek

 

Lastnica vodilne slovenske hiše lepote, ki je se uvršča na lesvico desetih največjih zaposlovalcev v regiji, Danica Zorin Mijošek, je v letu 2016 zaposlovala okoli 130 ljudi, prihodki so znašali 1.75 milijona evrov, čisti dobiček  665.981, kar je 120.000 evrov več kot leto prej. Pri tem je podjetje ustvarilo slabih 14 mio prihodkov iz poslovanja.

Obenem je bila blagovna znamka AfroditaCosmetics po raziskavi  BRANDpuls je prepoznana kot najmočnejša blagovna znamka znotraj kategorije krem za obraz na slovenskem trgu. Znotraj kategorije izdelkov za nego telesa, pa je med 26. znamkami BRANDscora zasedla 2. mesto.

Mijoškova v intervjujih večkrat izpostavlja, da je skrb za zaposlene zelo pomembna, zato jih spodbuja k izobraževanju na seminarjih, dopolnilnih tečajih, pa tudi k učenju tujih jezikov, kar je po njenem mnenju pogoj za dobro delo.

Na njihovi spletni strani je moč najti podatek, da zaposleni v podjetju v povprečju prejemajo 1.792 evrov bruto plače, kar je nad regijskim povprečjem. Lanska uvrstitev (18.)

18 – 1

Boštjan Brantuša

Slatinčan ostaja na čelu ene največjih trgovskih verig v Sloveniji, rSpar European Shopping Centers. Promet teh večinoma beleži stabilno rast med 2 in 3 odstotki, nova velika pridobitev pa bo Spar Center Šiška, ki naj bi svoja vrata odprl leta 2019.

Minulo leto so, razen v centru Intespar Vič, izvedli  obsežno prenovo parkirnih hiš po najsodobnejših tehničnih in varnostnih standardih. V vseh so med drugim uvedli sistem označevanja prostih parkirnih mest z lučkami in enosmerni promet, ki poleg večje varnosti zagotavljata večjo pretočnost prometa.

Šparovo največje trgovsko središče – ljubljanski Citypark je lani obiskalo več kot devet milijonov obiskovalcev, kar je prineslo skoraj 160 milijonov evrov prometa. Lanska uvrstitev (17.)

19 + 0

prof. dr. Jože Krašovec

Štirikratni doktor znanosti, duhovnik, teolog, biblicist, prevajalec, filozof in izredno priljubljen univerzitetni profesor, akademik dr. Jože Kraševec, je prejemnik državnega odlikovanja častnega znaka svobode Republike Slovenije in priznanja ambasador Republike Slovenije v znanosti in stalni član SAZU.

V minulem letu se je udeležil posveta o človekovih pravicah v Helsinkih, bil je delegat SAZU na 89. generalni skupščini Mednarodne zveze akademij v Tokiu.

Kot odličen poznavalec razmer v Jeruzalemu je kmentiral odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem uradno prizna za glavno mesto Izraela, ob čemer je izpostavil, da bo čas pokazal ali bo zaradi tega ukrepa še težje doseči sodelovanje med sprtimi stranmi v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih. Lanska uvrstitev (19.)

20 + 10

Štefka Drolc

 

Nepozabna filmska in gledališka igralka je decembra dopolnila častitljivih 94 let. A visoka starost je ne ovira pri igralskem ustvarjanju, predvsem pred kamero. Pomembno vlogo je odigrala v celovečernem filmu Mihe Knifica Vztrajanje, ki je letos doživel mednarodno premiero na nemškem filmskem festivalu Mannheim-Heidelberg.

Kljub temu večkrat nagrajena umetnica, dobitnica Borštnikovega prstana, najvišje nagrade za gledališko umetnost v državi, vse manj pojavlja na odrih, njene vloge pa še vedno živijo v zavesti Slovencev. Lanska uvrstitev (30.)