Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2017


top10-vplivnih-kio-2017Zadnji mesec smo spoznali lanskoletne aktivnosti štiridesetih lokalnih rojakov, ki so s svojim delom, vplivom in uspehom zaznamovali minulo leto. Danes pred nami še najprestižnejša deseterica, s predstavitvijo njihovih aktivnostmi v minulem letu.

Za razliko od prejšnjih let v prvi deseterici ni nobenega novinca na lestvici. Od ostalih vplivnežev se je v top skupino vrnil le podjetnik kozjanskih korenin Hugo Bosio. Vsi ostali so stari znanci z vrha naše lestvice, ki so se morda zgolj nekoliko zamenjali, za kakšno mesto ali dve pomaknili gor ali do. Na vrh se je vrnil zadnje leto zelo aktivni slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Grafični prikaz nad fotografijo – puščica navzgor ali navzdol ter številka ponazarjajo uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2017)
1 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 1

Zdravko Počivalšek

pocivalsek

Če se je v prejšnjih letih morda zdelo, da je nekoliko v ozadju, pa je v finišu mandata vendarle postalo jasno, da Počivalšek v fotelju gospodarskega ministra ni počival. Yaskawina tovarna robotov v Kočevju in lakirnica Magne v Hočah sta dve tuji investiciji z njegovimi prstnimi odtisi.

Te je pustil še marsikje, recimo pri poskusih reševanja Cimosa in snovanju državnega nadzora nad dogajanjem v Mercatorju, urejenega s posebnim zakonom. Za lokalno okolje je ključen njegov angažma pri projektu Vonarsko jezero.

Kljub temu, da so predvsem pri okoljsko spornem projektu Magne na njegov račun letele številne kritike,  je eden redkih ministrov, ki v štiriletnem mandatu Cerarjeve vlade s strani opozicije ni bil interpeliran. Nazadnje je bil na udaru zaradi izjave ob zahtevah po dvigu minimalne plače, da je Tito Umrl že leta 1980 – zapisane na Twitterju, kjer se je pojavil pred dobrim mesecem. Svoje je imel na četrtkovi osrednji proslavi ob kulturnem prazniku povedati tudi umetnikom, ki zahtevajo več denarja: “kdor ne dela, naj ne je,” je povedal modrost, ki ga je spremljala ob odraščanju.

Vse to daje sklepati, da se je v politiki kar udomačil in da je, kljub bližajočem se konca mandata, še nima namena kar tako zapustiti. Lanska predstavitev (2.)

2 – 1

Franc Jager

Podjetnik iz Laš pri Podplatu Franc Jager je znan po svoji preudarnosti, kar se kaže tudi v poslovanju njegovega podjetja Jagros. V kriznih letih, ko so ljudje stiskali denarnice, prezadolžene konkurente pa je zvijala nezmožnost vračanja posojil, je Jagros vztrajno rasel za približno deset odstotkov letno.

Poglejmo najprej nekaj številk. Prihodki stabilno rastejo in so lani dosegli 112 milijonov evrov, kar je skoraj še enkrat več kot leta 2011, ko so prodali za dobrih 65 milijonov evrov. Čisti dobiček je s sedmimi milijoni evrov občutno večji kot leto pred tem, ko ga je bilo za pet milijonov, leta 2011 pa 1,3 milijona evrov. Dobičkovna marža (razmerje med dobičkom in prihodki iz poslovanja) znaša 7,2 odstotka in je ena najvišjih v panogi.  Število zaposlenih se v primerjavi z letom 2015, ko sta bili v Jagrosu zaposleni 502 osebi, ni bistveno spremenilo. Leta 2016 je bilo v tem podjetju zaposlenih 515 oseb. Se je pa v letu 2016 za dobrih 15 % zvišala povprečna bruto plača na zaposlenega. Ta je v letu 2016 znašala 1.240 evrov.

Franc je v Jagrosu sicer 46 odstotni lastnik, preostali lastniki pa so bivša žena in sinovi, za katere se sliši, da vse bolj prevzemajo vajeti v podjetju.

Franc Jager je tudi politično aktiven – je član izvršilnega odbora SDS, omenja se ga tudi kot morebitnega županskega kandidata Občine Šentjur, v kateri zdaj živi. Lanska predstavitev (1.)

3 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 + 1

Iztok Špan

 

V letu 2016 je Tajfun ustvaril največ prihodkov doslej: 19,7 mio evrov. Opazen skok prihodkov je uspel postojnski izpostavi LIV, ki je ustvarila 7,5 mio EUR, skupen dobiček pa je pri skupaj 278 zaposlenih znašal 1,2 mio EUR.

V lanskem letu je Špan prejel najvišje priznanje šentjurske občine, podjetje pa je praznovalo 50-letnico obstoja.

V gradnji so novi proizvodni prostori na Planini, na sejumu Agra pa so prejeli dve zlati medalji in en naziv šampiona.

Tajfun se je opazneje začel pojavljati na trgih bivše Jugoslavije, kjer ga poznajo tudi preko šentjurskega košarkarskega kluba, kjer pa ni več generalni pokrovitelj.

Pohvalijo se lahko tudi z boniteto odličnosti AAA in priznanjem Občine Dobje.

Direktor je ob 25-letnici diplomatskih odnosov z Nemčijo podal videoizjavo za veleposlaništvo v Berlinu. Lanska predstavitev (4.)

4 -1

Franc Pišek

Če gre verjeti poslovnim številkam, podjetju Vitli Krpan, katerega 99 odstotni lastnik je Franc Pišek z Jazbin, še vedno gre razmeroma dobro.

Leta 2016 je ustvaril dobrih 21 mio prihodkov ter 2.6 mio čistega dobička, kar je sicer pol manj od leta poprej. A Vitli Krpan zato zaposlujejo 165 ljudi, oziroma 40 več kot leto pred tem.  Povprečna plača znaša 1.386 evrov bruto.

Kljub temu pa so v reviji Menedžer, kjer vsako leto predstavijo 100 najbogatejših Slovencev, ocenili, da je vrednost njegovega premoženja iz 29,1 milijona evrov v 2016 padla na 21,7 milijona evrov lani. Tako je zabeležil tudi enega najvišjih padcev na lestvici najbogatejših Slovencev – za 55 mest na 93. mesto.

No, na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja je zdrsnil precej manj. Lanska predstavitev (3.)

5 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 1

Jelka Godec

jelka-godec2

 

 

Podpredsednica največje opozicijske stranke je bila lani precej vidna v aktivni vlogi predsednice parlamentarne komisije v primeru žilnih opornic, ki so jih izbrani preprodajalci našim bolnišnicam prodajali z izjemnimi maržami.

Ministrstva so polno zaposlena s pripravo odgovorov na njena poslanska vprašanja, ki jih je lani zastavila nadpovprečnih 57, v mandatu pa že 240.

V zvezi z domačim okoljem jo zanima predvsem obnova ceste Dole-Ponikva-Loče, nedavno pa je župana Diacija javno opozorila na razcefrano državno zastavo pri OŠ Ponikva. . Njen ponovni mandat v DZ praktično ni pod vprašajem. Lanska predstavitev (6.)

6 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1 + 3

Aleš Rojs

 

Največja slovenska odvetniška pisarna, Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, če kar naprej raste. V letu 2016 so  prihodke povečali za pet odstotkov (s sedem na 7,5 milijona evrov). Pravijo, da zato, ker se na področju gospodarskega prava, na katerem delujejo, skladno z razvojem in vedno bolj kompleksnim pravnim okvirom povečuje tudi obseg potrebnega pravnega dela.

Pisarna je od leta 2011 podvojila število zaposlenih, lani je v povprečju zaposlovala 41 ljudi.

A za Šmarčana Rojsa leto vseeno ni bilo povsem pozitivno. Poleti se je namreč razvedelo, da je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo zaradi suma pranja denarja v primeru Vegrad, s čemer naj bi to podjetje precej oškodovali.

Aleš Rojs ima sicer zgodovino hoje po robu zakona. Lanska predstavitev (9.)

7 + 0

Roman Moškotevc

 

Podjetje Ahac je v letu 2016 z 79 zaposlenimi ustvarilo 37,6 mio prihodkov in 700 tisočakov dobička.

Oba VOC-a sta pridelal nadaljnjih 39 mio prihodkov. Lastnik vedno obsežnejše mreže je aprila dopolnil 50 let, v Šentjur pa je pripeljal Merkur kot franšizo v okviru VOC.

Od Mestne občine Celje je dobil pomemben posel – sanacijo kontaminirane zemljine v vrtcu Tončke Čečeve na Hudinji. Kot po naključju je praktično istočasno Ahac postal glavni sponzor Nogometnega kluba Celje, Roman Moškotevc pa je postal član upravnega odbora celjskega kluba. Lanska predstavitev (7.)

8 – 3

Jože Artnak

joze-artnak

Glavni tajnik Stranke modernega centra s v javnosti se ni pojavljal veliko, je pa poskrbel, da so ga domačini v Šentjurju videli na kakšni kavi s strankarskim šefom in aktualnim predsednikom vlade.

Strankini ratingi trenutno ne kažejo, da bi SMC lahko približno ponovila uspeh iz leta 2014.

Navdušeni atlet še naprej predseduje atletskemu klubu, njegov nekdanji Alpos pa je dokončal stečaj, kjer je bilo poplačan le majhen delež terjatev in je šel v izbris. Lanska predstavitev (5.)

9 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1

+ 3

Hugo Bosio

 

Mednarodno vpeto podjetje je v letu 2016 svoje prihodke povišalo za 700 tisočakov na 11,1 milijona evrov, kar sicer ni njihov rekord. Z 71 zaposlenci so ustvarili 650 tisočakov dobička.

V času uradnega obiska s predsednikom države v Rusiji je podpisal pogodbo z družbo Ormeto-Yumz, ki je hčerinska družba Rail Trans Holdinga, ki sodi med največje ruske proizvajalce železniških vagonov.

Z novimi pečmi bo Bosio moderniziral njihove kovačnice. Lanska predstavitev (12.)

10 + 0

Peter Misja

Zelo aktivni župan Podčetrtka, ki med drugim opravlja tudi funkcijo predsednika Turistične zveze Slovenije, ohranja mesto med prvo deseterico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Tudi v minulem letu je izpolnil večino zadanih načrtov, grenak priokus še vedno ostaja glede spodletelih poskusov prodaje podčetrškega gradu.

Aktivno in pospešeno se loteva načrtov ureditve Vonarskega jezera. Občina Podčetrtek je prejela laskavo nagrado Zlati kamen 2017 za razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji, poleg tega je pa je bila razglašena še za najuspešnejšo občino v regiji. Na evropskem nivoju pa je prejela priznanje za uvrstitev med sto najbolj zelenih destinacij na svetu. Gostili so evropske župane in mednarodno prireditev Entente florale.

V začeku leta 2017 je Misja svoje pevske sposobnosti predstavil tudi v videu Obsoteljskih slavčkov. Septembra je v Podčetrtku gostil nogometne ekipe županov Alpskih držav Alpencup 2017. Lanska predstavitev (10.)