Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dvojec Jager Čeferin predstavil kriminalni roman, ki sta ga zakuhala skupaj


Novinar Vasja Jager in odvetnik Peter Čeferin sta v petek, 11. oktobra, v Kulturnem domu Šmarje na literarnem večeru opisal ozadje nastajanja romana Sodni dnevi.

jager-ceferin-predstavitev-romana-smarje-21Jager je bil, kot domačin, na dobro obiskani prireditvi toplo sprejet. Čeprav ga za večino udeležencev verjetno ne bi bilo treba posebej predstavljati, pa je voditeljica večera, Polona Pezelj povzela njegove večje dosežke, med drugim nagrado za najperspektivnejšega novinarja iz leta 2007, navedla pa je tudi, da je bil uvrščen na seznam najvplivnejših oseb Kozjanskega in Obsotelja v zadnjem desetletju na našem portalu.

Tudi sam je rekel, da se še vedno ima za Šmarčana in da kamorkoli pride, govori po šmarsko. Priznal je, da mu je največji dosežek, da je gost v domačem Šmarju, da je to zanj največje priznanje.

Pa tudi odvetnik Peter Čeferin je priznal, da ima iz srca rad te kraje in hudomušno obudil spomin na literarni večer v knjižnici Kozje pred leti, ki je bil tako prijeten, da ga je ob štirih zjutraj šofer komaj zvlekel v avto.

Jager in Čeferil razkrila kako se je začela zgodba o nastajanju romana

jager-ceferin-predstavitev-romana-smarje-1Skupaj sta razkrila, kako se je zgodba o nastajanju romana Sodni dnevi sploh začela: Vasja s svojega vidika, kako je nepričakovano prejel klic, če bi napisal knjigo skupaj z odvetnikom Petrom Čeferinom, slednji pa je priznal, da je predvsem črpal iz enega primera, v katerem svoje stranke ni uspel rešiti pred zaporom, čeprav je še do danes povsem prepričan, da ni bil storilec zločina, ki so mu ga pripisali. Njegovo je bilo zato ogrodje zgodbe, Vasja pa je nanj obesil meso, nekatere vsebine nekoliko priredil, kaj dodal, predvsem pa tekst oplemenitil z izbranim jezikom.

Da sta Jager in Čeferin odličen tandem, je dokazala tudi sproščena hudomušnost, s katero sta podajala svoje odgovore – in priznala, da sta se morala že večkrat zagovarjati, da homoseksualno razmerje starejšega moškega z mladeničem, opisano v knjigi, nima nobene veze z njima, saj so obema všeč izključno ženske.

Vsem, ki ste uživali v branju Sodnih dni, bo v veselje namig, da izpod prstov Vasje Jagra bojda že nastaja nov roman. Vsem, ki romana še niste prebrali pa nasvet: kupite si ga, saj je v knjižnici zanj izjemno dolga čakalna vrsta!

L.Č., foto: Knjižnica Šmarje