Rokovo poletje 2019: Orgelski koncert Renate Bauer na sv. Roku (foto, video)

28. 6. 2019 12:58

Čudovita akustika orgel šmarskega sv. Roka je izpod prstov Renate Bauer, od leta 2009 izredne profesorice na Akademiji za glasbo v Ljubljani, zaživela v izvedbah izbranih del virtuozov kot sta Johann Sebastian Bach in Johann Pachelbel.

To je bil že tretji koncert v sklopu Rokovega poletja 2019. Do sedaj smo lahko prisluhnili Tamburaškemu orkestru KUD Majšperk z gostjo Ano Ferme in Duu Fuoco (Kaja Bicskey in Žan Stres), ki sta bila v atriju Muzeja baroka, ta pa je bil prvi, ki se je dogodil v cerkvi sv. Roka.

orgelski_koncert_renata_bauer_sv_ok_okovo_poletje_00
Renata Bauer, svečan baročni sprejem poslušalcev, cerkev sv. Roka

Koncert

Vsekakor lahko tudi za orglavko Renato Bauer rečemo, da je virtuozinja. V četrtek, 27. junija, nam je predstavila pester repertoar baročne glasbe. Barok je trajal od začetka 17. do sredine 18. stoletja, glasba pa je bila namenjena predvsem visokemu sloju ljudi za razvedrilo in zabavo. Med instrumenti so med najbolj zastopanimi v baročni glasbi prav orgle. Sicer pa začetki glasbila segajo še pred naše štetje.

Slišali smo lahko glasbo devetih svetovno znanih skladateljev, ki jih je izvedla na leta 1809 – izpod rok Josipa Otoniča – narejene in leta 1997 rekonstruirane orgle na sv. Roku. Prav za ta dogodek jih je uglasil Marjan Bukovšek. Pri igranju ji je pomagal registrant in obračalec not, sicer akademski glasbenik čembalist, Miha Penger.

Renata Bauer

Renata Bauer je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1984 z odliko diplomirala tako iz orgel, kot iz klavirja. Podiplomski študij je sklenila s samostojnim recitalom z deli Maxa Regerja na Schukejevih orglah v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Od leta 2000 redno dela na Akademiji za glasbo. V njenem razredu je do sedaj diplomiralo 29 študentov in dve akademski glasbenici specialistki orglavki.

Kaj bomo še lahko poslušali v programu Rokovega poletja?

Že v sredo, 3. julija, bo sv. Rok gostil nov dogodek, nastopil bo Duo Haas-Firšt (violina in kontrabas) v atriju Muzeja baroka. Vse datume in prizorišča ostalih dogodkov Rokovega poletja, pa najdete tukaj.

Če ste nastop zamudili, si lahko nekaj insertov pogledate v naslednjem videu:

Vabljeni tudi na naslednji koncert Rokovega poletja 2019 v izvedbi godalnega Dua HAAS-Firšt, ki bo 3. julija ob 20. uri v cervi sv. Roka. Oglejte si videovabilo:

Fotogalerija orgelskega koncerta:

 

Dejan Cvetanoski

rokovo-poletje-2019-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X