Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski Muzej baroka tudi uradno odprl vrata (foto in video)


odprtje_muzeja_baroka_smarje_1V Šmarju pri Jelšah so včeraj slovesno odprli Muzej baroka, gradnja katerega sega v leto 2011 in stoji pod znamenito šmarsko Kalvarijo. Na slovesnosti je bil prisoten tudi minister za kulturo Anton Peršak, župani in županja sosednjih občin ter številni drugi gostje.

Muzej za obiskovalce odprli že lani

Muzej baroka, ki ga upravlja Knjižnica Šmarje, so za obiskovalce sicer odprli že lanskega 1. avgusta, ko je bilo že razstavljenih precej eksponatov. Od takrat so se v muzeju zvrstile tudi številne druge prireditve, ob čemer je direktor JZ Knjižnica Šmarje in nekdanji župan Jože Čakš povedal, da muzej ponuja tudi odličen akustični prostor, primeren za koncerte.

V Muzeju baroka razstavljenih 43 originalnih lesenih kipov

V muzeju so do danes namestili 43 kipov ter dve veliki restavrirani oljni sliki. Nameščene so štiri vitrine za manjše eksponate, kipi pa so osvetljeni s posebnimi muzejskimi lučmi. Obiskovalcem pa je na voljo tudi brošura o graditelju šmarske Kalvarije župniku Mateju Vrečerju.

Prav tako pa je urejena posebna projekcijska soba, v kateri prikazujejo baročne spomenike na šmarskem območju, v Olimju, Rogatcu in Mariji na Pesku pri Podčetrtku. V atriju muzeja so razstavljeni kamniti elementi s kapel Kalvarije, ki so bili pri obnovi kapel zamenjani.

Več o vsebinah muzeja nam je prav tako povedal direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš:

Muzej zgradili z evropsko finančno pomočjo

Celotna naložba, skupaj s postavitvijo, je znašala skoraj milijon evrov, od tega so pridobili približno 350.000 evrov evropskih sredstev, ob čemer se zavedajo, da brez evropskih sredstev muzeja ne bi bilo. Zaposlena je delavka, vodja muzeja, denar za materialne stroške pa bodo pridobili z občinskega proračuna:

Minister Peršak izpostavil Šmarje kot primer dobre prakse 

Seveda je zbrane nagovoril tudi minister za kulturo Anton Peršak, ki je izpostavil, da gre za izjemen dogodek za tako majhen kraj in izpostavil Šmarje kot dober primer prakse, ki se je realizirala skozi dobro sodelovanje na večih področjih in je mogoče iz te “zgodbe” potegniti nauk:

Svoje delo in dognanja sta pred zbranimi predstavili avtorica razstave kipov arhitektka Meta Hočevar in Nuška Dolenc Kambič z Restavratorskega centra Ljubljana. Odprtje muzeja so naznanili zvoki trobil Fanfar – sekcije godbenikov Šmarje in Društvo ročnih možnaristov Rogatec – Rogaška, blagoslovil ga je šmarski župnik Tadej Linasi.

odprtje_muzeja_baroka_smarje_2

Muzej je odprt od torka do petka od 9h do 16h, ob sobotah od 9h do 12h in nedeljah od 15h do 18h. Ob ponedeljkih je zaprt, za najavljene skupine je možen ogled tudi izven uradnega odpiralnega časa.

Za vstopnino boste odšteli 4 evre odrasli, evro ceneje bodo odštele skupine najmanj desetih obiskovalcev, še pol evra manj mladi in upokojenci, evro pa bodo odšteli občani občine Šmarje pri Jelšah.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij.

eH