Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Knjižnica Šmarje v novo sezono s številnimi zanimivimi dogodki


knjiznica_smarje_2016_1Knjižnica Šmarje pri Jelšah že dalj časa slovi kot odlična organizatorka in promotorka kulture, izobraževanja in druženja na Kozjanskem in Obsotelju. Tudi to jesen napovedujejo številne zanimive dogodke, ki bodo nagovarjale številne obiskovalce vseh starostnih skupin. Letošnje leto bo v knjižnici še posebej zaznamovano z jubilejno, 35. sezono gledališkega abonmaja, seveda pa nadaljujejo s predavanji, krožki in ekskurzijami za slušatelje UTŽO.

35. sezona gledališkega abonmaja prinaša kar sedem predstav

V letošnji jubilejni sezoni gledališkega abonmaja, ki sicer prinaša šest predstav, bodo abonentom podarili še dodatno, sedmo predstavo. Po besedah direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša bodo letošnje predstave, izbrane med aktualnimi predstavami naših poklicnih gledališč, ponudile obilo svežine in kvalitete. Program tako ponuja kar pet predstav, katerih premiere se bodo odvile letos. V šmarski knjižnici pričakujejo, da bodo imeli dvorano tudi letos povsem razprodano.

Na torkovi novinarski konferenci so izpostavili že deveto ponovitev muzikala Cvetje v jeseni, gostovanje uspešnice Tadej Toš v živo!, na šmarskem odru bo nastopil tudi Jonas. Zapomniti pa si velja 24. oktober, ko bo v Šmarju na ogled prva predstava v izvedbi SLG Celje in Prešernovega gledališča Kranj z naslovom Žalujoča družina.

14. novembra sledi ogled Harlingove Jeklene magnolije (v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper), 12. decembra Simonova komedija Matilda, počak’ (v izvedbi Špas teatra), 23. januarja Möderndorferjeva Nostalgična komedija (v izvedbi SLG Celje), 27. februarja Arbuzova Staromodna komedija (v izvedbi SNG Maribor), v mesecu marcu Niavaranijeva Katastrofalna večerja, 11. aprila pa Gedeonejeva komedija Večno mlad.

Direktor knjižnice Jože Čakš je napovedal pester in bogat program, ki nagovarja številne posameznike in skupine različnih starostnih obdobij.
Direktor knjižnice Jože Čakš je napovedal pester in bogat program, ki nagovarja številne posameznike in skupine različnih starostnih obdobij.

Ob vsem tem pa bodo organizirali predstave izven abonmaja in obisk ene izmed gledaliških oz. opernih hiš. Program si lahko podrobneje ogledate na tej povezavi (klik!).

Z UTŽO in ostalimi projekti smelo v novo študijsko leto

Z letošnjim oktobrom pa so v šmarski knjižnici pričeli z novim, že sedmim študijskim letom Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki zadnja leta aktivno nagovarja več kot 200 slušateljev od blizu in daleč. Zanje so letos pripravili skoraj 40 predavanj, ekskurzije, krožke in ostale obogatitvene dejavnosti, med katerimi je največ zanimanja za torkova srečanja (udeležuje se jih v povprečju 70 članov). Omeniti velja še pohodniški študijski krožek, krožke tujih jezikov, jogo za hrbtenico in dopoldanski filmski abonma ob kavi.

Poleg omenjenih pa bodo tudi letos potekali psihološki večeri (rdeča nit so odločitve v življenju), pravljični večeri za odrasle, delo z ranljivimi ciljnimi skupinami, TVU (Teden vseživljenjskega učenja), projekt Rastem s knjigo in drugi bibliopedagoški programi, potopisna predavanja, matineje za otroke, literarno-potopisne ekskurzije in kino.

Seveda pa od letos uradno odprt Muzej baroka vabi k ogledu razstav in tudi k vpisu v Muzejski glasbeni abonma. Tudi letos pa v knjižnici nagovarjajo najmlajše, ki bodo lahko obzorja širili na tradicionalnih urah pravljic, gledaliških predstavah ali v otroškem kinu.

Ekipa, ki skrbi za odlično delovanje Knjižnice Šmarje pri Jelšah z vsemi enotami
Ekipa, ki skrbi za odlično delovanje Knjižnice Šmarje pri Jelšah z vsemi enotami ter za bogat in raznolik program.

Bogat program tudi v enotah Knjižnice Šmarje pri Jelšah

Številni dogodki se bodo odvijali tudi v enotah šmarske knjižnice, v Kozjem, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli. V enoti Kozje bodo pričeli s petim študijskim letom UTŽO (predavanja so vsak drugi četrtek v mesecu), organizirali bodo redne mesečne obiske knjižničarke v vrtcu, sodelovali pri izvedbi predšolske bralne značke. Enkrat mesečno se bodo odvijali čitalniški večeri, potekal bo projekt Rastem s knjigo. Ob vsem tem pa napovedujejo tematske razstave knjižnega gradiva, bralno značko za mlade, odrasel, sodelovanje v TVU, študijski krožek idr.

V enoti Bistrica ob Sotli pa za najmlajše pripravljajo pravljično ustvarjalne popoldneve, ki se bodo do junija 2017 zvrstili enkrat mesečno, pripravljajo pa tudi 4 obiske vrtca z namenom spoznati lokalno knjižnico in predstavitev knjižničarskega poklica. V letošnjem letu bodo mladi bralci (6-9 let) v decembru uprizorili pravljico Zrcalce. Pripravljajo bralne značke za vsa starostna obdobja, v tej sezoni pa bodo izvedli 2 študijska krožka in nekaj predavanj.

V enoti Podčetrtek bodo tudi letos organizirali prireditve za otroke (pravljične ure, ustvarjalne delavnice, lutkovne predstave), za odrasle pa potopisna predavanja in literarne večere. Pripravljajo bralno značko za vsa starostna obdobja, dvakrat mesečno pa bodo izvajali bralne urice v Domu upokojencev v Podčetrtku, nadejajo pa se nadaljevanja dobrega sodelovanja z vrtcem in osnovno šolo.

Program dogajanja lahko spremljate na tej povezavi (klik!).

eH