Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina dobila novo Mestno galerijo (foto in video)


V petek, 11. 7. 2014, je v prostorih bivše slatinske knjižnice dobila svoj prostor nova Mestna galerija, kjer bodo potekali različni kulturni dogodki in razstave. Ob 100-obletnici stavbe Občine Rogaška Slatina  je tokrat v Mestni galeriji bila odprta razstava 100 let stavbe Občine Rogaška Slatina, ki bo potekala do 2. septembra 2014.

Rogaška Slatina ima dolgoletno tradicijo, s katero so povezane tudi nekatere zgodovinske prelomnice. Leta 1914 je bil v Rogaški zgrajen takratni Železničarski dom in v minulem stoletju je stavba služila različnim namenom, in sicer kot Železničarski dom je služila potrebam Dunajskega združenja železničarjev, leta 1921 je Občina Rogaška Slatina to stavbo odkupila in se preimenovala v Občinski dom, kjer je v manjšem delu stavbe delovala občinska uprava z županom, v preostalem delu pa so bile sobe za goste. V času 2. sv. vojne naj bi po ustnih virih v stavbi delovala nemška policija, po vojni pa je bila zgradba namenjena različnim dejavnostim (prostore je uporabljalo tudi gradbeno podjetje Občine Šmarje pri Jelšah, podjetje, ki je vodilo računovodstvo za obrtnike in nekaj prostorov je bilo namenjenih za stanovanja učiteljev). Po letu 1950 je Hotel Turist postal depandansa Hotela Bohor (del Zdravilišča), od 1. aprila 1995 pa so tukaj upravni prostori Občine Rogaška Slatina.

V galeriji so postavljeni 4 sklopi razstave, in sicer Vozi me vlak v daljave (sklop predstavlja vpliv otvoritve proge GrobelnoRogatec leta 1904 na življenje v tistem času), »So tak fajni zgledali v tistem…« (oblačilna kultura domačinov in gostov v prvi polovici 20. stoletja), Zanimivosti iz življenja takrat (prikazano je življenje domačinov tistega časa v povezavi z vplivi Cerkve) in Občinska stavba skozi čas (občinska stavba skozi razglednice in fotografije).

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, ki je dejal, da Mestna galerija s svojim obstojem daje dodatno vrednost mestni kulturi. Rogaška Slatina ima zdaj 2 galeriji (Anina galerija in Mestna galerija), spremljali bomo tok dogajanja in prilagajali dejavnosti v teh galerijah.

Otvoritev je povezovala Maja Ratej, za glasbeno spremljavo sta poskrbela Barbara in Urban Pihler. Kulturni center je dobil tudi novi dostop za invalide.

V. d. direktorja JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Sašo Kopinč.

Pod arkadami Grand Hotela Rogaška je v zdraviliškem parku nato potekal koncert Orkestra Slovenske vojske z Nušo Derenda. Občina Rogaška Slatina v tem mesecu praznuje in koncert je bil le eden izmed več kot 50 dogodkov, ki se bodo to poletje odvili v Občini Rogaška Slatina.

Vabimo vas, da si pogledate spodnji videoprispevek ter galerijo fotografij otvoritve razstave ob 100-obletnici občinske stavbe ter koncerta v zdraviliškem parku.

f/t/v: J. C.