Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011


Pri predstavitvah najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja smo končno prišli do pregleda aktivnosti naših najpomembnejših rojakov, katerih družbena vloga močno presega lokalno, v nekaj primerih celo slovensko okolje.

Med top 10 so glede na leto poprej kar štirje novinci. Omeniti velja, da je s predlanskega prvega in lanskega drugega na 19. mesto zdrsnil Aleksander Svetelšek.

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Prst navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, prst navzdol pomeni nižjo uvrstitev, prst v krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2010.  

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV
1

0

Anton Stres

Dr. Anton Stres, nadškof metropolit, je imel ključno vlogo ob praznovanju 550-letnice ljubljanske škofije decembra 2011. Ob neuspešnosti številnih referendumov v preteklem letu je jasno izrazil, da ljudje niso toliko proti vsebini slednjih kot proti vladi. V Družininem intervjuju se je jasno opredelil, da so predčasne volitve potrebne (nekaj mesecev pred njimi), saj je to edina možnost za izhod iz krize legitimnosti vlade.Mnogi najvišjemu cerkvenemu dostojanstveniku očitajo, da je (pre)globoko stopil v politični prostor.

Sredi novembra je blagoslovil temeljni kamen nove zgradbe OŠ Alojzija Šuštarja, ki bo prva katoliška OŠ v Sloveniji v sklopu Zavoda sv. Stanislava.

Še pred sprejetjem Družinskega zakonika je javno pozval vse katoličane k udeležbi na nov referendum. V junijski izjavi za javnost ob Shodu v podporo družini njegove udeležence ter celotno Civilno iniciativo za družino in pravice otrok podprl v njihovem prizadevanju.

Odločno nastopa proti spolni zlorabi s strani Cerkve in je javno izrazil (v Družini), da bo na vso moč delal na tem, da se to zlo, resna grožnja za krajevno Cerkev, prepreči. Lanska predstavitev (1.)

2

+1

Zdravko Počivavšek

 

 

Za Termami Olimia in njihovim direktorjem Zdravkom Počivavlškom je pestro leto. Družba se širi na tuje trge. Tako so v lanskem letu začeli z gradnjo novega luksuznega hotela in prenovo obstoječih hotelskih kapacitet v Termah Tuhelj na Hrvaškem, ki so v lasti Term Olimia. Družba je dolgo časa kazala interes po vstopu na srbski trg, a po zadnjih izjavah Počivalška se za to investicijo niso odločili. So pa vse bližje širitvi svoje dejavnosti v Kranjsko goro.

Manager leta 2010 je tudi predsednik Turistično gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je v letošnjem letu pripravila kar nekaj zanimivih prireditev. Med drugim so že 58. zapovrstjo pripravili Gostinsko turistični zbor Slovenije.

Nekdanji direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah in Mlekarne Celeia je bil do oktobra tudi član predsedstva Rokometne zveze Slovenije a je zaradi krize in rdečih številk v zvezi odstopil s položaja. Počivalšek je tudi član Regionalnega razvojnega sveta savinjske regije. Kot podpredsednik in direktor generalnega pokrovitelja je aktiven tudi v KK Podčetrtek Terme Olimia, ki mu je pred letošnjo sezono uspel preboj v drugo najmočnejše košarkarsko tekmovanje v državi. Lanska predstavitev (3.)

3

  +1

 Nina Zidar Klemenčič

 

Nekdanja Janševa prva odvetnica (zadnje čase pri glavnini Jaševih sodnih poslov v osredje vstopa razvpitejši Franci Matoz) je pred slabim mesecem dni na sodišču dobila primer v zadevi, ki je Janeza Janšo stala zmage na volitvah 2007. Finski novinar Magnus Berglund se bo zaradi laži v famozni oddaji Resnica o Patriji moral Janezu Janši javno opravičiti, za nameček pa mu odšteti še 25 evrskih tisočakov odškodnine. Pirova zmaga za starega/novega mandatarja, a velika zmaga za Šmarčanko Nino in njeno odvetniško pisarno.

Medijski žarometi, katerih je deležna tudi kot žena prvega človeka protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča, pa ji vedno ne gredo na roko. Časnik Dnevnik je tako lanskega marca izpostavil njen domnevno (pre)visok honorar za odvetniške storitve, ki ji ga naj bi izplačal državni DARS, a se je izplačilu Zidar Klemenčičeva kasneje odpovedala. Maja je spletni portal RTV SLO poročal, da jo zaradi spornega računa s strani Pošte Slovenije preiskuje celo moževa protikorupcijska komisija, po navedbah Dela pa jo je Odvetniška zbornica obtožila kršenja duha načel in pravil Kodeksa odvetniške poklicne etike v primeru Nekrep. Spomnimo, gre za primer dečka Bora Nekrepa, ki naj bi umrl zaradi napačne diagnoze zdravnikov v mariborski bolnišnici. V odmevnem primeru Zidar-Klemenčičeva zastopa zdravnico Zlatko Kanič, ki je obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti. Lanska predstavitev (4.)

4 +1

Franc Jager

 

Kljub svetovni gospodarski krizi podjetje Jagros, ki ga vodi Franc Jager, iz leta v leto raste. Po podatkih iz Poslovnega imenika Slovenije je imela družba v letu 2010 več kot 61 milijonov čistih prihodkov od prodaje in dobrega pol milijona čistega dobička. Po oceni revije Manager je premoženje družine Jager vredno 19,5 milijonov evrov, kar jih uvršča na 37. mesto lestvice 100 najbogatejših Slovencev.

Trgovine Jager širijo svojo ponudbo in prodajna mesta. Lansko poletje so med drugim odprli novo trgovino na Sladki Gori, v prostorih bivšega Bohorja v Mestinju pa so uredili skladišče. V Mestinju naj bi v kratkem zrasel tudi nov trgovski center. Lanska predstavitev (5.)

5

+1

dr. Vinko Gorenak

 

Enega pomembnejših članov stranke SDS predčasne parlamentarne volitve niso presenetile. Na vseh pomembnejših prireditvah na območju Kozjanskega in Obsotelja smo ga namreč videvali že leto in več poprej, k visoki popularnosti pa mu je zagotovo pripomogla tudi izčrpna predstavitev na Kozjansko.info.

V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, ki zajema območje šestih občin, je dr. Gorenak v imenu SDS zbral 5368 glasov oziroma 34,58 %, kar je bilo največ med vsemi poslanskimi kandidati tako v šmarskem okraju, kot v celotni volilni enoti Maribor, kjer ga je za 0,03 % premagala le kandidatka SDS v volilnem okraju Slovenske Konjice Mateja Pučnik. Uspel je izboljšati tudi lastni rezultat z rednih državnozborskih volitev 2007, ko je prepričal 4997 ljudi, kar pa je takrat zaradi nižje volilne udeležbe pomenilo 35,27 % glasov. 

Dr. Vinko Gorenak pomembno vlogo med izvoljenimi poslanci igra tudi po volitvah. Bil je eden tistih, ki je na famozno Jankovićevo drugo parlamentarno  “črno sredo” kljub neudeležbi na glasovanju s strani desno-sredinskih strank preventivno dvignil glasovnico, da bi po potrebi zagotovil sklepčnost mandatarskega glasovanja. Kot je znano, Jankoviću ni uspelo dobiti dovolj glasov in vlado sedaj sestavlja Gorenakov strankarski šef Janez Janša. Njegov zvesti politični sopotnik pa se omenja tudi kot morebitni minister za notranje zadeve. Lanska predstavitev (6.)

6

+ 1

Peter Misja

 

Občina Podčetrtek je v minulem letu izpeljala kar nekaj velikih investicij. Med drugim so uspešno zaključili z gradnjo novega vrtca v Podčetrtku, odprli kolesarsko stezo od Pristave do Sodne vasi in otvorili športni park v Pristavi. Julija je tudi Občino Podčetrtek prizadelo močno neurje s točo. Čeprav je bila škoda, v primerjavi s sosednjima občinama Bistrica ob Sotli in Kozje, manjša, je bilo potrebno precej dela za sanacijo.

Peter Misja je aktiven tudi v Turistični zvezi Slovenije, katere predsednik je od leta 2010. Tako je med drugim s sodelavci v decembru izpeljal Dneve slovenskega turizma v Portorožu. Lanska predstavitev (7.)

7 + 8

Iztok Špan

 

Revija Manager je družino Špan prvič doslej uvrstila med 100 najbogatejših Slovencev, in sicer sta se Iztok in oče Jožef uvrstila na 82. mesto z ocenjenim premoženjem 12,4 mio EUR. O Tajfunu pove vse, da so ga v Financah uvrstili med desetero slovenskih podjetij, ki zmagujejo na svetovnem tržišču. Tako so denimo prejeli priznanje na sejmu v Avstraliji za najboljšo “mašinerijo”. Na seznamu največjih poslovnih skupin v državi zasedajo 293. mesto. V letu 2010 so imeli 15,8 mio EUR prihodkov.

Špan je decembra letno  rast podjetja ocenil na 30 %, v gradnji pa so tudi dva tisoč kvadratnih metrov veliki prostori, kjer bo poskusna proizvodnja stekla jeseni. Škoda je le, da niso uspeli ohraniti eno lepših stavb na Planini, ki se je lani umaknila napredku.

Pred dnevi je Združenje Manager Iztoku Španu podelilo priznanje Managerski izziv za drzen poslovni načrt. Lanska predstavitev (15.)

8

+3

Danica Zorin Mijošek

 

Letos je podjetje s 150 zaposlenimi, ki ga vodi lastnica Danica Zorin Mijošek, predstavilo novo profesionalno kozmetično linijo Kozmetike Afrodita, ki ima dodane drobne delce čistega zlata, ki iz skritih globin zemeljske notranjosti v kožo vnašajo pozitivno energijo, z mehkim odsevom svetlobe pa polt ovijejo z razkošnim sijajem in glamuroznim videzom.

Carinski urad Celje je decembra 2011 podjetju podelil potrdilo pooblaščenega gospodarskega subjekta AEO C, ki potrjuje dolgoletno in dobro sodelovanje med podjetjem in carino. Potrdilo bo pripomoglo k hitrejšim in kakovostnejšim carinskim postopkom pri vse večji blagovni menjavi s tretjimi državami. Lanska predstavitev (11.)

9

+15

Hugo Bosio

Podjetje Bosio je v letu 2010 ustvarilo rekordnih 8,8 mio € prihodkov in glede na leto poprej zraslo za desetino. Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije ga je junija imenoval v Komisijo za nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za štiriletno obdobje. Leta 2006 je bil sicer nagrajenec taiste komisije. Ponaša se tudi s članstvom v Regionalnem razvojnem svetu Savinjske regije. Poleti je bil član vladne delegacije v Indiji, gostoval pa je tudi v oddaji Prava ideja na Televiziji Slovenija.

Lani so v celjskem konjeniškem centru, ki ga vodi Bosio, organizirali drugi svetovni pokal v preskakovanju zaprek, ki je doživel odličen odziv strokovne in drugih javnosti. Lanska predstavitev (24.)

10

  +3

mag. ŠtefanTisel, dr. med.

Na decembrskih volitvah je bil prepričljivo znova izvoljen v Državni zbor na listi SDS. S 37,78 % glasov je dosegel najvišji odstotek v celotni V. volilni enoti in 3. rezultat v okviru stranke v državi. Morda je k temu pripomoglo tudi lastnoročno plakatiranje po terenu, kar mu je bilo leta 2008 prihranjeno. Kot zanimivost dodajmo, da je prejel 526 glasov več kot v lanskem drugem krogu županskih volitev, kjer ga je ugnal sedanji župan mag. Marko Diaci.

Na Šubičevi je bil v prejšnjem sklicu v spodnji tretjini po poslanskih aktivnostih v smislu poslanskih vprašanj, vendar jih je 14 od 24 zastavil v letu po sestopu s šentjurskega županskega stolčka. Lanska predstavitev (13.)

 

Preberite še:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011

Predstavitve vplivnežev KiO od 41. do 50. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 31. do 40. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 21. do 30. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 11. do 20. mesta