Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivneži Kozjanskega in Obsotelja 2011: od 11. do 20. mesta


Danes predstavljamo vplivneže Kozjanskega in Obsotelja, ki sledijo prvi deseterici izbrancev naše lestvice.

Gibanje kandidatov po lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Prst navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, prst navzdol pomeni nižjo uvrstitev, prst v krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2010. 

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2010)
11

+4

mag. Branko Kidrič

Za Občino Rogaška Slatina in županom mag. Brankom Kidričem je leto, ki je bilo zaznamovano z mednarodnimi prireditvamiin dosežki. Zdraviliški kraj je gostil zaključno prireditev Entente Florale Europa 2011. Rogaško Slatino so obiskali tudi najboljši evropski šahisti, ki so se udeležili Evropskega klubskega prvenstva. V novi dvorani Balinček so izvedli tudi 1. evropsko prvenstvo v balinanju.

Za županom Kidričem in njegovimi sodelavci je tudi nekaj uspešno izvedenih investicij. Lani so zaključili s prenovo zdraviliškega parka v Rogaški, obudili Anin ples in prenovili cestno-železniški prehod v centru kraja. Kidrič, ki so mu občani Rogaške Slatine jeseni leta 2010 zaupali četrti županski mandat, je tudi predsenik sveta županov Savinjske regije. Lanska predstavitev (15.)

12

 0

dr. Tone Kregar

Doktor zgodovine in sociologije je ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije s sodelavko Darjo Jan  pripravil obsežno razstavo v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki priča o osamosvojitvenih dogodkih v knežjem mestu in okolici. dr. Kregar je tudi avtor zbornika Naša država je moja domovina: Celje 1991-2011, ki je izšel sočasno z odprtjem razstave.

Toneta Kregarja, ki je tudi član programskega sveta RTV Slovenija, večina pozna kot pevca v skupini Mi2. Po izjemno produktivnem letu 2010, ko so izdali ploščo Rokenrol, Biografijo in Pesmarico ter izvedli prvo samostojno turnejo po Sloveniji, si je obsoteljski kvintet v začetku lanskega leta privoščil krajši oddih, a so se kmalu vrnili na koncertne odre. Konec leta so začeli z “Ištekani turo,” kjer njihove uspešnice občinstu predstavljajo v akustični preobleki. Sočasno s singlom je izšel tudi animirani videospot za skladbo Sladka kot med.

Mi2 pripravljajo tudi koncertno ploščo, ki bo združila posnetke s koncertov, radijske oddaje Izštekani in njihovega gostovanja v Klubu klubov na Valu 202. Lanska predstavitev (12.)

13

+9

ddr. Igor Grdina

Predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU v Ljubljani ter redni profesor za slovensko književnost in za kulturno zgodovino na Univerzi v Novi Gorici je bil prvopodpisani pri lani izšlemu Slovenskem zgodovinskem atlasu.Aktiven je bil tudi na glasbenem področju, saj je prispeval libreto k opereti Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme, ki so jo uprizorili v Novem mestu.

Pred lanskim referendumom o dostopu do arhivskih gradiv je dejal, da je zanj kot zgodovinarja  zapiranje arhivov Udbe zlovešče znamenje. Po njegovem mnenju veliko vprašanj sproža dejstvo, da se lahko na razpise za pridobitev javnih sredstev prijavijo tudi raziskovalne skupine, v katerih sodelujejo člani upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Lanska predstavitev (22.)

14

+2

Roman Moškotevc

V lanskem letu je v Šentjurju poleg hale bivšega Eleganta zrasla nova poslovna zgradba Ahaca, ki je v letu 2010 posloval z 19 mio EUR, kar je sicer manj, kot leto poprej, ko se je seštevek ustavil pri 23 mio. Sredi leta je bilo podjetje omenjeno po upravljanju znanih blagovnih znamk Argo in Tomatina.

Kot mecen podpira taekwon-do klub, ki nosi ime podjetja oz. zavetnika farne cerkve v Stopčah, kjer je tudi njegova istoimenska gostilna. Lanska predstavitev (16.)

15

 +2

Anton Škrabl

 

Dvakratni dobitnik priznanja Zlati ceh (MOS 1996 in MOS 2001, obrtnik leta 2003), obeležuje že 21 let delovanja. Njegova orglarska delavnica je danes ena največjih v Evropi, največja je po velikosti, številu zaposlenih in po številu orgel, ki jih letno  izdelajo. Njegove orgle stojijo po cerkvah in glasbenih šolah po vsem  svetu.

Povpraševanje po njegovih orglah kar ne pade. Izdelava orgel  traja približno tri leta, na leto izdelajo 15 do 20 orgel. Decembra so v podružnični cerkvi sv. Andreja v Olimju blagoslovili nove orgle, ki jih je izdelalo Orglarstvo Škrabl. Lanska predstavitev (17.)

16

+4

Jože Čakš

 

 

Predčasne državnozborske volitve dolgoletnega šmarskega župana niso premamile, da bi se pred koncem svojega pregovorno zadnjega županskega mandata poskusil še na nivoju nacionalne politike. No, morda so ga volitve tokrat nekoliko prehitele, v vsakem primeru pa mu ob morebitni poslanski kandidaturi pripisujejo veliko možnosti za izvolitev v poslanske klopi.

Čakš tako ostaja nepoklicni župan in direktor javnega zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah, kamor se naj bi dokončno vrnil po izteku mandata. Zadnje leto so zaznamovale nekatere odmevne racionalne odločitve, posebej tista, da občinska uprava ne bo sledila preventivni izselitvi Upravne enote izven domnevno potresno neprimerne občinske stavbe. S tem je davkoplačevalcem prihranil kar precej denarja, kar pa ne bi mogli reči za Ministrstvo za javno upravo, ki je s selitvijo UE Šmarje v kontajnerje proračun obremenila za 750.000 evrov. Graditve novega objekta še ni na vidiku, kar pomeni, da zna UE v kontajnerjih ostati mnogo dlje, kot le predvidena štiri leta.

Če že ne občinska uprava in upravna enota, pa bodo po zaslugi Jožeta Čakša nove prostore končno dobili umetniški kipi in druge baročne umentnine iz bližnje kalvarije, saj se z evropskimi sredstvi stari “farovški hlev” obnavlja v muzej baroka. V Šmarju pri Jelšah pa bo bolje poskrbljeno tudi za varstvo otrok, ki se jih v občini rojeva vse več. V bližini OŠ Šmarje se namreč, prav tako s finančno podporo EU, gradi nov nizkoenergetski vrtec.  Lanska predstavitev (20.)

17

+4

Franc Pišek

Uspešna poslovna zgodba Franca Piška in njegovega podjetja Vitli Krpan se nadaljuje tudi v novem desetletju. Za izdelke in inovacije na področju gozdarskih vitel je podjetje prejelo več mednarodnih in domačih priznanj. Leto 2010 so zaključili s slabimi 11 milijoni prihodkov od prodaje in dobrih 20 tisoč evrov čistega dobička.

Franc Pišek se je odločil, da bo investiral tudi v zeleno energijo. Tako je na strehi proizvodnega objekta v Jazbinah zrasla sončna elektrarna. Elektrarna, ki ima moč 246 kWp, se je pridružila mreži sončnih elektrarn Sonelex.

Vitli Krpan so tudi eden največjih zaposlovalcev v regiji. Delo nudijo tudi do stotim delavcem. Lanska predstavitev (22.)

18

-8

dr. Jože Krašovec

Akademski redni profesor za biblične študije na Teološki fakulteti, štirikratni doktor znanosti in redni član SAZU. Težišče njegovih sedanjih raziskav so oblike svetopisemskih lastnih imen v okviru biblijskih jezikov.

1996 je prejel državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije, leta 1999 pa priznanje ambasador Republike Slovenije v znanosti.

Novembra 2011 je sodeloval na mednarodni znanstveni konferenci z naslovom The possibilities and meaning of reconciliation (Možnosti in pomen sprave). Lanska predstavitev (10.)

19

  – 18

 Aleksander Svetelšek

Vzpenjajoča se karierna krivulja nekdanjega direktorja Tuša in Petrola, se je v letu 2011 obrnila strmo navzdol. Kot smo lahko prebrali že v lanski predstavitvi, se je lanskega januarja, zaradi sumljivih poslov na Petrolu, moral posloviti od direktorskega stolčka našega največjega energetskega podjetja, nato pa se umakniti še z mesta predsednika združenja menedžer. “Tolažilne nagrada” v obliki 75.000 evrov menedžerju z njegovo podjetniško žilico verjetno ne pomeni veliko, njegova prvoaprilska vrnitev na čelo šmarske Kmetijske zadruge pa je bila zgolj potegavščina spletnega medija Kozjansko.info. 

Veliko bolj resna pa je bila “prijateljska” ponudba Jurija Pogačarja, znanega iz afere NPU, da Svetelšek prevzame direktorsko mesto v njegovem fitofarmacevskem podjetju iz Rač. Dogovor se je realiziral s prvim junijem, a bil že po treh mesecih prekinjen, domnevno zaradi razhajanj s starim poslovnim prijateljem. 

Konec novembra pa je odjeknila novica, da se na Svetelškovem domu v Dvoru nahajajo kriminalisti. Tam bi naj iskali dokumentacijo o spornem menedežerskem poskusu prevzema Merkurja. Svetelšku so zasegli notesnik in se poslovili. Ozadja teh zgodb smo v minulih letih podrobno spremljali tudi na Kozjansko.info. Lanska predstavitev (2.)

20

  -1

Martin Mikolič

V Občini Rogatec so v minulem letu zaključili večino projektov, ki so jih načrtovali. Veliko so storili na področju vodooskrbe in obnove cestne infrastrukture. 140 let gasilstva v Rogatcu so obeležili z nakupom novega gasilskega vozila za tamkajšnjo društvo. Uredili so tudi protokolarne prostore v dvorcu Strmol.

Martin Mikolič, ki funkcijo župana opravlja poklicno, je na predčasnih volitvah ponovno kandidiral za oslanca v Državni zbor, kjer je do leta 2008 že bil. Kot kandidat NSi v šmarskem volilnem okraju je prejel 1.085 oziroma 6,99 odstotkov glasov, kar pa ni zadostovalo za preboj v parlament. Lanska predstavitev (19.)

Preberite še:

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011

Predstavitve vplivnežev KiO od 41. do 50. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 31. do 40. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 21. do 30. mesta