Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitve najvplivnejših KiO 2011: Od 21. do 30. mesta


Na Kozjansko.info nadaljujemo s predstavitvami aktivnosti 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011 in sicer s tistimi med 21. in 30. mestom.

Tretja jakostna skupina je, podobno kot lani, združba ekstremov. Med njimi najdemo nekatere, ki so se med vplivneži močno povzpeli, kot druge, ki so po lestvici iz najvišjih pozicij zdrsnili vse do roba trideseterice. Vrzeli popolnjujejo še izredno uspešni novinci in prvi povratnik v zgodovini lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza in številke ob njem. Prst navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2009. Prst navzdol pomeni nižjo uvrstitev, prst v krogec pa ohranitev pozicije.

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2010)
21

povratnik

Boštjan Brantuša

Povratnik na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja – predlani je zasedel 49. mesto, medtem ko je lani zdrsnil tik za prvih 50, si je letošnji meteorski vzpon zaslužil na podlagi poslovnega vzpona na eno najpomembnejših menedžerskih funkcij v slovenski trgovski branži. Ob Boštjan Brantuša, direktorskem stolčku v celjskem Cityparku in mariborskem Europarku je postal še odgovoren za vsa nakupovalna središča Spar European Shopping Centers v Sloveniji.

“Prevzeti vodenje slovenskih nakupovalnih središč ene izmed največjih evropskih trgovinskih verig je zagotovo velik posel. Še vedno pa sem najbolj ponosen na svojo družino, kjer najdem varno zavetje tudi v teh razburkanih časih,” je za medije komentiral svoj odnos do dela in družine.

Brantuša se je uvrstil tudi v finale letošnjega izbora Celjana leta, kjer ga je na koncu premagal kozjanski rojak Stanko Lorger, ki smo ga med vplivneži predstavili na 49. mestu. Predlanska predstavitev (49.) 

22

nova

Francka Javeršek

Francka Javeršek je gonilna sila Društva kmetic Ajda. Leta 1976 se je 22 kmetic z Obsotelja in Kozjanskega organiziralo v Aktiv kmečkih žena, iz katerega se je leta 1993 razvilo društvo Ajda, ki danes šteje več kot 300 članic. Francka Javeršek je bila vsa leta predsednica društva in prav zaradi njenega entuziazma in zagnanosti je društvo pripravilo številna izobraževanja, tečaje, ekskurzije. Kmetice iz društva Ajda so postale nepogrešljiv del družabnega dogajanja v Osotelju in na Kozjanskem saj z domačimi dobrotami popestrijo številne prireditve.

Javerškova, ki je velika zagovornica doma pridelane hrane, ob aktivnem delovanju v društvu na svoji domačiji na Krsitan Vrhu opravlja tudi vsa kmečka dela. Njena domačija je nudila tudi topel dom kar 15 rejencem, ki Francko Javeršek še danes radi obiščejo.

Za svoje delo je dolgoletna predsednica Društva kmetic Ajda prejela že številna priznanja, lani pa so jo izbrali za slovensko kmetico leta 2011. na izboru za mlado kmetico leta 2011 je zmagala Barbara Kolar in tako se je prvič v zgodovini obeh izborov zgodilo, da sta oba prestižna naslova v enem letu prejeli članici istega društva.

Francka Javeršek je v lanskem letu precej pozornosti namenila 35. obletnici organiziranega delovanja kmetic na Kozjanskem in polnoletnosti društva. V ta namen so izdale zbornik Na Kozjanskem že Ajda zori, ki so ga prestavile na svečani prireditvi konec decembra v Šmarju pri Jelšah.

23

-5

Ivan Cajzek

Kljub krizi v gradbeništvu podjetje GIC gradnje, ki ga vodi Ivan Cajzek, še naprej razmeroma dobro posluje. Družba, ki zaposluje okrog 90 delavcev, je po podatkih iz Poslovnega imenika v letu 2010imela 22.398.470 evrov prihodkov in 283.093 čistega dobička.

Cajzek in njegovo podjetje je pogost izvajalec investicij občin Obsotelja in Kozjanskega. Samo od Občine Rogaška Slatina so za svoje storitve med leti 2003 in 2011 prejeli dobrih 4,3 milijona evrov, od Občine Šmarje pri Jelšah pa nekaj manj kot 3 milijone.

Podjetje trenutno gradi Muzej baroka v Šmarju pri Jelšah. Kljub temu, da je bilo podjetje GIC gradnje na razpisu izbrano kot najugodnejši izvajalec, je nekatere svetnike šmarske občine zmotila visoka cena investicije.

Ivan Cajzek se ukvarja tudi z investicijami v nepremičnine. Lani avgusta je kupil okoli 4.000 kvadratnih metrov veliko parcelo v ljubljanskih Fužinah, kjer naj bi kmalu zrastel nov trgovski center. Cajzek, ki se je v preteklosti že znašel na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, letošnji izbor pa ga je zaobšel, ima tudi predkupno pravico za nakup dvorca Jelšingrad. Po besedah direktorja so aktivnosti podjetja GIC gradnje pri tej investiciji v mirovanju. Lanska predstavitev (18.)

24

nov

Boštjan Kukovič

Družinsko trgovsko podjetje s skupno 17 poslovalnicami je vedno močneje prisotno v matični občini, saj so lani znova zagotovili trgovsko ponudbo v Dramljah, predlani pa so se vselili tudi v nekdanjo prodajalno na Planini. Na vrsti naj bi bila tudi Ponikva, v Šentjurju pa na Cesti Miloša Zidanška gradijo poslovno stanovanjski objekt, katerega gradnja je konec lanskega leta zaradi stečaja Ingrad gramata nekoliko zastala. V letu 2010 so ustvarili 19,6 mio € prihodkov.

25

+2

mag. Marko Diaci

 

Mladi šentjurski župan je lanskega marca naložil peti križ. Vladanje mu gre dobro od rok, saj uspešno obvladuje občinski svet, ki ni zavrnil še nobenega njegovega predloga. V občinski upravi je izvedel nekaj kadrovskih rošad in zaposlil piarovko.

Med varčevalnimi ukrepi se znašla skrajno asketska novoletna okrasitev središča občine in nenazadnje odpoved medijske pogodbe z našim portalom in še nekaterimi drugimi mediji, kar na simbolni ravni pove marsikaj o dojemanju pluralnosti mnenj v Šentjurju pod novo oblastjo. Lanska predstavitev (27.)

26

 +13

Franc Branko Zupanc

Poleg rekordnega leta 2010, ko je Akvonij dosegel 7,9 mio EUR prodaje, se je njegov lastnik na lanskih državnozborskih volitvah potegoval za mesto poslanca na listi Gibanja za trajnostni razvoj – TRS.

Kljub neuspehu stranke, je v celjski volilni enoti dosegel najvišji odstotek (3,13 %) in prehitel celo Matjaža Hanžka.

27

+ 16

 Simona Mele

Za mlado podjetnico iz Mestinja je bilo minulo poslovno leto spremenljivo uspešno. V čast ji je zagotovo lahko nominacija za priznanje Mladi manager 2011, katero podeljuje Združenje Manager. Proti moškemu kolegu Janku Medji je izgubila v finalu.

V obrazložitvi so na spletni strani Združenja Manager med drugim zapisali: “Na mesto predsednice uprave je bila Simona Mele imenovana v času gospodarske krize z jasno nalogo: podjetje mora obstati na trgu, stabilizirati in sanirati je potrebno nekdaj največje turistično podjetje na območju nekdanje Jugoslavije.”

Sanacija turističnega podjetja pa je očitno velik zalogaj, saj je ljubljanski Kompas, ki ga vodi Simona Mele, lani dosegel 2,6 milijona izgube, konsolidirana izguba celotne skupine pa je kar 21-milijonska, predvsem na račun hrvaške družbe Atlas.

28

  -2
Štefka Drolc

Ena najboljših in najbolj priljubljenih igralk slovenskega filma in gledališča se po upokojitvi sicer redkeje pojavlja v javnem življenju, a še vedno zna presenetiti s kakšno briljatno igralsko stvaritvijo.

Tudi lani je ob slovenskem kulturnem prazniku pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani čutno interpretirala Prešernovo Nezakonsko mati. S kolegico Ivanko Mežan sta nastopili na zaključni prireditvi SPK Ljubljana.

Z Borštnikovim prstanom in Prešernovo nagrado za življenjsko delo nagrajena igralka je s svojo prisotnostjo in nastopom popestrila tudi nekatere druge kulturne prireditve. V Šentjurju bo še dolgo odmeval njen obisk Mladinskega centra, kjer sta s povezovalcem večera Luko Marčetičem ustvarila nepozaben večer. Lanska predstavitev (26.)

29

  -20

Marjan Vengust

Po dolgotrajnih govoricah so oktobra lastniki odstavili upravni odbor CM Celja, vključno z direktorjem Vengustom. Veliko sivih las mu je povzročalo tudi vodenje celjskega nogometnega prvoligaša, saj je že dolgo iskal naslednika, ki ga je naposled našel v direktorju tamkajšnje knjižnice mag. Branku Goropevšku.

Preostane mu predsedovanje celjski mestni četrti Hudinja. Lanska predstavitev (9.)

30

 

-5

Tomi Rumpf, dr. vet. med.

 

Leta 2011 se, vsaj kar se direktorovanja v sloviti slovenski kobilarni tiče, Tomi Rumpf verjetno ne bo spominjal z radostjo in veseljem. Najprej so mu v marcu, po odmevnem konjeniškem nastopu v dvorani Stožice, poginili štirje lipicanci, v juliji pa še dva. Konji naj bi bili zastrupljeni, Rumpf pa je opozarjal na sabotažo in trdil, da za konje skrbijo po najvišjih strokovnih, etoloških in tehničnih standardih. Tega mnenja pa z njim ni delil mednarodni konjeniški trener in strokovnjak za vzrejo konj Iztok Humar, ki je vodstvo kobilarne Lipica obtožil malomarnega, šarlatanskega in nestrokovnega dela.

Ob koncu leta pa so nekateri zaposleni Rumpfa obtožili maltretiranja zaposlenih od sveta zavoda zahtevali celo njegovo razrešitev. Odgovorni poziva niso sprejeli z argumentom, da so obtožbe neutemeljene in da Rumpfu popolnoma zaupajo. Zgodba se bo očitno nadaljevala na sodišču.

Septembra je Lipica gostila svetovno prvenstvo v vožnji vpreg za ponije, kjer je Rumpf opravljal naloge direktorja tekmovanja.  Lanska predstavitev (25.)

Oglejte si še: 

50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2011 

Predstavitve vplivnežev KiO od 41. do 50. mesta

Predstavitve vplivnežev KiO od 31. do 40. mesta