Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10 najplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010


Ob predstavitvah najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja nam je ostal le še pregled aktivnosti naših najpomembnejših rojakov, katerih družbena vloga močno presega lokalno, v nekaj primerih celo slovensko okolje. Med top 10 so glede na leto poprej kar trije novinci, z deseterice pa sta se poslovila dva, ki jih na letošnji lestvici sploh več ne najdemo. S predstavitvijo tistih, ki so vsaj za letos, morda pa tudi za vedno, zapustili druščino 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, bomo v naslednjih dneh tudi zaključili letošnjo obširno obravnavo najpomembnejših ljudi Kozjansko-obsoteljskega območja.

Uvrstitve kandidatov na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja glede na leto poprej lahko spremljate z enostavnim grafičnim prikazom. Prst navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici glede na leto poprej povzpela, prst navzdol pomeni nižjo uvrstitev, prst v krogec pa ohranitev pozicije. Številka zraven predstavlja razliko v številu mest glede na uvrstitev v letu 2009.  

  IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV
1

+1

Anton Stres

Za slovenskim nadškofom in metropolitom je prvo leto vodenja slovenske katoliške Cerkve, kjer je začrtal novo politiko največje verske skupnosti v Sloveniji. RKC pod njegovim vodstvom ohranja aktivno vlogo v debati o aktualnih vprašanjih in vrednotah slovenske družbe, vendar to počne bolj sofisticirano in premišljeno, kot je to veljalo v preteklosti. Leto 2010 je pri cerkveni mož zaznamoval z aktivnim zagovarjanjem vrednot tradicionalne družine v debati okrog novega družinskega zakonika, izpeljal je odmeven evharistični kongres v Celju, ki se ga je udeležilo 30.000 vernikov, precej pozornosti pa je vzbudilo tudi soočenje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem v oddaji Sveto in svet na nacionalni TV. Deseti najvplivnejši Slovenec po izboru revije Reporter si je z utrditvijo na poziciji vodje slovenske katoliške Cerkve in aktivno družbeno vlogo zagotovil prvo mesto med vplivneži Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010. Lanska predstavitev (2.) 

2

-1

Aleksander Svetelšek

 

Šmarčan je na čelu Petrola v letu 2010 resno zagrabil za delo, po novem letu pa ga je zaradi nekaterih sumljivih poslov odneslo tako z direktorskega mesta našega največjega bencinskega trgovca kot z mesta predsednika Združenja manager. Kairerni fiasko se na letvici še ne pozna v tolikšni meri, ker se ta vendarle osredotoča na vpliv v letu 2010. Večji zdrs, če Svetelšek medtem ne najde nove vplivne službe, se zna zgoditi naslednje leto.
Tako kot Svetelšek, je tudi podjetje, ki ga je vodil, v letu 2010 izgubilo primat največje slovenske firme (prehitel ga je Mercator), v srednjeevropskem prostoru pa Petrol med največjimi zaseda 41. mesto. Aleksander Svetelšek je po izboru revije Reporter 25. najvplivnejši Slovenec. Njegova strategija je bila širjenje Petrola na jugovzhodne evropske trge, postavljen cilj pa  biti med prvimi tremi naftnimi trgovci, posel so razširili tudi na prodajo električne energije v Sloveniji. Gospodarska kriza in z njo povezani neuspeli prevzem Merkurja je po informacijah časnika Dnevnik udaril tudi Svetelška, saj se je znašel med lastniki podjetja Merfim, preko katerega je bil izpeljan menedžerski odkup. (Bivši) šef združenja menedžerjev Slovenije je pozornost javnosti vzbudil tudi s tožbami proti medijem, ki so kritično poročali o dogajanju v Petrolu, zadnji čas pa tudi z Petrolovim odkupom terjatev do SCT od odvetnika Dušana Korošca, kar ga je na koncu stalo direktorskega stolčka (LINK).  Lanska predstavitev (1.) 

3

0

 Zdravko Počivavšek

Direktor enega največjih slovenskih zdravilišč si bo leto 2010 zagotovo zapomnil po prejemu naziva Manager leta, ki ga vsako leto podeli časnik Finance. Po podatkih iz Poslovnega imenika Slovenije so Terme Olimia d.d. v letu 2008 zabeležile dobrih 15 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 1.259.964 evrov čistega dobička. Njihov leta 2009 odprti wellness Orhidelia se je v letu 2009 uvrstil v ožji izbor 11 finalistov  World Architecture Festivala 2009, v kategoriji »Holiday«. Orhidelia je v kategoriji “veliki Turizem” po izboru obiskovalcev in strokovne žirije postal najboljši wellness v Sloveniji v sezoni 2009/2010. S pridobitvijo večnamenske športne dvorane v Podčetrtku, katere solastnik so tudi Terme Olimia, so svojo dejavnost začeli širiti na področje športnega turizma. Tu velja izpostaviti dobro sodelovanje z Rokometno zvezo Slovenije, ki je priprave članskih in mladinskih reprezentanc organizirala v Podčetrtku. Zdravko Počivavšek, ki je kot predstavnik gospodarstva tudi član Regionalnega razvojnega sveta Razvojne agencije savinjske regije, je bil jeseni član velike gospodarske delegacije predsednika države, ki je v Moskvi iskala možnosti poslovnega sodelovanja z Rusijo. Lanska predstavitev (3.) 
4

0

Nina Zidar  Klemenčič

 Odvetnica iz Šmarja pri Jelšah ostaja na 4. mestu med vplivneži, čeprav njen ugled in vpliv v Slovenski družbi realno narašča. V letu 2010 so ji mediji naklonili veliko besede pri komentiranju aktualne družbene realnosti tudi pri tematikah izven njene stroke, kar pomeni, da samozavestna in nepopustljiva Nina postaja ena pomembnejših ženskih likov slovenske družbeno-politične scene. Videvali smo jo v Odmevih, Studiu City, POP klubu, brali kot gostujočo kolumnistko Financ in še kje. Ves ta čas ostaja glavna odvetnica Janeza Janše, s katerim sta dosegla javno opravičilo Toneta Ropa za besede o dogovarjanjih Janše s Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu, v imenu SDS pa na sodišču zahteva tudi 300.000 evrov od časnika Delo zaradi trditev novinarja Karbe, da je ta stranka prejela podkupnino v poslu s Patrio. Njen mož Goran Klemenčič je zapustil sekretarko mesto pri Katarini Kresal in nadomestil Draga Kosa na čelu protikorupcijske komisije. Nino so kot 85. med najvplivnejšimi Slovenci spoznali tudi v reviji Reporter. Lanska predstavitev (4.) 
5

  +2

Franc Jager

Lani 85., letos pa že 65. na lestvici najbogatejših Slovencev očitno ne čuti krize, ki je razlog za kopnenje premoženja mnogih njegovih podjetniških kolegov. Franc Jager je svoje bogastvo v letu 2010 povečal še za 800.000 evrov in ima pod palcem okroglih 15 milijonov bankovcev evropske valute. Jagros je največje podjetje na območju Kozjanskega in Obsotelja s slabimi 54,8 milijoni evrov prometa in 512.000 evri čistega dobička v letu 2009. Podjetje je glede na leto poprej zraslo za 10%. Tudi letos je bil Jagros uvrščen ta 3 nominirance za Savinjsko-zasavsko gazelo 2010. V začetku leta 2011 so odprli novo trgovino v Rogatcu. Na podlagi vseh teh rezultatov ne čudi, da se je Franc Jager povzpel na 5. mesto najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v minulem letu. Lanska predstavitev (4.) 
6

+4

dr. Vinko Gorenak

Eden najpomembnejših in najaktivnejših poslancev največje opozicijske stranke SDS se je v letu 2010 močno vpletel tudi v lokalno politiko. Res da je kar 35% podporo volivcev šmarskega volilnega okraja dobil že na državnozborskih volitvah, a veliki politični preobrat v tradicionalnem okolju Slovenske ljudske stranke je v veliki meri njegova zasluga. Po zadnjih lokalnih volitvah SDS postaja najmočnejša politična sila tudi v občini Šmarje pri Jelšah, Gorenak pa eden šestih občinskih svetnikov SDS in vsaj neformalno njen prvi mož. Kot je že bilo omenjeno, sodi med aktivnejše tudi v državnem zboru. Kot strokovnjak SDS za notranjo politiko in pravosodje je vodil interpelacijo proti notranji ministrici Katarini Kresal ob aferi Pogačar in Bulmastifi, znana pa je tudi njegova politična diagnoza, da je slovensko sodstvo zbolelo za rakom in potrebuje operacijo. Lanska predstavitev (10.) 
7

+ 8

Peter Misja

Podčetrški župan je bil na jesenskih lokalnih volitvah eden izmed 25 slovenskih županskih kandidatov, ki v svoji občini niso imeli protikandidata. Njegov drugi polni mandat je bil potrjen, ko je zanj pravilno glasoval prvi volivec. Občina Podčetrtek se je v minulem letu lotila številnih projektov, v popolnosti pa je zaživela tudi največja investicija občine v zgodovini – decembra 2009 dokončana večnamenska športna dvorana. Ob številnih koncertih in prireditvah so v sodelovanju s Termami Olimia prepričali Rokometno zvezo Slovenije, da hotelske kapacitete in dvorano izkoristi za priprave moške in ženske članske reprezentance, v Podčetrtku so organizirali tudi kvalifikacijski turnir mladincev za evropsko prvenstvo. Peter Misja je v letu 2010 postal tudi predsednik Turistične zveze Slovenije, kjer je nasledil nekdanjega poslanca Dominika S. Černjaka. Pod njegovim županovanjem se občina Podčetrtek razvija s svetlobno hitrostjo, visoka funkcija v slovenskem turizmu pa je njegov vzpon po lestvici najvplivnejših še pospešila. Lanska predstavitev (15.) 
8

+ 8

Iztok Špan

Španov Tajfun, deveto največje podjetje na območju Kozjanskega in Obsotelja je v letu 2009 beležilo 13.619.666 evrov prihodkov, kar je 1.3 milijona evrov več kot leto poprej. Čisti dobiček je znašal slabih 600.000 evrov. Tržni delež Tajfuna v panogi gozdarskih vitlov se v zadnjem času veča in v Evropi znaša že 30 %, kar pomeni, da so največji v Evropi in tudi drugi v svetu. Pojavljajo se tudi na ruskem in južnoameriškem trgu, za razvoj pa namenjajo 10-15 % prihodkov. Recesija za Tajfun očitno ne obstaja, zato opazen dvig po lestvici najvplivnejših ni nobeno naključje.  Lanska predstavitev (16.)
9

  -1

Marjan Vengust

 

Na lestvici najbolje plačanih slovenskih menedžerjev je stari in novi predsednik celjske mestne četrti Hudinja lani zasedal 81. mesto, skupaj pa je prejel dobrih 200 tisočakov. CM Celje d.d. je leta 2009 ustvaril 92 mio prihodkov ob polmilijonskem dobičku, leta 2008 pa 107. Uprava je lani sprovedla delniški sporazum, da mali delničarji ne morejo prodati delnic zunanjim kupcem, svojega pristanka k temu pa ni želel dali nadzornik Niko Kač iz Banke Celje. Na čelu Celjske neodvisne liste je neuspešno kandidiral za mestnega svetnika, pravkar pa se poteguje za podpredsednika Nogometne zveze Slovenije. Lanska predstavitev (8.)   
10

  +3

prof. dr. Jože Krašovec

Akademski redni profesor za biblične študije na Teološki fakulteti, štirikratni doktor znanosti in redni član SAZU, je v tednu dnevov slovenske knjige kot vodja projekta predstavil novi prevod Knjige knjig, Svetega pisma, Nova zaveza in psalmi. Značilnost jeruzalemske izdaje, ki ima v slovenskem prevodu skupaj z dodatki 980 strani, so opombe k približno 600 najpomembnejšim pojmom Svetega pisma. Velja kot uradni prevod slovenske Katoliške cerkve. Celoten projekt novega prevoda Svetega pisma naj bi sicer bil končan v šestih letih.  Profesor Krašovec redno objavlja monografske študije in članke v več jezikih. Pri svojem delu uporablja 11 tujih jezikov in velja za enega največjih poznavalcev hebrejščine na svetu. Lanska predstavitev (13.)

Lestvica 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2010

Predstavitve 50 najvplivnejših KiO v letu 2010: od 41. do 50. mesta

Predstavitve najvplivnejših KiO v letu 2010: od 31. do 40. mesta

Predstavitve najvplivnejših KiO 2010: od 21. do 30. mesta

 Predstavitve najvplivnejših KiO 2010: od 11. do 20. mesta